Liczba porcji: 4
Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 2 świeże pstrągi
- 1 cytryna
- pół pęczka koperku albo 2 gałązki ziół np. tymianku, rozmarynu
- 1 łyżka oleju
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
- Ryby umyj, spraw nie odcinając głów, dokładnie wypłucz. Cytrynę wyszoruj, sparz wrzątkiem, otrzyj z niej skórkę.
- Skórką natrzyj wierzch ryb, środek i wierzch skrop też sokiem z cytryny, oprósz solą i pieprzem. Odstaw na pół godziny w chłodne miejsce.
- Do środka każdej ryby włóż kilka gałązek świeżego koperku lub po gałązce ziół. 2 kawałki folii aluminiowej posmaruj olejem. Na każdym połóż rybę, luźno owiń ją folią.
- Piecz ok. 20 min w temp. 200 st. C.
- Pstrągi gotowane na parze podawaj z sałatką i ryżem.