Zwyczajowo podawano je zawinięte w gazetowy rożek. Obecnie podawanie jedzenia zawiniętego w gazetę jest niedopuszczalne, wręcz zabronione ze względów higienicznych. Znawcy uważają, że podawanie Fish and chips w plastikowych opakowaniach powoduje zniszczenie tradycyjnego smaku, niszczy tradycję, dlatego obecnie wraca się do „gazetowych“ opakowań. By sprostać wymogom higienicznym na nowych papierowych opakowaniach drukuje się niby gazetę.
Fish and chips
Fish and chips w każdym lokalu smakuje lepiej, to, co jest pewne, to świeżość serwowanego dania, to ciężko strawne połączenie ryby z frytkami jest najpopularniejszym daniem jedzonym w biegu, na stojąco, czy czasem nawet zamawianego w restauracji. Fish – ryba to najczęściej biała ryba, filet z dorsza lub mintaja. Sekretem dobrze przygotowanego dania jest panierka, w której usmażona jest ryba i świeżość ziemniaków. W przeciwieństwie do barów szybkiej obsługi, klasyczne chips są przygotowywane z dużych ziemniaków o zwięzłym miąższu, nigdy nie używa się mrożonych frytek!
Zobacz także: Jak zrobić surówkę coleslaw?
Robimy fish and chips
Panierka, ciasto do ryby przygotowywana jest z mąki, proszku do pieczenia, soli, mleka, jaka i octu. Ta mieszanka pozwala na smażenie ryby w niby cieście niby panierce. Natomiast ryba powinna być filetowana, najlepiej smakuje dorsz ze względu na jego zwarte mięso, lecz sprawdza się również mintaj. Ważne jest to by zarówno rybę jak i frytki przygotowywać w świeżym rozgrzanym oleju. Fish and chips z racji swojej prostoty jest daniem, które zawsze się udaje! Jeżeli tylko pamiętamy o tym by odcisnąć nadmiar tłuszczu możemy cieszyć się pysznym i prawdziwie brytyjskim daniem. Jeżeli fish and chips przygotowujemy w domu, warto spróbować sprawdzonego angielskiego sposobu i porcje frytek z rybą zawinąć w rożek z gazety. Mało prawdopodobne by rozbolał nad od tego brzuch a poczujemy się jak prawdziwi obywatele Wysp Brytyjskich, którzy od 150 lat jedzą to pyszne, sycące, lecz niezbyt zdrowe danie.
Polecamy: Jak usmażyć idealne frytki?