Serniki na Wielkanoc - przepisy na smaczne ciasta świąteczne
Serniki na Wielkanoc - przepisy na smaczne ciasta świąteczne4 lata temu
Najpopularniejsze serniki na Wielkanoc to sernik krakowski, sernik wiedeński, sernik królewski. Twaróg zmiel nawet trzykrotnie, a białka ubij na sztywno - wtedy twoje serniki na Wielkanoc będą puszyste i wysokie. Czytaj więcej
Moda na wodę
Moda na wodę8 lat temu
W magmowych skałach Owernii ma swój początek źródło smaku i mineralnego bogactwa znanych francuskich wód mineralnych, uznawanych za najlepsze na całym świecie. Chociaż ich właściwości lecznicze są przedmiotem kontrowersji, to walorów smakowych można być pewnym… Czytaj więcej
Wszystko po bretońsku
Wszystko po bretońsku8 lat temu
Bretania, celtycka kraina we Francji, przyciąga turystów nie tylko dzikością pejzażu. To także idealny cel wypraw kulinarnych. Wielowątkowość bretońskiej kuchni fascynuje zarówno amatorów, jak i najbardziej wytrawnych smakoszy… Czytaj więcej
Jałowiec
Jałowiec8 lat temu
Jałowiec to typowo polska przyprawa. Mimo że dostępna jest na całej północnej półkuli, z jej walorów smakowych szczególnie chętnie korzystają Polacy… Czytaj więcej
Jak zrobić tort?
Jak zrobić tort?16 lat temu
Urodziny, imieniny, rocznice… umiejętność zrobienia tortu przyda Ci się na pewno przy wielu okazjach. A co najważniejsze, nie jest to wcale niewykonalne. Jak upiec biszkopt, nasączyć go ponczem, przełożyć tort masą i udekorować – dowiesz się tutaj. Czytaj więcej
Domowa uprawa pieczarek
Domowa uprawa pieczarek16 lat temu
Jak w domu uprawiać pieczarki? Czy domowa uprawa pieczarek to trudna sztuka? Większość dostępnych w sprzedaży pieczarek pochodzi z wysoko wyspecjalizowanych zakładów, jednak nawet amatorzy mogą podjąć się uprawy - we własnym domu. Przeczytaj jak to zrobić! Czytaj więcej
Kuchnia małopolska
Kuchnia małopolska16 lat temu
Kuchnia jest w Małopolsce ważna o tyle, o ile rytuały biesiady typowe dla atmosfery Galicji i krakowskiej Bohemy zostawiły ślad w Małopolanach. Mówi się, że „zjeść po krakowsku” znaczy tyle, co na cudzy koszt. Drugie, zdecydowanie bardziej prawdziwe znaczenie, to zjeść pysznie, bogato i do syta… Czytaj więcej
Udany tort – krok po kroku
Udany tort – krok po kroku16 lat temu
Torty towarzyszą nam przy wszystkich – mniejszych czy większych – uroczystościach. Powinniśmy zatem do perfekcji opanować ich przygotowanie. Tymczasem, okazuje się, że ta prosta czynność, urosła do rangi mission impossible. Czytaj więcej
Domowy kisiel, budyń i galaretka
Domowy kisiel, budyń i galaretka16 lat temu
W epoce instant i fast foodu wielu z nas nie pamięta już smaku domowych deserów. Kisiele, budynie i galaretki, których smak przywołuje wspomnienie dzieciństwa, są na wyciągnięcie ręki! Czytaj więcej

Redakcja poleca

REKLAMA