Babka wielkanocna to ciasto, które zawsze bezkonkurencyjnie króluje na wielkanocnym stole. W wersji waniliowej, czekoladowej, a także migdałowej z pewnością zachwyci zarówno ciebie, jak i wszystkich twoich gości.
Można przygotowywać ją na wiele sposobów. Jednymi z najpopularniejszych wersji są babka na oleju, babka drożdżowa oraz babka majonezowa. To właśnie olej, margaryna i majonez sprawiają, że ciasto jest pulchne i wilgotne – warto więc go nie oszczędzać.
Spis treści:
Przepis na klasyczną babkę wielkanocną
Tradycyjna babka wielkanocna jest lekko wilgotna i bardzo puszysta. Idealnie komponuje się z lukrem albo innymi dodatkami, a także z aromatyczną kawą.
Składniki:
- 4 jajka w temperaturze pokojowej,
- 200 g roztopionego, wystudzonego masła,
- skórka oraz sok z dużej cytryny,
- 150 g cukru,
- 160 g mąki pszennej,
- 100 g mąki ziemniaczanej,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- opakowanie cukru wanilinowego.
Sposób przygotowania:
- Roztopione, wystudzone masło wymieszaj z sokiem z cytryny oraz startą skórką.
- W misce ubij jajka z cukrem, aby powstała gładka i puszysta masa. Cały czas miksując, dodaj cukier wanilinowy.
- Do osobnej miski przesiej mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia.
- Suche składniki przełóż do miski z masą jajeczną i krótko zmiksuj, aby powstała jednolita, średniogęsta masa.
- Dodaj masło z sokiem cytrynowym i ponownie zmiksuj lub wymieszaj. Przelej masę do formy na babkę i wstaw do piekarnika (170 stopni) na ok. 45 minut. Piecz do suchego patyczka.
fot. Babka wielkanocna/Adobe Stock, Monika
Co na górę babki wielkanocnej?
Klasycznie babki oprósza się cukrem pudrem lub smaruje polewą czekoladową. My polecamy również lukier cytrynowy, a jeśli masz ochotę nadać swojej babce naprawdę niepowtarzalnego smaku, przygotuj lukier z herbaty matcha. Zielona polewa z pewnością doskonale będzie wyglądać na świątecznym stole!
Składniki:
- 3 łyżki soku z cytryny,
- 9 łyżek cukru pudru,
- 1 łyżeczka herbaty matcha.
Sposób przygotowania:
- Wszystkie składniki umieść w miseczce. Dokładnie ucieraj, aż cukier całkowicie się rozpuści.
- Polej babkę i poczekaj, aż lukier zaschnie. Smacznego!
Nie zapominaj też o nieśmiertelnym dodatku do ciast, czyli o kandyzowanej skórce pomarańczy. Będzie smakować szczególnie dobrze z babkami cytrynowymi i tymi z ekstraktem z pomarańczy.
Babka wielkanocna to jednak niejedyne ciasto, które powinno się znaleźć na stole podczas świątecznego śniadania. Mazurki, keks czy ciasta drożdżowe również znajdą na nim swoje miejsce. Sprawdź też nasze przepisy na sernik.
fot. Dodatki do babki wielkanocnej/Adobe Stock, tomol1111
Treść artykułu została pierwotnie opublikowana 07.04.2020.