Karp z rodzynkami i winem

Tak samo jak karpia możesz przyrządzić też np. leszcza.
/ 17.12.2013 12:02
DRUKUJ PRZEPIS
Karp z rodzynkami i winem Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Liczba porcji: 6
Czas wykonania: 120 min
Poziom trudności: średni
Składniki:
  • 1,2 kg karpia
  • 1 l piwa
  • pęczek włoszczyzny
  • 2 cebule
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 1/2 cytryny
  • skórka żytniego chleba
  • łyżka masła
  • łyżka mąki
  • 100 ml wytrawnego czerwonego wina
  • 2 łyżki cukru
  • 10 dag rodzynek
  • suszony podgrzybek
  • sól 
  • pieprz
Przygotowanie:

1. Rybę oczyść, oprósz solą i odstaw do lodówki.  
2. Włoszczyznę obierz, włóż do piwa (ew. osolonej wody) razem z suszonym podgrzybkiem, cebulą, zielem angielskim i solą.
3. Ugotuj do miękkości.
4. Wywar ostudź, przecedź.
5. Do rondla włóż rybę razem z głową, wlej wywar z warzyw.
6. Dodaj kawałek skórki z cytryny, skórkę z chleba żytniego.
7. Gotuj 30 minut na wolnym ogniu.
8. Odstaw w wywarze do ostudzenia, wyrzuć głowę.
9. Rybę wyjmij, pokrój na 6 dzwonek, usuń kręgosłup i ości, ułóż na półmisku.
10. W rondlu zrumień cukier na karmel.
11. Wlej przecedzony wywar z ryby, wino i sok z cytryny.
12. Mieszaj, aż karmel się rozpuści.
13. Dodaj rodzynki, gotuj na małym ogniu, aż sos odparuje i zgęstnieje.
14. Porcje ryby zalej sosem i odstaw do wystudzenia.

Przepis z "Pani domu"

DRUKUJ PRZEPIS
Tagi: karp

Redakcja poleca

REKLAMA