Zupa rybna - przepis składniki i przygotowanie

Zobacz przepis na wigilijną zupę rybną z pulpecikami! Spróbuj!
Weronika Kwaśniak / 12.12.2016 05:26
DRUKUJ PRZEPIS
Zupa rybna - przepis składniki i przygotowanie Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 60 dag różnych ryb
  • cytryna
  • 3 marchewki
  • pietruszka
  • cebula
  • kajzerka
  • łodyga selera naciowego
  • listek laurowy
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • kilka ziarenek pieprzu
  • jajko
  • natka pietruszki
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie:

Zobacz przepis na zupę rybną, który przyda się nie tylko na Boże Narodzenie!

  1. Ryby spraw i wyfiletuj.
  2. Filety, głowy, kręgosłup i płetwy skrop sokiem z cytryny, oprósz solą.
  3. Warzywa zalej 2 litrami wody, zagotuj.

Jak zrobić karpia w galarecie?

  1. Dodaj wszystkie przyprawy i trochę skórki z cytryny, gotuj przez 20 minut.
  2. Włóż głowy, kręgosłup i płetwy, gotuj przez mniej więcej 15 minut na małym ogniu, wyjmij.
  3. Do wywaru włóż teraz pozbawione ości filety, gotuj przez 15 minut na małym ogniu, wyjmij, wystudź.
  4. Filety oczyść jeszcze raz dokładnie z ości i skóry.

Szczupak duszony - przepis

  1. Rozdrobnij widelcem, dodaj namoczoną i odciśniętą bułkę, jajko i posiekaną natkę.
  2. Masę wyrabiaj rękami, przypraw do smaku.
  3. Z rybnej masy uformuj pulpeciki, włóż je do gorącego wywaru i gotuj przez mniej więcej 5 minut.
  4. Spróbuj zupy i jeśli trzeba, ponownie ją przypraw.
DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA