Oto idealne przepisy na pyszny wielkanocny sos tatarski: zrobisz go w wersji klasycznej, wiedeńskiej i francuskiej

sos tatarski przepisy fot. Adobe Stock, lblinova
Sos tatarski powstaje zazwyczaj na bazie majonezu i jest nieodzownym elementem świątecznego stołu w wielu polskich (i nie tylko) domach. Wyrazisty smak zawdzięcza marynowanym lub kiszonym dodatkom - np. korniszonom, kaparom lub grzybom. Świetnie smakuje też w wersji ze świeżymi ziołami i sokiem z cytryny.
Weronika Kwaśniak / 26.03.2024 08:34
sos tatarski przepisy fot. Adobe Stock, lblinova

Sos tatarski to rodzaj sosu majonezowego, który zawiera posiekane zioła i przeróżne dodatki - najczęściej są to grzyby, kiszone ogórki lub grzyby. Istnieje kilka rodzajów sosu tatarskiego, warto więc wspomnieć o najpopularniejszych odmianach. Pierwsze zanotowane w Polsce przepisy na sos tatarski pochodzą już z początku XVIII wieku, ale prawdopodobnie przyrządzano go o wiele wcześniej.

Z czym serwować sos tatarski? Podczas wielkanocnego śniadania nie wyobrażamy sobie bez niego np. jajek faszerowanych lub po prostu ugotowanych na twardo i podzielonych na połówki. Podaje się go również z wędlinami, mięsami i rybą. W Wielkiej Brytanii to także częsty dodatek do ryby z frytkami - jednej z najbardziej kultowych potraw tego kraju.

Spis treści:

  1. Sos tatarski z majonezem i pieczarkami
  2. Sos tatarski po francusku
  3. Sos tatarski po wiedeńsku

Sos tatarski do jajek z ogórkami i pieczarkami

Najpopularniejsza wersja sosu tatarskiego to ta z dodatkiem pieczarek i ogórków konserwowych. Aby dodać charakterystycznego, wyrazistego smaku, warto dodać odrobinę musztardy. Do sosu tatarskiego pasują też zioła prowansalskie albo połączenie majeranku i tymianku.

Składniki:

  • 3 ogórki konserwowe,
  • 50 dag majonezu,
  • 20 pieczarek konserwowych,
  • musztarda,
  • cukier,
  • pieprz,
  • sól,
  • zioła prowansalskie.

Sposób przygotowania:

  1. Grzybki i ogórki pokrój w drobną kostkę i przełóż do miseczki.
  2. Dodaj majonez, a następnie delikatnie, ale dokładnie wymieszaj całość.
  3. Dopraw do smaku cukrem, pieprzem, solą i ziołami prowansalskimi.
  4. Całość wymieszaj i odstaw na kilkanaście minut, aby smaki się "przeżarły".

sos tatarski do jajek

fot. Sos tatarski z ogórkami i pieczarkami/Adobe Stock, gubernat

Przepis na sos tatarski po francusku

Sos tatarski w wersji francuskiej opiera się przede wszystkim na oleju, ma też w sobie roztarte żółtko jaja ugotowanego na twardo, posiekane drobno białko, a także szczypiorek. We Francji dodaje się do niego czasami także pokrojone grzybki marynowane.

Składniki:

  • 3 jajka,
  • 200 ml oleju,
  • 200 ml śmietany,
  • 2 żółtka,
  • 5 dag korniszonów,
  • szczypiorek,
  • sól,
  • cytryna,
  • pieprz,
  • cukier.

Sposób przygotowania:

  1. Jajka ugotuj na twardo, wystudź, a następnie obierz ze skorupek i wyciągnij żółtka.
  2. Ugotowane żółtka utrzyj z surowymi żółtkami (wcześniej jajka dobrze sparz).
  3. Dodaj musztardę i dalej ucieraj na średnich obrotach miksera, aż powstanie gładka masa.
  4. Powoli dolewaj olej, nie przerywając ucierania.
  5. Korniszony i białka jaj drobno pokrój. Szczypiorek posiekaj.
  6. Dodaj wszystko do masy jajecznej i wymieszaj.
  7. Do sosu tatarskiego dodaj śmietanę, dopraw pieprzem, sokiem z cytryny, solą, a także cukrem. Wymieszaj.

sos tatarski na wielkanoc

fot. Sos tatarski po francusku/Adobe Stock, Brent Hofacker

Przepis na sos tatarski po wiedeńsku

Podstawą udanego sosu wiedeńskiego są drobno posiekane korniszony oraz dodatek kaparów. Dzięki temu sos tatarski ma wyjątkowy, trudny do podrobienia smak.

Składniki:

  • 3 korniszony,
  • 12 kulek kaparów,
  • 4 łyżki majonezu,
  • łyżka soku wyciśniętego z cytryny,
  • natka pietruszki,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Korniszony drobno pokrój, a kapary lekko zgnieć nożem albo przekrój na połówki.
  2. Wymieszaj je z majonezem, a następnie dodaj sok z cytryny i wymieszaj.
  3. Natkę pietruszki posiekaj i dodaj do sosu tatarskiego.
  4. Dopraw całość solą i pieprzem.

jajka w sosie tatarskim

fot. Sos tatarski po wiedeńsku/Adobe Stock, Stepanek Photography

Treść artykułu została pierwotnie opublikowana 01.04.2020.

Zobacz też więcej przepisów na Wielkanoc:

Przepis na majonez, który zawsze się udaje: zawsze robię go na Wielkanoc i dodaję do sałatek oraz jajek faszerowanych
Przepis na majonez, który zawsze się udaje: zawsze robię go na Wielkanoc i dodaję do sałatek oraz jajek faszerowanych
Domowy majonez, który zawsze się udaje, możesz zrobić w kilka chwil, ale musisz pamiętać o kilku ważnych kwestiach. Przede wszystkim zadbaj o odpowiednią średnicę naczynia, w którym przygotowujesz majonez, a także o odpowiednią prędkość miksowania. Pamiętaj też, że majonez w lodówce lekko gęstnieje.
Wielkanocna babka siostry Anastazji na pewno skradnie twoje serce. Przygotujesz ją szybko i na kilka sposobów
Wielkanocna babka siostry Anastazji na pewno skradnie twoje serce. Przygotujesz ją szybko i na kilka sposobów
Pyszną babkę siostry Anastazji możesz zrobić na wiele sposobów: z majonezem, olejem, na cieście drożdżowym, a także w wersji orzechowej lub cytrynowej, a także z dodatkiem kisielu. W każdym przypadku będzie świetnym uzupełnieniem świątecznego stołu. Do dekoracji wykorzystaj klasyczny lukier, płynną czekoladę lub cukier puder.
Jajka faszerowane siostry Anastazji na 2 sposoby: w wersji ze śmietaną i sosem tatarskim. Pyszne pomysły na wielkanocne jajka
Jajka faszerowane siostry Anastazji na 2 sposoby: w wersji ze śmietaną i sosem tatarskim. Pyszne pomysły na wielkanocne jajka
Jajka faszerowane siostry Anastazji możesz przygotować na dwa sposoby. Ten najpopularniejszy przepis zawiera wędlinę oraz kwaśną śmietanę. Możesz także wykorzystać sos tatarski oraz świeże zioła i przyprawy. Tak przygotowane jajka idealnie sprawdzą się podczas wielkanocnego śniadania, a także pozostałych świątecznych dni.
Oto przepis na staropolską białą kiełbasę z receptury dziadka. Podaj ją na wielkanocnym stole i zaskocz wszystkich
Oto przepis na staropolską białą kiełbasę z receptury dziadka. Podaj ją na wielkanocnym stole i zaskocz wszystkich
Biała kiełbasa według przepisu dziadka po prostu nie może nie wyjść. Idealnie smakuje w żurku, a także jako samodzielna przekąska podczas wielkanocnego śniadania. Aby przygotować idealną białą kiełbasę, potrzebujesz odpowiednich proporcji między chudym i tłustym mięsem, a także dobrze dobranych przypraw.
Pomysły na pyszne, tanie i łatwe do przygotowania ciasta wielkanocne siostry Anastazji: wypróbuj je i zaskocz swoich bliskich
Pomysły na pyszne, tanie i łatwe do przygotowania ciasta wielkanocne siostry Anastazji: wypróbuj je i zaskocz swoich bliskich
Prawdą jest, że ciasta wielkanocne siostry Anastazji po prostu nie mogą się nie udać! Te pyszne propozycje idealnie sprawdzą się na świątecznym stole. Możesz podać je tuż po śniadaniu wielkanocnym albo wykorzystać później do popołudniowej kawy. Przygotuj idealną karpatkę, ciasto 3bit oraz klasyczne ciasto pastelowe według przepisu siostry Anastazji.
Babka wielkanocna bez tajemnic: czym ją udekorować i jak zrobić tradycyjny, pyszny, a jednocześnie nietypowy wypiek?
Babka wielkanocna bez tajemnic: czym ją udekorować i jak zrobić tradycyjny, pyszny, a jednocześnie nietypowy wypiek?
Babka wielkanocna musi znaleźć się na wielkanocnym stole, ale polecamy wprowadzić ją do swojego jadłospisu także w innych porach roku. Doskonale smakuje jako dodatek do kawy podczas spotkania z bliskimi. Możesz przygotować ją na wiele sposobów, a także udekorować dowolnymi dodatkami, np. lukrem.
Babka bananowa - pyszny przepis na wielkanocną babkę
Babka bananowa - pyszny przepis na wielkanocną babkę
Babka bananowa w smaku przypomina chlebek bananowy, jest jednak od niego bardziej puszysta i lekka. Możesz udekorować ją lukrem i karmelizowaną skórką pomarańczy.
Mazurek bezglutenowy z kajmakiem - prosty przepis na wielkanocnego mazurka
Mazurek bezglutenowy z kajmakiem - prosty przepis na wielkanocnego mazurka
Mazurek bezglutenowy z kajmakiem bez trudu przygotujesz w domu. Możesz kupić gotową mieszankę bezglutenową albo przygotować ją samodzielnie w domu.
Muffiny wielkanocne - prosty i szybki przepis na babeczki na Wielkanoc
Muffiny wielkanocne - prosty i szybki przepis na babeczki na Wielkanoc
Muffiny wielkanocne przygotujesz w niecałą godzinę. Te z naszego przepisu zdobione są puszystym, różowym kremem.
Mazurek z mlekiem w proszku - prosty przepis na Wielkanoc
Mazurek z mlekiem w proszku - prosty przepis na Wielkanoc
Mazurek z mlekiem w proszku to świetna propozycja dla zabieganych. Zagnieć kruche ciasto i wstaw je do lodówki. W tym czasie w kilka minut przygotuj mleczną masę.
Jajka faszerowane rzodkiewką - łatwy przepis na Wielkanoc
Jajka faszerowane rzodkiewką - łatwy przepis na Wielkanoc
Jajka faszerowane rzodkiewką przygotujesz w zaledwie 20 minut. Podawaj je z koperkiem lub szczypiorkiem i, obowiązkowo, świeżym, chrupiącym pieczywem.
Jajka faszerowane szpinakiem - wykwintny przepis na Wielkanoc
Jajka faszerowane szpinakiem - wykwintny przepis na Wielkanoc
Jajka faszerowane szpinakiem to ciekawy i pyszny przepis na wielkanocną przekąskę. Aby miały wyrazisty smak, dopraw je czosnkiem, sokiem z cytryny i koperkiem.
Żurek na maślance - przepis idealny na Wielkanoc
Żurek na maślance - przepis idealny na Wielkanoc
Żurek na maślance wzbogać dodatkiem boczku i białej kiełbasy, a także chrzanu i śmietanki. Ta kombinacja smaków to wielkanocny klasyk.
Żurek wielkanocny. Tradycyjny przepis na pyszną zupę na Wielkanoc
Żurek wielkanocny. Tradycyjny przepis na pyszną zupę na Wielkanoc
Żurek wielkanocny to jedno z najbardziej ulubionych dań wśród tych na wielkanocnym stole. Robi się go na zakwasie i z dodatkiem kiełbasy oraz ziemniaków.
Babka cytrynowa idealna na Wielkanoc. Przepis, który zawsze się udaje
Babka cytrynowa idealna na Wielkanoc. Przepis, który zawsze się udaje
Babka cytrynowa powinna być miękka, aromatyczna, wilgotna i idealnie równa. Tę z naszego przepisu będziesz chciała jeść przez cały rok.
Sos chrzanowy świetnie sprawdzi się na wielkanocnym stole i nie tylko
Sos chrzanowy świetnie sprawdzi się na wielkanocnym stole i nie tylko
Sos chrzanowy doskonale pasuje do pieczonych mięs, wędlin oraz pasztetów. Przyrządź go z chrzanu, bulionu, śmietany i dopraw solą oraz pieprzem.
Schab dojrzewający na Wielkanoc i nie tylko. Prosty przepis na pyszną wędlinę
Schab dojrzewający na Wielkanoc i nie tylko. Prosty przepis na pyszną wędlinę
Schab dojrzewający to wędlina, od której nie będziesz mogła się oderwać. Pamiętaj, żeby przygotować ją odpowiednio wcześniej przed Wielkanocą.
Roladki z kurczaka ze szpinakiem i mozzarellą. Doskonale nie tylko na Wielkanoc!
Roladki z kurczaka ze szpinakiem i mozzarellą. Doskonale nie tylko na Wielkanoc!
Roladki z kurczaka bardzo często goszczą na świątecznym stole. W tej wersji jednak doskonale sprawdzą się również jako danie obiadowe.
Babka czekoladowa z polewą i orzechami. Prosty przepis na wielkanocne ciasto
Babka czekoladowa z polewą i orzechami. Prosty przepis na wielkanocne ciasto
Babka czekoladowa jest tak pyszna, że zasmakuje każdemu – szczególnie dzieciom! Ozdób ją ulubionymi orzechami i bakaliami, by jeszcze bardziej wzbogacić jej smak.
Waniliowa babka na oleju. Zobacz przepis nie tylko na Wielkanoc
Waniliowa babka na oleju. Zobacz przepis nie tylko na Wielkanoc
Babka na oleju jest puszysta i aromatyczna. Posyp ją cukrem pudrem lub polej domowym lukrem cytrynowym.
Makowiec zawijany: klasyczny przepis na Boże Narodzenie i Wielkanoc
Makowiec zawijany: klasyczny przepis na Boże Narodzenie i Wielkanoc
Makowiec zawijany to czasochłonny wypiek, ale warto przygotować go samodzielnie chociaż 2 razy do roku. Czas przygotowania to około 2 godziny, doliczając dodatkowo 50 minut pieczenia.
Jajka faszerowane awokado. Najprostszy przepis na Wielkanoc
Jajka faszerowane awokado. Najprostszy przepis na Wielkanoc
Jajka faszerowane awokado to dobry pomysł na ciekawą przystawkę na święta wielkanocne. Dodaj do nich kolorowego pieprzu i świeżego szczypiorku.
Jajka faszerowane łososiem. Przepis idealny na Wielkanoc
Jajka faszerowane łososiem. Przepis idealny na Wielkanoc
Jajka faszerowane łososiem to świetny pomysł na niebanalną wielkanocną przekąskę. Podawaj je ze świeżymi warzywami i majonezem.
Kasia gotuje z Polki.pl - Wielkanocna babka jogurtowa z malinami
Kasia gotuje z Polki.pl - Wielkanocna babka jogurtowa z malinami
Babka jogurtowa najczęściej gości na wielkanocnym stole. Sprawdź, jak ja przygotować, by nigdy nie pojawił się zakalec!
Żurek wielkanocny - przepis na żurek na Wielkanoc
Żurek wielkanocny - przepis na żurek na Wielkanoc
Żurek to jedno z dań, bez których nie wyobrażamy sobie świąt wielkanocnych! Zobacz, jak je przyrządzić!
Sałatka na Wielkanoc - przepis video
Sałatka na Wielkanoc - przepis video
Pyszna przekąska na świąteczny stół!
Wielkanocne jajka z awokado - przepis video
Wielkanocne jajka z awokado - przepis video
Nietypowa przekąska na świąteczny stół!
Pascha wielkanocna - przepis video
Pascha wielkanocna - przepis video
Tradycyjnie na Wielkanoc!

Redakcja poleca

REKLAMA