Składniki:
- 1 kg mielonego sera białego,
- kostka masła,
- 3/4 szklanki cukru,
- 3 jajka,
- 1/2 szklanki kremówki,
- skórka otarta z całej pomarańczy,
- 10 dag suszonych fig,
- 10 dag kandyzowanych wiśni,
- 10 dag daktyli,
- 10 dag suszonych moreli,
- 10 dag obranych migdałów,
- 10 dag kandyzowanej skórki pomarańczowej.
Przygotowanie:
Pascha z bakaliami to wielkanocny symbol - właśnie dodatek orzechów ma zwiastować dobrobyt i bogactwo w nadchodzącym roku.
Pascha wielkanocna przybyła do wschodnich sąsiadów (z Rosji, Ukrainy). Wzorcowo klasyczny przepis zawiera dużo cukru i nabiału - pascha powinna być słodka i rozpływać się w ustach. Możesz ją udekorować nie tylko orzechami, lecz także suszonymi morelami lub żurawiną.
- Wszystkie bakalie posiekaj.
- Jajka ubijaj z cukrem na parze ok. 15 minut, aż powstanie kremowa, puszysta masa.
- Kremówkę ubij na sztywno.
- Miękkie masło utrzyj na puch, a następnie dodawaj do niego, cały czas ucierając, ser (łyżka po łyżce).
- Na koniec wymieszaj delikatnie masło i ser z masą jajeczną oraz kremówką. Dodaj posiekane bakalie oraz skórkę otartą z pomarańczy.
- Wysokie sitko wyłóż gazą, napełnij masą, zawiń rogi gazy do środka. Przykryj talerzykiem, dociąż np. pełnym słoikiem.
- Ustaw sitko na głębokim talerzu.
- Odstaw paschę z bakaliami na 12 godzin do lodówki. Co kilka godzin wylewaj zbierający się na talerzu płyn.
- Gotową paschę z bakaliami wyjmij na półmisek, udekoruj dowolnie, np. owocami suszonymi i skórką cytrynową.
Treść artykułu została pierwotnie opublikowana 22.03.2013