1. Rybę oczyść, oprósz solą i odstaw do lodówki.
2. Włoszczyznę obierz, włóż do piwa (ew. osolonej wody) razem z suszonym podgrzybkiem, cebulą, zielem angielskim i solą.
3. Ugotuj do miękkości.
4. Wywar ostudź, przecedź.
5. Do rondla włóż rybę razem z głową, wlej wywar z warzyw.
6. Dodaj kawałek skórki z cytryny, skórkę z chleba żytniego.
7. Gotuj 30 minut na wolnym ogniu.
8. Odstaw w wywarze do ostudzenia, wyrzuć głowę.
9. Rybę wyjmij, pokrój na 6 dzwonek, usuń kręgosłup i ości, ułóż na półmisku.
10. W rondlu zrumień cukier na karmel.
11. Wlej przecedzony wywar z ryby, wino i sok z cytryny.
12. Mieszaj, aż karmel się rozpuści.
13. Dodaj rodzynki, gotuj na małym ogniu, aż sos odparuje i zgęstnieje.
14. Porcje ryby zalej sosem i odstaw do wystudzenia.
Przepis z "Pani domu"