Przygotowanie:
Zobacz, jak przyrządzić okonie!
-
Koper pokrój.
-
Składniki marynaty zagotuj, ostudź.
-
Skórę ryb ponacinaj w kratkę, ułóż w płaskim naczyniu.
-
Zalej marynatą, odstaw w chłodne miejsce na minimum 3 godziny.
-
Rybę ułóż na blasze, przykryj folią aluminiową.
-
Nastaw piecz na grzanie od góry. Piecz około 15 minut w 200°C.
-
Przygotuj pęczotto: szalotkę posiekaj, przesmaż na maśle.
-
Wsyp do niej ziarna kopru, opłukany pęczak i chwilę smaż.
-
Dodaj szałwię, zalej 1/2 bulionu.
-
Gotuj, aż pęczak będzie miękki, w razie potrzeby dolewaj bulion.
-
Do miękkiej kaszy dodaj pomidory i sok z cytryny.
-
Dopraw solą i pieprzem.
-
Wymieszaj z koperkiem.
-
Podawaj do ryby.
Zobacz więcej przepisów na święta: