Ryba po grecku - przepis, składniki i przygotowanie krok po kroku

Świąteczna ryba po grecku to filet z ryby (np. 0,5 kg dorsza), 2-3 marchewki, 1 pietruszka, 1 nieduży seler, 2 cebule, 1 por i przyprawy.
Weronika Kwaśniak / 14.12.2019 07:16

Ryba po grecku to klasyka polskiej kuchni. Podstawowe składniki to biała ryba, włoszczyzna i przyprawy. Przepis nie jest skomplikowany, więc z pewnością poradzisz sobie z jej przygotowaniem.

Składniki na świąteczną rybę po grecku:

  •  filet z ryby (np. 0,5 kg dorsza),
  • 2-3 marchewki,
  • 1 pietruszki,
  • 1 nieduży seler,
  • 2 cebule,
  • 1 por,
  • kilka łyżek kaszy manny,
  • olej lub oliwa do smażenia,
  • 2 liście laurowe,
  • kilka ziarenek ziela angielskiego i czarnego pieprzu,
  • 1 mały koncentrat pomidorowy,
  • 1/2 cytryny,
  • trochę posiekanej natki pietruszki,
  • mielona słodka papryka,
  • sól i pieprz,
  • (ewentualnie) garści rodzynek i cynamonu.

Księga przepisów: 80 pomysłów na rybę!

Przepis na rybę po grecku - krok po kroku:

  1. Surowy filet skropl cytryną i oprósz pieprzem oraz solą. Następnie delikatnie obtocz w kaszy mannie. Tak przygotowana ryba gotowa jest do podsmażenia.
  2. Na rozgrzaną patelnię wlej olej (lub oliwę) i podsmaż posiekaną cebulę z porem. Dodaj odrobinę soli, dzięki czemu cebula szybciej zmięknie.
  3. Do podsmażonych cebuli i pora dodaj pieprz, listki laurowe, ziele angielskie oraz pieprz w ziarnach, słodką paprykę. Wymieszaj wszystko dokładnie. Jeśli jesteś odważna, to jest również dobra pora na dodanie cynamonu!
  4. Do podsmażonych warzyw dodaj koncentrat pomidorowy i całość wymieszaj. Następnie wsyp pokrojone w słupki (lub starte na tarce o grubych oczkach) marchewkę, pietruszkę i selera oraz rodzynki.
  5. Naczynie przykryj pokrywką i duś na niewielkim ogniu przez około 20 minut.
  6. Na patelnię obok wlej olej (lub oliwę) i gdy będzie już gorący, ułóż na niej filety. Podsmażaj rybę po obu stronach, aż do uzyskania pięknego, złocistego koloru.
  7. Usmażoną rybę ułóż na dnie półmiska. Podduszone warzywa dopraw szczyptą cukru i odrobiną soli. Wymieszane warzywa ułóż na rybie w półmisku.

Gotowe danie powinno postać w chłodzie przez jeden dzień, a nawet dwa. Gotową rybę po grecku możesz posypać jeszcze posiekaną natką pietruszki. Smacznego!

Nietypowy pomysł na rybę po grecku z warzywami w roli głównej!