Składniki:
- 1,2 kg filetów z karpia
- włoszczyzna
- cebula
- 3 łby z karpia
- 2 liście laurowe
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 8 ziaren pieprzu
- 2 goździki
Sos:
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- 100 ml piwa
- 5 dag piernika
- 5 dag posiekanych migdałów
- sok i skórka z cytryny
- łyżka miodu
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
- Filety umyj, posyp solą, schłodź. Włoszczyznę i cebulę obierz, pokrój, gotuj 45 min w 600 ml wody. Przecedź. Filety i łby zalej wywarem, gotuj 15 min. Filety ostudź w wywarze, wyjmij, usuń ości, ułóż w wysmarowanej masłem formie. Wywar odparuj do 1/2 objętości.
- Masło zasmaż z mąką. Wlej przecedzony wywar, zagotuj. Dodaj piwo, piernik, migdały, sok i skórkę z cytryny, miód. Sos zagotuj, dopraw, zmiksuj, polej nim rybę i zapiekaj 10 min (180 st.).