Roladki z kurczaka ze szpinakiem i mozzarellą. Doskonale nie tylko na Wielkanoc!

Roladki z kurczaka bardzo często goszczą na świątecznym stole. W tej wersji jednak doskonale sprawdzą się również jako danie obiadowe.
Urszula Wilczkowska / 21.02.2020 08:18
DRUKUJ PRZEPIS
Roladki z kurczaka ze szpinakiem i mozzarellą. Doskonale nie tylko na Wielkanoc! fot. Adobe Stock
Liczba porcji: 4
Czas wykonania: 45 min
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 3 piersi z kurczaka,
  • 2 duże garści świeżego szpinaku,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 łyżka oleju,
  • 100 g mozzarelli,
  • 1 łyżka oliwy,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • 1 łyżeczka świeżego lub suszonego tymianku,
  • sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:

Roladki z kurczaka doskonale smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno. Możesz je podać podczas świątecznego śniadania, ale nic nie stoi też na przeszkodzie, by zaserwować je w towarzystwie ziemniaków i pysznej surówki.

Nasze roladki z kurczaka wypełnione są mozzarellą i szpinakiem z dodatkiem czosnku. Możesz także owinąć je w boczku i nafaszerować np. suszonymi pomidorami lub farszem warzywnym. Jak je przygotować?

  1. Filety oczyść z błonek i chrząstek, osusz ręcznikiem papierowym, a następnie natnij, by zrobić z nich kieszonki.
  2. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodaj szpinak i zblanszuj go. Dopraw solą i pieprzem.
  3. Mozzarellę rozkrusz palcami.
  4. Do kieszonek z kurczaka nałóż szpinak oraz ser. Zwiń dokładnie, posmaruj oliwą i oprósz pieprzem i solą.
  5. Ułóż roladki z kurczaka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia nacięciami do góry.
  6. Piecz w temperaturze 200 stopni przez około 25 minut – powinny być z wierzchu lekko chrupiące i rumiane. Smacznego!

Więcej sprawdzonych przepisów na dania z drobiu:
Skrzydełka z kurczaka w miodzie
Kotlety mielone z indyka
Smażone polędwiczki z kurczaka
Penne z kurczakiem i pomidorami
Zapiekanki z kurczakiem
Duszone sznycle z indyka

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)