Moda na wodę
Moda na wodę4 lata temu
W magmowych skałach Owernii ma swój początek źródło smaku i mineralnego bogactwa znanych francuskich wód mineralnych, uznawanych za najlepsze na całym świecie. Chociaż ich właściwości lecznicze są przedmiotem kontrowersji, to walorów smakowych można być pewnym… Czytaj więcej
Co i jak na grilla
Co i jak na grilla4 lata temu
Zasada jest prosta – im mniej tłusty składnik tym więcej tłuszczu trzeba użyć do marynowania. Czytaj więcej
Wszystko po bretońsku
Wszystko po bretońsku4 lata temu
Bretania, celtycka kraina we Francji, przyciąga turystów nie tylko dzikością pejzażu. To także idealny cel wypraw kulinarnych. Wielowątkowość bretońskiej kuchni fascynuje zarówno amatorów, jak i najbardziej wytrawnych smakoszy… Czytaj więcej
Ziele angielskie
Ziele angielskie4 lata temu
Ziele angielskie przywiózł do Europy Krzysztof Kolumb, myśląc, że przywozi ze sobą pieprz. Walory smakowe i podobieństwo fizyczne obu przypraw mogły zmylić podróżnika… Czytaj więcej
Jałowiec
Jałowiec4 lata temu
Jałowiec to typowo polska przyprawa. Mimo że dostępna jest na całej północnej półkuli, z jej walorów smakowych szczególnie chętnie korzystają Polacy… Czytaj więcej
Jak zrobić tort?
Jak zrobić tort?11 lat temu
Urodziny, imieniny, rocznice… umiejętność zrobienia tortu przyda Ci się na pewno przy wielu okazjach. A co najważniejsze, nie jest to wcale niewykonalne. Jak upiec biszkopt, nasączyć go ponczem, przełożyć tort masą i udekorować – dowiesz się tutaj. Czytaj więcej
Domowa uprawa pieczarek
Domowa uprawa pieczarek12 lat temu
Jak w domu uprawiać pieczarki? Czy domowa uprawa pieczarek to trudna sztuka? Większość dostępnych w sprzedaży pieczarek pochodzi z wysoko wyspecjalizowanych zakładów, jednak nawet amatorzy mogą podjąć się uprawy - we własnym domu. Przeczytaj jak to zrobić! Czytaj więcej
Występowanie grzybów w Polsce
Występowanie grzybów w Polsce12 lat temu
W Polsce występuje przypuszczalnie około dwanaście tysięcy gatunków grzybów. Cztery tysiące z nich stanowią grzyby wielkoowocnikowe, tzn. te, których owocniki osiągają wielkość co najmniej 5 milimetrów. Są one bez wątpienia najlepiej poznaną i zbadaną grupą grzybów. Wiele z nich występuje w Polsce sporadycznie, inne spotkać można jedynie lokalnie, w wybranych regionach... Czytaj więcej
Muchumor sromotnikowy (inaczej: zielonawy, sromotnik) Amanita phalloides
Muchumor sromotnikowy (inaczej: zielonawy, sromotnik) Amanita phalloides12 lat temu
Śmiertelnie trujący gatunek muchomora, występujący często, szczególnie w lasach liściastych – głównie pod bukami i dębami. Rośnie od lipca do listopada, pojedynczo lub w grupach. Czytaj więcej