Ryba po japońsku na Boże Narodzenie

Ryba po japońsku dobrze smakuje na ciepło i na zimno. Na świąteczną rybę po japońsku wykorzystaj filety rybne bez skóry i ości - najlepsze będą te z mintaja.
/ 18.12.2020 08:27
DRUKUJ PRZEPIS
Ryba po japońsku na Boże Narodzenie fot. Adobe Stock
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 1 kg filetów rybnych,
  • 1 słoik marynowanej papryki,
  • 1 słoik ogórków konserwowych,
  • 1 duży słoik koncentratu pomidorowego,
  • 3 cebule,
  • 1/2 szklanki oleju,
  • 1 szklanka wody,
  • 8 łyżek ketchupu,
  • 6 łyżek octu,
  • 7 łyżek cukru,
  • 1 łyżka soli,
  • sól do przyprawienia ryby,
  • pieprz,
  • łagodna papryka.
Przygotowanie:

Ryba po japońsku, podobnie jak ryba po grecku, może być podawana zarówno na zimno, jak i na ciepło. Jej smak jest jeszcze bardziej intensywny, choć te potrawy wigilijne są do siebie trochę podobne.

Na rybę po japońsku możesz wykorzystać filety dorsza, miruny, mintaja, morszczuka. Ważne, by były to filety bez skóry. Warto wybierać ryby z certyfikatem MSC, dzięki temu masz pewność, że została złowiona w sposób odpowiedzialny, a gatunkom nie grozi wyginięcie.

Filety rybne możesz usmażyć w cieście naleśnikowym lub tradycyjnie obtoczone mąką, na oleju.

Ryba po japońsku krok po kroku:

  1. Rybę pokrój na kawałki, dopraw solą, papryką i pieprzem, obtocz w mące i usmaż na oleju, aż kolor będzie złocisty.
  2. Na drugiej patelni rozgrzej trochę tłuszczu.
  3. Cebulę, paprykę i ogórki pokrój, wrzuć na olej.
  4. Duś pod przykryciem przez 10-15 minut.
  5. W misce przygotuj zalewę: wlej wodę, koncentrat pomidorowy, trochę oleju, ocet, ketchup, dodaj cukier i łyżkę soli.
  6. Zalewę wymieszaj i wlej do warzywnego farszu.
  7. W naczyniu układaj rybę po japońsku warstwami - na zmianę trochę ryby, a potem trochę warzywnego farszu w zalewie.

Ryba po japońsku dobrze smakuje na gorąco, od razu po przygotowaniu. Możesz też podać ją na zimno, całkowicie przestudzoną.

Zobacz inne przepisy na Wigilię:
Paszteciki wigilijne
Prosty przepis na kutię
Potrawy wigilijne dla dziecka
Pstrąg na Wigilię
Kapusta z fasolą i grzybami

DRUKUJ PRZEPIS