Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- główka kapusty włoskiej
- 1/2 kg filetów z ryby, np. ze świeżego dorsza
- 4 cebule
- 15 dag kaszy manny
- 1-2 jajka
- sok z cytryny
- olej
- 1 l bulionu
- puszka pomidorów
- szklanka soku z kiszonej kapusty
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Zobacz przepis na gołąbki z rybnym farszem - użyj np. dorsza lub mintaja! To danie może zagościć na świątecznym stole, ale świetnie sprawdzi się również na co dzień.
- Liście kapusty sparz we wrzątku.
- Rybę oczyść, zmiel lub zblenduj.
- Cebulę posiekaj, posól, odciśnij z soku. Jeśli się go nie pozbędziesz, farsz będzie zbyt wodnisty.
Gołąbki w sosie pomidorowym - przepis
- Do ryby dodaj cebulę, kaszę i jajka.
- Wymieszaj, dopraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
- Farsz nakładaj na liście kapusty i formuj gołąbki.
- Zrumień je przez kilka minut na patelni z olejem - będą bardziej aromatyczne.
- Ułóż na blaszce, zalej bulionem, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
Gołąbki bez zawijania - przepis video
- Piecz przez 20 minut.
- Do wywaru pozostałego po upieczeniu gołąbków dodaj pomidory z puszki (lub świeże) i sok z kiszonej kapusty.
- Dopraw do smaku, zmiksuj. Podawaj razem z gołąbkami.