Przygotowanie:
1. Rybę oczyść, oprósz solą i odstaw do lodówki.
2.
Włoszczyznę obierz, włóż do piwa (ew. osolonej wody)
razem z suszonym podgrzybkiem, cebulą, zielem angielskim i solą.
3.
Ugotuj do miękkości.
4. Wywar ostudź, przecedź.
5. Do rondla
włóż rybę razem z głową, wlej wywar z warzyw.
6. Dodaj kawałek skórki z cytryny, skórkę z chleba żytniego.
7.
Gotuj 30 minut na wolnym ogniu.
8. Odstaw w wywarze do ostudzenia, wyrzuć głowę.
9. Rybę wyjmij,
pokrój na 6 dzwonek, usuń kręgosłup i ości, ułóż na półmisku.
10. W rondlu
zrumień cukier na karmel.
11.
Wlej przecedzony wywar z ryby, wino i sok z cytryny.
12.
Mieszaj, aż karmel się rozpuści.
13.
Dodaj rodzynki, gotuj na małym ogniu, aż sos odparuje i zgęstnieje.
14. P
orcje ryby zalej sosem i odstaw do wystudzenia.
Przepis z "Pani domu"