Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
Na ciasto:
- 200 g masła,
- 100 g cukru do wypieków,
- 200 g mąki pszennej,
- 4 jajka,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 cukier waniliowy,
- tabliczka gorzkiej czekolady.
Na krem:
- 2 szklanki cukru pudru,
- 160 g masła,
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii,
- 4 łyżki mleka,
- barwnik spożywczy.
Przygotowanie:
Muffiny wielkanocne z różowym, puszystym kremem będą piękną dekoracją świątecznego stołu. Z naszego przepisu wyjdzie około 16-18 babeczek - warto kupić papilotki w wielkanocnych kolorach i wzorach, aby jeszcze bardziej podkreślić ich wyjątkowy charakter.
- Mąkę przesiej do miski. Dodaj proszek do pieczenia, cukier waniliowy i wymieszaj całość.
- W misce mikserem utrzyj masło z cukrem na jasną, puszystą masę. Stopniowo dodawaj jajka, cały czas miksując.
- Następnie dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem i całość dokładniej wymieszaj.
- Do masy na muffinki wielkanocne dodaj pokruszoną na drobne kawałki czekoladę i wymieszaj szpachelką.
- Blachę do muffinów wyłóż papilotkami i nałóż ciasto do 3/4 ich wysokości.
- Piecz przez 25 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
- Czas na krem: do ciepłego masła stopniowo dodawaj cukier puder miksując, aż składniki połączą się w gładką masę.
- Dodaj aromat, mleko i barwnik spożywczy i dokładnie wymieszaj.
- Na wystudzone muffinki wielkanocne nałóż krem, najlepiej za pomocą rękawa cukierniczego.
- Muffinki wielkanocne możesz dodatkowo ozdobić dekoracjami z lukru (kupisz je w każdej cukierni).
Więcej przepisów na wielkanocne desery:
Mazurek kajmakowy - przepis
Przepis na babkę drożdżową
Przepisy na babki wielkanocne