Śniadanie wielkanocne - sprawdzone przepisy do wielkanocnego menu
fot. Adobe Stock
Zobacz menu na śniadanie wielkanocne zawierające tradycyjne i nowoczesne potrawy. Jajka faszerowane na różne sposoby, klasyczne ciasta, w tym mazurki na kruchym cieście oraz babki piaskowe i żurek z białą kiełbasą i chrzanem.
Na tradycyjnym polskim stole podczas śniadania wielkanocnego powinny znaleźć się przede wszystkim jajka (np. faszerowane lub klasyczne z majonezem), żurek albo barszcz biały, chleb, kiełbasa. Jeśli masz ochotę, zaserwuj również świąteczne ciasta - mazurki, makowce i baby. Posiłek zwyczajowo rozpoczynamy od podzielenia się poświęconymi pokarmami (zobacz przy okazji, co włożyć do święconki) i złożenia sobie wzajemnie szczerych życzeń.
Śniadanie to uroczysty moment, którym według tradycji zaczynamy świętowanie Wielkanocy. O ile menu rodzinnego, popołudniowego spotkania nie stanowi dla nas większego problemu - serwujemy wtedy pyszne mięsa i wielkanocne sałatki - o tyle śniadanie staje się już nieco kłopotliwe. Co zatem, oprócz święconki, możesz podać swojej rodzinie i zaproszonym gościom?
Menu na wielkanocne śniadanie
Podpowiadamy, które dania warto przygotować na ten świąteczny, wiosenny poranek. Tradycyjnie żurek albo barszcz biały powinien być głównym punktem wielkanocnego śniadania. W niektórych regionach Polski jest to jednak... barszcz czerwony.
Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
W moim domu rodzinnym na pograniczu Mazowsza i Lubelszczyzny, barszcz na Wielkanoc przygotowuje się właśnie z czerwonych buraków. I to zupełnie na przekór temu, że wszyscy dookoła serwują żurek. Prawdopodobnie ten zwyczaj przywędrował więc z zupełnie innego regionu wraz z migracjami poszczególnych członków rodziny.
Co po daniu głównym? W wielu domach serwuje się różnego rodzaju pasztety - zarówno mięsne, jak i pasztety wegetariańskie. Absolutnym hitem Wielkanocy jest pasztet z jajek. Na stołach pojawia się również biała kiełbasa (np. w wersji pieczonej), a także jajka pod różną postacią. Wszystkie przepisy znajdziesz w poniższym zbiorze.
Jajka faszerowane serem żółtym są banalnie proste w przygotowaniu. Potrzebujesz tylko ugotowanych na twardo jajek, pietruszki, sera żółtego i ulubionych przypraw.
Jajka faszerowane smażone to prawdziwy hit. Wystarczy ugotować jajka na twardo, przekroić je na pół, wyjąć środek i doprawić go ziołami. Następnie panierować w bułce tartej i usmażyć na maśle.
Pasztet z jajek to niezastąpione danie na wielkanocny stół. W naszym przepisie doprawiamy go podsmażonym na maśle porem, natką pietruszki i rozmarynem.
Żurek wielkanocny to jedno z najbardziej ulubionych dań wśród tych na wielkanocnym stole. Robi się go na zakwasie i z dodatkiem kiełbasy oraz ziemniaków.
Barszcz biały często występuje na polskich stołach jako zamiennik żurku. Przygotowujemy go również na zakwasie ale w towarzystwie śmietany i białej kiełbasy.
Babka gotowana to bardzo prosty sposób na ciasto dla osób, które nie mają piekarnika, a chcą przyrządzić pyszny deser. Oprósz ją cukrem pudrem lub polej lukrem cytrynowym.
Babka czekoladowa jest tak pyszna, że zasmakuje każdemu – szczególnie dzieciom! Ozdób ją ulubionymi orzechami i bakaliami, by jeszcze bardziej wzbogacić jej smak.
Makowiec zawijany to czasochłonny wypiek, ale warto przygotować go samodzielnie chociaż 2 razy do roku. Czas przygotowania to około 2 godziny, doliczając dodatkowo 50 minut pieczenia.