Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 60 dag różnych ryb
- cytryna
- 3 marchewki
- pietruszka
- cebula
- kajzerka
- łodyga selera naciowego
- listek laurowy
- kilka ziaren ziela angielskiego
- kilka ziarenek pieprzu
- jajko
- natka pietruszki
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Zobacz przepis na zupę rybną, który przyda się nie tylko na Boże Narodzenie!
- Ryby spraw i wyfiletuj.
- Filety, głowy, kręgosłup i płetwy skrop sokiem z cytryny, oprósz solą.
- Warzywa zalej 2 litrami wody, zagotuj.
Jak zrobić karpia w galarecie?
- Dodaj wszystkie przyprawy i trochę skórki z cytryny, gotuj przez 20 minut.
- Włóż głowy, kręgosłup i płetwy, gotuj przez mniej więcej 15 minut na małym ogniu, wyjmij.
- Do wywaru włóż teraz pozbawione ości filety, gotuj przez 15 minut na małym ogniu, wyjmij, wystudź.
- Filety oczyść jeszcze raz dokładnie z ości i skóry.
- Rozdrobnij widelcem, dodaj namoczoną i odciśniętą bułkę, jajko i posiekaną natkę.
- Masę wyrabiaj rękami, przypraw do smaku.
- Z rybnej masy uformuj pulpeciki, włóż je do gorącego wywaru i gotuj przez mniej więcej 5 minut.
- Spróbuj zupy i jeśli trzeba, ponownie ją przypraw.