Składniki:
- 1,5 kg schabu dojrzewającego,
- 0,5 szklanki soli,
- 0,5 szklanki cukru,
- 1 czosnek,
- 2 liście laurowe,
- oregano,
- tymianek,
- cząber,
- papryka słodka,
- papryka ostra.
Przygotowanie:
Schab dojrzewający jest wyjątkowo pyszny i aromatyczny. Możesz przyprawić go dowolnymi ziołami i dodatkami - zawsze będzie smakował wybornie. Dojrzewa nawet przez 10 dni, ale gwarantujemy, że każdy z nich jest tego naprawdę warty. Jeśli nie masz jednak do tego cierpliwości, sprawdź też nasz przepis na schab pieczony.
Do przygotowania schabu dojrzewającego będziesz potrzebować gazy, siatki wędliniarskiej lub zwykłej pończochy. Jak się do tego zabrać?
- Schab oczyść z żyłek i błon, a następnie dokładnie osusz ręcznikiem papierowym.
- Przełóż mięso do wysokiego naczynia i obtocz w cukrze. Włóż do lodówki na 24 godziny, co jakiś czas wylewając z naczynia wodę.
- Umyj schab i znowu dokładnie go osusz. Obtocz go tym razem w soli i ponownie włóż w wysokim naczyniu do lodówki na dobę. Odlewaj wodę, gdy będzie się zbierać przy mięsie. Umyj i osusz.
- Czosnek przeciśnij przez praskę i wymieszaj z wybranymi przeprawami. Dokładnie natrzyj mięso i włóż je do pończochy lub siatki wędliniarskiej. Zawiąż.
- Powieś schab dojrzewający w ciepłym, suchym i przewiewnym miejscu. Trzymaj go tak od 5 do 10 dni, w zależności od temperatury i ciepła w pomieszczeniu.
- Krój na cienkie plasterki i podawaj na kanapkach lub sam. Smacznego!
Więcej przepisów na mięso wieprzowe:
Szynka pieczona
Szynka z szynkowara
Pieczeń rzymska
Gulasz wieprzowy
Pieczona polędwiczka wieprzowa