Makowiec zawijany: klasyczny przepis na Boże Narodzenie i Wielkanoc

Makowiec zawijany to czasochłonny wypiek, ale warto przygotować go samodzielnie chociaż 2 razy do roku. Czas przygotowania to około 2 godziny, doliczając dodatkowo 50 minut pieczenia.
Weronika Kwaśniak / 23.12.2019 16:55
DRUKUJ PRZEPIS
Makowiec zawijany: klasyczny przepis na Boże Narodzenie i Wielkanoc fot. Adobe Stock
Czas wykonania: 170 min
Poziom trudności: średni
Składniki:
  • 1 kg mąki pszennej,
  • 200 g masła,
  • 1 szklanka mleka,
  • 24 g suchych drożdży lub 80 g świeżych,
  • 2/3 szklanki cukru,
  • 4 żółtka,
  • cukier puder do obsypania gotowego makowca.

Na masę makową:

  • 1 kg maku mielonego,
  • 200 g rodzynek,
  • 100 g posiekanych orzechów włoskich,
  • 8 łyżek miodu,
  • 200 g cukru,
  • 6 białek jaj,
  • 2 łyżki masła.
Przygotowanie:

Makowiec zawijany samym swoim zapachem przywodzi na myśl przedświąteczną krzątaninę. Nie jest to może najprostszy przepis, ale jedno jest pewne - kupiony makowiec nigdy nie smakuje tak samo, jak ten przygotowany w domu!

Z naszego przepisu przyrządzisz 2 makowce zawijane, każdy o długości mniej więcej 50 cm.

  1. Mleko, cukier oraz masło włóż do małego garnka.
  2. Garnek umieść na niewielkim ogniu, podgrzewaj, aż masło się roztopi, od czasu do czasu mieszając.
  3. Zdejmij z ognia, żeby masa przestygła.
  4. Żółtka oddziel od białek. Żółtka włóż do dużej miski.
  5. Dodaj do nich świeże lub suszone drożdże.
  6. Rozetrzyj mikserem, dodaj przesianą mąkę oraz lekko przestudzoną masę z mleka, masła i cukru. Uwaga - nie może być zbyt gorąca, aby nie zabić drożdży, ale nie studź jej za bardzo, bo ciasto nie wyrośnie.
  7. Teraz ciasto na makowiec wyrabiaj przez mniej więcej 5 minut. Gotowe ciasto uformuj w kulę, włóż do miski, przykryj ściereczką i odstaw na około 90 minut, aż wyrośnie.
  8. W tym czasie przygotuj masę makową. Mielony mak zalej wrzątkiem, tak aby był w całości nim przykryty. Gdy wystygnie, odsącz go przez ściereczkę.
  9. Do maku dodaj 2 łyżki masła, cukier, miód, rodzynki i orzechy włoskie. Możesz również dorzucić inne bakalie.
  10. Białka ubij na sztywną pianę i wmieszaj ostrożnie do masy makowej.
  11. Wyrośnięte ciasto po upływie 90 minut przełóż na stolnicę. Podziel na dwie części, obie rozwałkuj na placki.
  12. Na całym placku rozsmaruj równomiernie połowę masy makowej. Zwiń go w rulon.
  13. Makowiec zawijany przełóż teraz na papier do pieczenia. Owiń go w papier dwukrotnie, ale pozostaw po bokach około 1 cm luzu. Dzięki temu, makowiec wyrośnie dokładnie tyle, ile trzeba. Tak samo postąp z drugą kulą ciasta, również umieszczając na niej masę makową.
  14. Uwaga! Z naszego przepisu powstaną 2 makowce zawijane, każdy o długości mniej więcej 50 cm. Jeśli boisz się, że nie zmieszczą się w piekarniku, przetnij je na 4 krótsze.
  15. Piecz przez 40 minut w 180 stopniach C (z termoobiegiem).
  16. Gotowy makowiec zawijany posyp cukrem pudrem lub skorzystaj z naszego przepisu na lukier.

Zobacz więcej przepisów na świąteczne ciasta:
Makowiec wegański - przepis video
Makowiec japoński - przepis
Piernik staropolski - przepis

DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA