Wielkanocna babka jogurtowa z malinami według Kasi Bukowskiej
Oto składniki na wielkanocną babkę jogurtową z malinami:
- 3 jajka
- opakowanie cukru waniliowego
- 1,5 szklanki cukru
- pół szklanki oleju
- szklanka jogurtu
- 3 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 szklanki mrożonych malin
- tabliczka białej czekolady (roztopiona)
- 2 łyżki śmietany
Jak zrobić wielkanocną babkę jogurtową z malinami?
Jajka ubijamy z cukrem oraz cukrem waniliowym na puszystą i białą masę. Dolewamy olej i jogurt. Dokładnie miksujemy. Wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia. Łączymy z resztą składników. Dokładnie mieszamy i wsypujemy mrożone maliny. Ciasto przekładamy do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką. Pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przez 50 minut. Tak przygotowaną babkę wielkanocną studzimy przez parę minut. Przygotowujemy polewę z roztopionej tabliczki czekolady i śmietany. Możemy dodatkowo posypać jadalnymi groszkami cukrowymi.
Polecamy!
Przepis na najlepszą babkę wielkanocną! Sprawdź Babka piaskowa na 8 sposobów! Zrób koniecznie choć jedną!