Muffiny wielkanocne - prosty i szybki przepis na babeczki na Wielkanoc

Muffiny wielkanocne przygotujesz w niecałą godzinę. Te z naszego przepisu zdobione są puszystym, różowym kremem.
Małgorzata Machnicka / 29.03.2021 09:43
DRUKUJ PRZEPIS
Muffiny wielkanocne - prosty i szybki przepis na babeczki na Wielkanoc fot. Adobe Stock
Poziom trudności: łatwy
Składniki:

Na ciasto:

  • 200 g masła,
  • 100 g cukru do wypieków,
  • 200 g mąki pszennej,
  • 4 jajka,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 cukier waniliowy,
  • tabliczka gorzkiej czekolady.

Na krem:

  • 2 szklanki cukru pudru,
  • 160 g masła,
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii,
  • 4 łyżki mleka,
  • barwnik spożywczy.
Przygotowanie:

Muffiny wielkanocne z różowym, puszystym kremem będą piękną dekoracją świątecznego stołu. Z naszego przepisu wyjdzie około 16-18 babeczek - warto kupić papilotki w wielkanocnych kolorach i wzorach, aby jeszcze bardziej podkreślić ich wyjątkowy charakter.

  1. Mąkę przesiej do miski. Dodaj proszek do pieczenia, cukier waniliowy i wymieszaj całość. 
  2. W misce mikserem utrzyj masło z cukrem na jasną, puszystą masę. Stopniowo dodawaj jajka, cały czas miksując.
  3. Następnie dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem i całość dokładniej wymieszaj.
  4. Do masy na muffinki wielkanocne dodaj pokruszoną na drobne kawałki czekoladę i wymieszaj szpachelką.
  5. Blachę do muffinów wyłóż papilotkami i nałóż ciasto do 3/4 ich wysokości.
  6. Piecz przez 25 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. 
  7. Czas na krem: do ciepłego masła stopniowo dodawaj cukier puder miksując, aż składniki połączą się w gładką masę.
  8. Dodaj aromat, mleko i barwnik spożywczy i dokładnie wymieszaj.
  9. Na wystudzone muffinki wielkanocne nałóż krem, najlepiej za pomocą rękawa cukierniczego.
  10. Muffinki wielkanocne możesz dodatkowo ozdobić dekoracjami z lukru (kupisz je w każdej cukierni).

Więcej przepisów na wielkanocne desery:
Mazurek kajmakowy - przepis
Przepis na babkę drożdżową
Przepisy na babki wielkanocne

DRUKUJ PRZEPIS