Składniki:
- 2 nieduże ryby, np. dorady, dorsze, pstrągi
- cytryna
- 2 ząbki czosnku
- 2 cm świeżego kłącza imbiru
- 2 łyżki oleju arachidowego
- por
- czerwona papryka
- 2 pomidory
- 2 łyżki masła
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
1. Sprawione ryby opłucz, osącz.
2. Skrop sokiem z cytryny, oprósz solą i pieprzem.
3. Czosnek przeciśnij przez praskę, natrzyj nim ryby w środku i na zewnątrz.
4. Imbir obierz, pokrój w cienkie paseczki, obłóż nimi rybę, skrop olejem.
5. Por oczyść, pokrój w talarki, przesmaż na maśle.
6. Paprykę i pomidory umyj, pokrój w dużą kostkę.
7. Dodaj do pora, chwilę przesmaż.
8. Warzywa wyłóż na dno żaroodpornego naczynia.
9. Połóż na nich ryby, piecz ok. 25 min w temp. 190 st. C.
Przepis Renaty Materlińskiej z "Przyjaciółki"