Czas wykonania: 170 min
Poziom trudności:
średni
Składniki:
- 1 kg mąki pszennej,
- 200 g masła,
- 1 szklanka mleka,
- 24 g suchych drożdży lub 80 g świeżych,
- 2/3 szklanki cukru,
- 4 żółtka,
- cukier puder do obsypania gotowego makowca.
Na masę makową:
- 1 kg maku mielonego,
- 200 g rodzynek,
- 100 g posiekanych orzechów włoskich,
- 8 łyżek miodu,
- 200 g cukru,
- 6 białek jaj,
- 2 łyżki masła.
Przygotowanie:
Makowiec zawijany samym swoim zapachem przywodzi na myśl przedświąteczną krzątaninę. Nie jest to może najprostszy przepis, ale jedno jest pewne - kupiony makowiec nigdy nie smakuje tak samo, jak ten przygotowany w domu!
Z naszego przepisu przyrządzisz 2 makowce zawijane, każdy o długości mniej więcej 50 cm.
- Mleko, cukier oraz masło włóż do małego garnka.
- Garnek umieść na niewielkim ogniu, podgrzewaj, aż masło się roztopi, od czasu do czasu mieszając.
- Zdejmij z ognia, żeby masa przestygła.
- Żółtka oddziel od białek. Żółtka włóż do dużej miski.
- Dodaj do nich świeże lub suszone drożdże.
- Rozetrzyj mikserem, dodaj przesianą mąkę oraz lekko przestudzoną masę z mleka, masła i cukru. Uwaga - nie może być zbyt gorąca, aby nie zabić drożdży, ale nie studź jej za bardzo, bo ciasto nie wyrośnie.
- Teraz ciasto na makowiec wyrabiaj przez mniej więcej 5 minut. Gotowe ciasto uformuj w kulę, włóż do miski, przykryj ściereczką i odstaw na około 90 minut, aż wyrośnie.
- W tym czasie przygotuj masę makową. Mielony mak zalej wrzątkiem, tak aby był w całości nim przykryty. Gdy wystygnie, odsącz go przez ściereczkę.
- Do maku dodaj 2 łyżki masła, cukier, miód, rodzynki i orzechy włoskie. Możesz również dorzucić inne bakalie.
- Białka ubij na sztywną pianę i wmieszaj ostrożnie do masy makowej.
- Wyrośnięte ciasto po upływie 90 minut przełóż na stolnicę. Podziel na dwie części, obie rozwałkuj na placki.
- Na całym placku rozsmaruj równomiernie połowę masy makowej. Zwiń go w rulon.
- Makowiec zawijany przełóż teraz na papier do pieczenia. Owiń go w papier dwukrotnie, ale pozostaw po bokach około 1 cm luzu. Dzięki temu, makowiec wyrośnie dokładnie tyle, ile trzeba. Tak samo postąp z drugą kulą ciasta, również umieszczając na niej masę makową.
- Uwaga! Z naszego przepisu powstaną 2 makowce zawijane, każdy o długości mniej więcej 50 cm. Jeśli boisz się, że nie zmieszczą się w piekarniku, przetnij je na 4 krótsze.
- Piecz przez 40 minut w 180 stopniach C (z termoobiegiem).
- Gotowy makowiec zawijany posyp cukrem pudrem lub skorzystaj z naszego przepisu na lukier.
Zobacz więcej przepisów na świąteczne ciasta:
Makowiec wegański - przepis video
Makowiec japoński - przepis
Piernik staropolski - przepis