Przygotowanie:
Zobacz przepis na babkę śledziową!
-
Śledzie mocz 3 godziny w zimnej wodzie, zmieniając ją w tym czasie 2 razy.
-
Następnie wyjmij je z wody i włóż do mleka.
-
Odstaw na kolejne 6 godzin, wyjmij i delikatnie osusz papierowym ręcznikiem kuchennym.
-
Oczyść filety z ości i zmiksuj na gładką masę.
-
Ziemniaki umyj, upiecz w mundurkach, przestudź, obierz, przetrzyj przez sitko lub przeciśnij przez praskę, dodaj do śledzi, wbij jajka i wlej śmietanę.
-
Masę dopraw solą i pieprzem, dokładnie wymieszaj.
-
Formę na babkę lub tortownicę wysmaruj masłem, wysyp mąką, nałóż masę i wstaw do piekarnika.
-
Piecz 40 minut (200 stopni).
Zobacz inne świąteczne przepisy: