Babka wielkanocna bez tajemnic: czym ją udekorować i jak zrobić tradycyjny, pyszny, a jednocześnie nietypowy wypiek?

nietypowa babka wielkanocna fot. Adobe Stock, Anna
Babka wielkanocna musi znaleźć się na wielkanocnym stole, ale polecamy wprowadzić ją do swojego jadłospisu także w innych porach roku. Doskonale smakuje jako dodatek do kawy podczas spotkania z bliskimi. Możesz przygotować ją na wiele sposobów, a także udekorować dowolnymi dodatkami, np. lukrem.
Urszula Wilczkowska / 17.03.2023 15:44
nietypowa babka wielkanocna fot. Adobe Stock, Anna

Babka wielkanocna to ciasto, które zawsze bezkonkurencyjnie króluje na wielkanocnym stole. W wersji waniliowej, czekoladowej, a także migdałowej z pewnością zachwyci zarówno ciebie, jak i wszystkich twoich gości.

Można przygotowywać ją na wiele sposobów. Jednymi z najpopularniejszych wersji są babka na oleju, babka drożdżowa oraz babka majonezowa. To właśnie olej, margaryna i majonez sprawiają, że ciasto jest pulchne i wilgotne – warto więc go nie oszczędzać.

Spis treści:

  1. Przepis na klasyczną babkę wielkanocną
  2. Co na górę babki wielkanocnej?

Przepis na klasyczną babkę wielkanocną

Tradycyjna babka wielkanocna jest lekko wilgotna i bardzo puszysta. Idealnie komponuje się z lukrem albo innymi dodatkami, a także z aromatyczną kawą.

Składniki:

  • 4 jajka w temperaturze pokojowej,
  • 200 g roztopionego, wystudzonego masła,
  • skórka oraz sok z dużej cytryny,
  • 150 g cukru,
  • 160 g mąki pszennej,
  • 100 g mąki ziemniaczanej,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • opakowanie cukru wanilinowego.

Sposób przygotowania:

  1. Roztopione, wystudzone masło wymieszaj z sokiem z cytryny oraz startą skórką.
  2. W misce ubij jajka z cukrem, aby powstała gładka i puszysta masa. Cały czas miksując, dodaj cukier wanilinowy.
  3. Do osobnej miski przesiej mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia.
  4. Suche składniki przełóż do miski z masą jajeczną i krótko zmiksuj, aby powstała jednolita, średniogęsta masa.
  5. Dodaj masło z sokiem cytrynowym i ponownie zmiksuj lub wymieszaj. Przelej masę do formy na babkę i wstaw do piekarnika (170 stopni) na ok. 45 minut. Piecz do suchego patyczka.

babka wielkanocna przepis

fot. Babka wielkanocna/Adobe Stock, Monika

Co na górę babki wielkanocnej?

Klasycznie babki oprósza się cukrem pudrem lub smaruje polewą czekoladową. My polecamy również lukier cytrynowy, a jeśli masz ochotę nadać swojej babce naprawdę niepowtarzalnego smaku, przygotuj lukier z herbaty matcha. Zielona polewa z pewnością doskonale będzie wyglądać na świątecznym stole!

Składniki:

  • 3 łyżki soku z cytryny,
  • 9 łyżek cukru pudru,
  • 1 łyżeczka herbaty matcha.

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie składniki umieść w miseczce. Dokładnie ucieraj, aż cukier całkowicie się rozpuści.
  2. Polej babkę i poczekaj, aż lukier zaschnie. Smacznego!

Nie zapominaj też o nieśmiertelnym dodatku do ciast, czyli o kandyzowanej skórce pomarańczy. Będzie smakować szczególnie dobrze z babkami cytrynowymi i tymi z ekstraktem z pomarańczy.

Babka wielkanocna to jednak niejedyne ciasto, które powinno się znaleźć na stole podczas świątecznego śniadania. Mazurki, keks czy ciasta drożdżowe również znajdą na nim swoje miejsce. Sprawdź też nasze przepisy na sernik.

babka gotowana thermomix

fot. Dodatki do babki wielkanocnej/Adobe Stock, tomol1111

Treść artykułu została pierwotnie opublikowana 07.04.2020.

Zobacz nasze przepisy na babkę wielkanocną:

Babka gotowana z migdałową nutą. Prosty przepis na pyszny deser
Babka gotowana z migdałową nutą. Prosty przepis na pyszny deser
Babka gotowana to bardzo prosty sposób na ciasto dla osób, które nie mają piekarnika, a chcą przyrządzić pyszny deser. Oprósz ją cukrem pudrem lub polej lukrem cytrynowym.
Babka marmurkowa z czekoladą i skórką z pomarańczy. Zobacz przepis
Babka marmurkowa z czekoladą i skórką z pomarańczy. Zobacz przepis
Babka marmurkowa wygląda pięknie, a wcale nie jest trudna w przygotowaniu. Polej ją czekoladą lub lukrem i ozdób kandyzowaną skórką pomarańczy.
Babka cytrynowa idealna na Wielkanoc. Przepis, który zawsze się udaje
Babka cytrynowa idealna na Wielkanoc. Przepis, który zawsze się udaje
Babka cytrynowa powinna być miękka, aromatyczna, wilgotna i idealnie równa. Tę z naszego przepisu będziesz chciała jeść przez cały rok.
Babka ucierana z kakao i polewą czekoladową. Prosty przepis
Babka ucierana z kakao i polewą czekoladową. Prosty przepis
Babka ucierana jest bardzo puszysta, a do tego wyjątkowo wilgotna. Nasze ciasto ma dodatek kakao, a do tego pyszną intensywnie czekoladową polewę.
Babka czekoladowa z polewą i orzechami. Prosty przepis na wielkanocne ciasto
Babka czekoladowa z polewą i orzechami. Prosty przepis na wielkanocne ciasto
Babka czekoladowa jest tak pyszna, że zasmakuje każdemu – szczególnie dzieciom! Ozdób ją ulubionymi orzechami i bakaliami, by jeszcze bardziej wzbogacić jej smak.
Waniliowa babka na oleju. Zobacz przepis nie tylko na Wielkanoc
Waniliowa babka na oleju. Zobacz przepis nie tylko na Wielkanoc
Babka na oleju jest puszysta i aromatyczna. Posyp ją cukrem pudrem lub polej domowym lukrem cytrynowym.
Babka majonezowa w dwóch kolorach. Przepis na pyszne i piękne ciasto
Babka majonezowa w dwóch kolorach. Przepis na pyszne i piękne ciasto
Babka majonezowa jest wyjątkowo wilgotna, puszysta i miękka. Robi się ją zaledwie z 7 składników, które z pewnością masz w swojej kuchni.
Babka cytrynowa na oleju lub z kisielem. Zobacz sprawdzone przepisy
Babka cytrynowa na oleju lub z kisielem. Zobacz sprawdzone przepisy
Babka cytrynowa na oleju lub z dodatkiem kisielu to prawdziwy hit na każdym wielkanocnym stole. Polej ją lukrem lub białą czekoladą.
Babka wielkanocna – ulubione ciasto na święta!
Babka wielkanocna – ulubione ciasto na święta!
Święta wielkanocne bez babki? To niemożliwe! Zobacz, jak w kilka chwil wyczarować to proste i pyszne ciasto i ucieszyć wszystkich gości!
Świąteczna babka-tulipan - przepis składniki i przygotowanie
Świąteczna babka-tulipan - przepis składniki i przygotowanie
Świąteczna babka-tulipan to idealne ciasto na Boże Narodzenie!
Babka toffi - przepis na wielkanocną babkę
Babka toffi - przepis na wielkanocną babkę
Nietypowy pomysł na świąteczny wypiek!
Babka pomarańczowa - przepis składniki i przygotowanie
Babka pomarańczowa - przepis składniki i przygotowanie
Idealny pomysł na wielkanocny wypiek!
Babka z lukrem - przepis Agnieszki Maciąg
Babka z lukrem - przepis Agnieszki Maciąg
Zobacz przepis Agnieszki Maciąg na idealną babę świąteczną!
Babka królewska - przepis składniki i przygotowanie
Babka królewska - przepis składniki i przygotowanie
Królowa pośród wielkanocnych bab!
Babka drożdżowa z gotowego ciasta - przepis Delecty
Babka drożdżowa z gotowego ciasta - przepis Delecty
Dzięki temu pomysłowi szybko przygotujesz wspaniały wypiek!
Babka migdałowa - przepis składniki i przygotowanie
Babka migdałowa - przepis składniki i przygotowanie
Do dekoracji możesz dodatkowo użyć jeszcze innych bakalii!
Babka na jogurcie - przepis składniki i przygotowanie
Babka na jogurcie - przepis składniki i przygotowanie
Nasz ulubiony wypiek wielkanocny!
Babka z białą czekoladą - przepis składniki i przygotowanie
Babka z białą czekoladą - przepis składniki i przygotowanie
Udekoruj ją kandyzowaną skórką pomarańczową!
Babka ponczowa - przepis składniki i przygotowanie
Babka ponczowa - przepis składniki i przygotowanie
Z kremem cytrynowym i rodzynkami!

Redakcja poleca

REKLAMA