Reklama

Na tradycyjnym polskim stole podczas śniadania wielkanocnego powinny znaleźć się przede wszystkim jajka (np. faszerowane lub klasyczne z majonezem), żurek albo barszcz biały, chleb, kiełbasa. Jeśli masz ochotę, zaserwuj również świąteczne ciasta - mazurki, makowce i baby. Posiłek zwyczajowo rozpoczynamy od podzielenia się poświęconymi pokarmami (zobacz przy okazji, co włożyć do święconki) i złożenia sobie wzajemnie szczerych życzeń.

Reklama

Śniadanie to uroczysty moment, którym według tradycji zaczynamy świętowanie Wielkanocy. O ile menu rodzinnego, popołudniowego spotkania nie stanowi dla nas większego problemu - serwujemy wtedy pyszne mięsa i wielkanocne sałatki - o tyle śniadanie staje się już nieco kłopotliwe. Co zatem, oprócz święconki, możesz podać swojej rodzinie i zaproszonym gościom?

Podpowiadamy, które dania warto przygotować na ten świąteczny, wiosenny poranek. Tradycyjnie żurek albo barszcz biały powinien być głównym punktem wielkanocnego śniadania. W niektórych regionach Polski jest to jednak... barszcz czerwony.

Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja

W moim domu rodzinnym na pograniczu Mazowsza i Lubelszczyzny, barszcz na Wielkanoc przygotowuje się właśnie z czerwonych buraków. I to zupełnie na przekór temu, że wszyscy dookoła serwują żurek. Prawdopodobnie ten zwyczaj przywędrował więc z zupełnie innego regionu wraz z migracjami poszczególnych członków rodziny.

Co po daniu głównym? W wielu domach serwuje się różnego rodzaju pasztety - zarówno mięsne, jak i pasztety wegetariańskie. Absolutnym hitem Wielkanocy jest pasztet z jajek. Na stołach pojawia się również biała kiełbasa (np. w wersji pieczonej), a także jajka pod różną postacią. Wszystkie przepisy znajdziesz w poniższym zbiorze.

Reklama

Menu na wielkanocne śniadanie:

Reklama
Reklama
Reklama
Loading...