Poziom trudności:
średni
Składniki:
- 1 kg świeżych filetów z dorsza
- 1/2 śmietany
- 6 jajek
- 2 cebule
- 2 łyżki masła
- 5 dag blanszowanych migdałów
- 10 dag startych migdałów
- czarny pieprz
- sól
- masło i tarta bułka do formy
Przygotowanie:
Zobacz przepis na biszkopt z ryby!
- Filety bez skóry 4 razy przepuść przez maszynkę.
- Dodaj śmietanę, żółtka, zeszkloną na maśle cebulę, posiekane, prażone migdały, pianę z białek, starte migdały, sól i pieprz.
- Keksówkę wysmaruj masłem, wysyp tartą bułką.
- Przełóż do niej masę. Wstaw do większego naczynia z wodą i do piekarnika o temperaturze 160°C.
- Piecz godzinę, stopniowo zwiększając temperaturę do 180°C.
- Biszkopt podawaj na zimno, krojony w plastry, polany sosem jajecznym z kaparami i koperkiem.