Śniadanie wielkanocne - sprawdzone przepisy do wielkanocnego menu
Zobacz menu na śniadanie wielkanocne zawierające tradycyjne i nowoczesne potrawy. Jajka faszerowane na różne sposoby, klasyczne ciasta, w tym mazurki na kruchym cieście oraz babki piaskowe i żurek z białą kiełbasą i chrzanem.

- Weronika Kwaśniak
Na tradycyjnym polskim stole podczas śniadania wielkanocnego powinny znaleźć się przede wszystkim jajka (np. faszerowane lub klasyczne z majonezem), żurek albo barszcz biały, chleb, kiełbasa. Jeśli masz ochotę, zaserwuj również świąteczne ciasta - mazurki, makowce i baby. Posiłek zwyczajowo rozpoczynamy od podzielenia się poświęconymi pokarmami (zobacz przy okazji, co włożyć do święconki) i złożenia sobie wzajemnie szczerych życzeń.
Śniadanie to uroczysty moment, którym według tradycji zaczynamy świętowanie Wielkanocy. O ile menu rodzinnego, popołudniowego spotkania nie stanowi dla nas większego problemu - serwujemy wtedy pyszne mięsa i wielkanocne sałatki - o tyle śniadanie staje się już nieco kłopotliwe. Co zatem, oprócz święconki, możesz podać swojej rodzinie i zaproszonym gościom?
Menu na wielkanocne śniadanie
Podpowiadamy, które dania warto przygotować na ten świąteczny, wiosenny poranek. Tradycyjnie żurek albo barszcz biały powinien być głównym punktem wielkanocnego śniadania. W niektórych regionach Polski jest to jednak... barszcz czerwony.

W moim domu rodzinnym na pograniczu Mazowsza i Lubelszczyzny, barszcz na Wielkanoc przygotowuje się właśnie z czerwonych buraków. I to zupełnie na przekór temu, że wszyscy dookoła serwują żurek. Prawdopodobnie ten zwyczaj przywędrował więc z zupełnie innego regionu wraz z migracjami poszczególnych członków rodziny.
Co po daniu głównym? W wielu domach serwuje się różnego rodzaju pasztety - zarówno mięsne, jak i pasztety wegetariańskie. Absolutnym hitem Wielkanocy jest pasztet z jajek. Na stołach pojawia się również biała kiełbasa (np. w wersji pieczonej), a także jajka pod różną postacią. Wszystkie przepisy znajdziesz w poniższym zbiorze.
Menu na wielkanocne śniadanie: