Składniki:
- 500 ml dowolnego bulionu,
- 3 duże łyżki chrzanu,
- 120 ml kwaśnej śmietany,
- 2 łyżeczki mąki pszennej,
- 2 łyżeczki masła,
- sól, pieprz i cukier do smaku.
Przygotowanie:
Nie wyobrażamy sobie pieczonych mięs bez pysznego, gęstego i esencjonalnego sosu chrzanowego. Smakuje równie pysznie na ciepło, co na zimno, a do tego idealnie pasuje do potraw podawanych na wielkanocnym śniadaniu.
Do zrobienia sosu zetrzyj samodzielnie chrzan (przygotuj do tego jest naprawdę dużo chusteczek) lub użyj tego ze słoiczka - wybierz taki, który ma jak najprostszy skład, najlepiej bez mleka, które osłabia jego smak. Jak przygotować idealnie aksamitny sos chrzanowy?
- W dużym rondlu rozgrzej masło. Dodaj mąkę i energicznie wymieszaj trzepaczką. Wlej bulion, rozpuść w nim zasmażkę i całość zagotuj.
- Łyżkę wazową wywaru wlej do śmietany. Dopraw solą, pieprzem i cukrem, dokładnie wymieszaj. Wlej śmietanę do garnka.
- Dodaj chrzan, dokładnie wymieszaj. Sos chrzanowy podawaj np. do pieczonej szynki. Smacznego!
Więcej wielkanocnych przepisów:
Wielka księga serników
Jajka faszerowane
Żurek na zakwasie
Babki wielkanocne
Schab dojrzewający