Składniki:
- 3 piersi z kurczaka,
- 2 duże garści świeżego szpinaku,
- 1 ząbek czosnku,
- 1 łyżka oleju,
- 100 g mozzarelli,
- 1 łyżka oliwy,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki,
- 1 łyżeczka świeżego lub suszonego tymianku,
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
Roladki z kurczaka doskonale smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno. Możesz je podać podczas świątecznego śniadania, ale nic nie stoi też na przeszkodzie, by zaserwować je w towarzystwie ziemniaków i pysznej surówki.
Nasze roladki z kurczaka wypełnione są mozzarellą i szpinakiem z dodatkiem czosnku. Możesz także owinąć je w boczku i nafaszerować np. suszonymi pomidorami lub farszem warzywnym. Jak je przygotować?
- Filety oczyść z błonek i chrząstek, osusz ręcznikiem papierowym, a następnie natnij, by zrobić z nich kieszonki.
- Na patelni rozgrzej łyżkę oleju z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodaj szpinak i zblanszuj go. Dopraw solą i pieprzem.
- Mozzarellę rozkrusz palcami.
- Do kieszonek z kurczaka nałóż szpinak oraz ser. Zwiń dokładnie, posmaruj oliwą i oprósz pieprzem i solą.
- Ułóż roladki z kurczaka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia nacięciami do góry.
- Piecz w temperaturze 200 stopni przez około 25 minut – powinny być z wierzchu lekko chrupiące i rumiane. Smacznego!
Więcej sprawdzonych przepisów na dania z drobiu:
Skrzydełka z kurczaka w miodzie
Kotlety mielone z indyka
Smażone polędwiczki z kurczaka
Penne z kurczakiem i pomidorami
Zapiekanki z kurczakiem
Duszone sznycle z indyka