Spis treści
- Ciasto ze śliwkami i budyniem
- Na oleju
- Z kruszonką
- Bez pieczenia
- Z czym połączyć śliwki?
- Które wybrać do ciasta?
Ciasto ze śliwkami i budyniem
Składniki:
- kostka masła
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 4 jaja
- ¾ szklanki cukru
- 2 budynie w proszku
- litr mleka
- 500 gram śliwek
Przygotowanie
- Ugotuj budynie z dodatkiem mleka zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Utrzyj masło z cukrem i dodajemy żółtka.
- Dosyp mąkę z proszkiem do pieczenia. Ubij białka na sztywno i połącz z masą.
- Pokrój śliwki na połówki i usuń pestki. Masę wylej do natłuszczonej wcześniej tortownicy.
- Przelej budyń i ułóż śliwki według uznania. Ciasto ze śliwkami piecz przez 50 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
- Dla zrównoważenia kwaskowatego smaku śliwek możesz posypać całość cukrem pudrem lub polać lejącym się karmelem.
fot. Adobe Stock
Na oleju
Składniki:
- ¾ szklanki cukru pudru
- 2 szklanki mąki pszennej
- cukier waniliowy
- łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżka jogurtu naturalnego
- 3 średnie jajka
- pół szklanki oleju
- 8 średnich śliwek dowolnej odmiany
Przygotowanie
- Jajka ubij z cukrami na gładką i puszystą masę przez około 10 minut. Dodaj jogurt i olej dalej miksując.
- Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i dosyp do masy. Przelej masę do formy natłuszczonej wcześniej tłuszczem.
- Śliwki przekrój na pół i wyjmij pestki.
- Wstaw formę do nagrzanego piekarnika do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 60 minut.
- Podaj z dodatkiem bitej śmietany lub polane lukrem.
fot. Adobe Stock
Z kruszonką
Składniki:
- 4 duże jajka
- szklanka śmietany 18%
- łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 2 łyżki mąki
- 15 dużych śliwek
- szklanka cukru
- 2,5 szklanki mąki
- ½ szklanki oleju słonecznikowego
Kruszonka
- szklanka mąki pszennej
- masło
- 1/2 szklanka cukru
- szczypta soli
Przygotowanie
- Wszystkie składniki na kruszonkę wsyp do misy i ugnieć na jednolitą masę.
- Owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na czas przygotowywania.
- Ubij białka na sztywno i dodaj żółtka. Dosyp mąkę z proszkiem do pieczenia. Miksuj całość.
- Ciasto przelej do formy. Ułóż warstwę śliwek i posyp startą kruszonką.
- Piecz przez 50 minut w 180 stopniach Celsjusza.
Ciasto ze śliwkami bez pieczenia
Składniki:
- 300 g śliwek
- 500 g sera twarogowego mielonego
- 2 listki żelatyny
- pół szklanki śmietanki kremówki
- pół szklanki soku pomarańczowego
- opakowanie herbatników
- 3/4 szklanki cukru pudru
Przygotowanie
- Śliwki dokładnie umyj i wyjmij z nich pestki. Pokrój w ćwiartki i odłóż na ręcznik papierowy, aby wchłonął resztę wilgoci z owoców.
- Ser twarogowy dokładnie zmiksuj z kremówką. Dodaj cukier puder. Wlej cienki strumieniem sok pomarańczowy.
- Listki żelatyny namocz w letniej wodzie przez parę minut. Następnie zagotuj ją i dokładnie rozpuść. Przelej do masy serowej i wymieszaj. Dodaj na koniec śliwki.
- Blachę wyłóż papierem do pieczenia i folią aluminiową. Połóż warstwę herbatników, a następnie ser ze śliwkami. Powtórz czynności do całkowitego zużycia składników.
- Przełóż do lodówki przynajmniej na 2 godziny. Udekoruj świeżymi listkami mięty i starta gorzką czekoladą.
Z czym połączyć śliwki?
Podczas przygotowywania ciast i deserów możesz wykorzystać sprawdzone połączenia smakowe, które podkręcają smak śliwek.
Owoce:
- brzoskwinie,
- wiśnie,
- grejpfruty,
- cytryny,
- pomarańcze,
- morele
Przyprawy i dodatki:
- bazylia,
- mięta,
- karmel,
- brązowy cukier
- miód,
- cynamon,
- imbir,
- wanilia
- czarny pieprz
Alkohole:
- brandy,
- czerwone wino
- muscat
- burbon
fot. Adobe Stock
Które wybrać do ciasta?
W zależności od rodzaju przygotowywanego deseru warto sprawdzić, która odmiana najlepiej sprawdzi się podczas pieczenia.
Węgierka
Jedne z najpopularniejszych śliwek, które charakteryzują się niewielkim rozmiarem i niebiesko-granatowym odcieniem. Mają bardzo słodki, zwarty miąższ. Możesz użyć ich nie tylko do powideł, ale także do ciast ucieranych - pamiętaj, aby układać je skórką do dołu, aby uniknąć zakalca.
Mirabelka
Drobne owoce o miodowym kolorze są soczyste i słodkie. Doskonała do deserów na zimno, jak i do serników. Klasycznie wykorzystywana na dżem do przełożenia tortów.
Renkloda
Duża i soczysta odmiana, która najlepiej nadaje się do spożycia na surowo, ze względu na zawartość wody. W tym przypadku możesz ją dodać do ciast o cięższej i gęstszej konsystencji
Lubaszka
Śliwka charakteryzująca się małymi owocami. Bardzo trudno oddzielić pestkę od miąższu, dlatego polecana jest do przetworów lub sosów. Jeżeli chcesz zrównoważyć słodycz deseru, jej kwasowość może w tym pomóc.
Zobacz też:
Przepisy na doskonałe knedle ze śliwkami Znakomita nutella ze śliwek