Na tradycyjnym polskim stole podczas śniadania wielkanocnego powinny znaleźć się przede wszystkim jajka (np. faszerowane lub klasyczne z majonezem), żurek albo barszcz biały, chleb, kiełbasa. Jeśli masz ochotę, zaserwuj również świąteczne ciasta - mazurki, makowce i baby. Posiłek zwyczajowo rozpoczynamy od podzielenia się poświęconymi pokarmami (zobacz przy okazji, co włożyć do święconki) i złożenia sobie wzajemnie szczerych życzeń.
Śniadanie to uroczysty moment, którym według tradycji zaczynamy świętowanie Wielkanocy. O ile menu rodzinnego, popołudniowego spotkania nie stanowi dla nas większego problemu - serwujemy wtedy pyszne mięsa i wielkanocne sałatki - o tyle śniadanie staje się już nieco kłopotliwe. Co zatem, oprócz święconki, możesz podać swojej rodzinie i zaproszonym gościom?
Menu na wielkanocne śniadanie
Podpowiadamy, które dania warto przygotować na ten świąteczny, wiosenny poranek. Tradycyjnie żurek albo barszcz biały powinien być głównym punktem wielkanocnego śniadania. W niektórych regionach Polski jest to jednak... barszcz czerwony.
Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
W moim domu rodzinnym na pograniczu Mazowsza i Lubelszczyzny, barszcz na Wielkanoc przygotowuje się właśnie z czerwonych buraków. I to zupełnie na przekór temu, że wszyscy dookoła serwują żurek. Prawdopodobnie ten zwyczaj przywędrował więc z zupełnie innego regionu wraz z migracjami poszczególnych członków rodziny.
Co po daniu głównym? W wielu domach serwuje się różnego rodzaju pasztety - zarówno mięsne, jak i pasztety wegetariańskie. Absolutnym hitem Wielkanocy jest pasztet z jajek. Na stołach pojawia się również biała kiełbasa (np. w wersji pieczonej), a także jajka pod różną postacią. Wszystkie przepisy znajdziesz w poniższym zbiorze.
Menu na wielkanocne śniadanie:

Jajka faszerowane serem żółtym - przepis idealny na Wielkanoc

Jajka faszerowane smażone - przepis na klasyczną wielkanocną przystawkę

Żurek na maślance - przepis idealny na Wielkanoc

Pasztet z jajek - przepis na pyszny pasztet jajeczny na Wielkanoc

Jajka faszerowane pieczarkami i majonezem. Prosty przepis

Żurek wielkanocny. Tradycyjny przepis na pyszną zupę na Wielkanoc

Barszcz biały - przepis na tradycyjne, wielkanocne danie

Jajka faszerowane tuńczykiem. Sprawdzony i prosty przepis

Babka gotowana z migdałową nutą. Prosty przepis na pyszny deser

Babka marmurkowa z czekoladą i skórką z pomarańczy. Zobacz przepis

Babka cytrynowa idealna na Wielkanoc. Przepis, który zawsze się udaje

Terrina jajeczna: przepis na efektowną przekąskę wielkanocną

Babka ucierana z kakao i polewą czekoladową. Prosty przepis

Babka czekoladowa z polewą i orzechami. Prosty przepis na wielkanocne ciasto

Waniliowa babka na oleju. Zobacz przepis nie tylko na Wielkanoc

Babka majonezowa w dwóch kolorach. Przepis na pyszne i piękne ciasto

Makowiec zawijany: klasyczny przepis na Boże Narodzenie i Wielkanoc

Jajka faszerowane awokado. Najprostszy przepis na Wielkanoc

Jajka faszerowane łososiem. Przepis idealny na Wielkanoc

Pasztet domowy - tradycyjny przepis jak u mamy

Pasztet z selera z kaszą jaglaną i marchewką. Zobacz przepis

Pasztet z soczewicy - lekki i zdrowy przepis zachwyci nie tylko wegetarian

Kasia gotuje z Polki.pl - Wielkanocna babka jogurtowa z malinami

Żurek wielkanocny - przepis na żurek na Wielkanoc

Mazurek migdałowy - przepis składniki i przygotowanie

Mazurek z marcepanem - przepis składniki i przygotowanie

Pomarańczowy mazurek - przepis składniki i przygotowanie

Pasztet z pieprzem - przepis składniki i przygotowanie

Jak zrobić paschę - przepis na wielkanocną paschę

Malinowy mazurek - przepis składniki i przygotowanie

Pasztet z marchwi i soczewicy - przepis składniki i przygotowanie

Babka toffi - przepis na wielkanocną babkę

Pieczeń z jajkiem - przepis składniki i przygotowanie

Przepis na pasztet z marchewki - pomysł Agnieszki Maciąg

Sałatka na Wielkanoc - przepis video

Wielkanocne jajka z awokado - przepis video

Pascha wielkanocna - przepis video

Przepis na tradycyjny wielkanocny żurek
