Oto garść wyjątkowych przepisów na ciasta wielkanocne siostry Anastazji. Przygotujesz je w kilka chwil i na pewno zachwycisz wszystkich swoich gości przy świątecznym stole. Możesz podać je podczas Wielkanocnego Śniadania, ale także przez cały okres świąteczny.
Spis treści:
Ciasta wielkanocne siostry Anastazji: karpatka
Karpatka to prawdziwy polski klasyk. Świetnie sprawdza się nie tylko podczas świąt wielkanocnych, ale tak podczas zwykłego spotkania z bliskimi przy filiżance kawy.
Składniki na ciasto parzone:
- 125 g masła,
- 250 ml wody,
- 160 g mąki pszennej,
- 5 jajek,
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia.
Składniki na masę:
- 200 g miękkiego masła lub margaryny,
- 80 g budyniu waniliowego,
- 100 g cukru,
- 750 ml mleka.
Sposób przygotowania:
- Zacznij od przygotowania ciasta. Masło rozpuść w rondelku, a następnie dodaj do niego wodę i doprowadź do wrzenia. Stopniowo dodawaj mąkę, cały czas ucierając. Musi powstać kremowa masa.
- Gotowe ciasto przełóż do miski i pozostaw do wystudzenia. Kiedy będzie już letnie lub chłodne, dodaj jajka i proszek do pieczenia.
- Zmiksuj całość na gładką, jednolitą masę, a następnie podziel ją na dwie części i przełóż do osobnych misek.
- Każdą z części włóż do blachy i upiecz (osobno) w 200 stopniach przez ok. 25-30 minut. Uważaj, aby ciasto nie opadło - nie otwieraj piekarnika, dopóki nie będzie gotowe.
- Po upieczeniu obu kawałków pozostaw je do wystudzenia.
- Przygotuj krem. Do szklanki przelej 200 ml mleka, a resztę zagotuj w rondelku. W szklance rozpuść proszki budyniowe, a następnie wlej całość do gotującego się mleka.
- Mieszaj, aż wszystko zgęstnieje i odstaw do wystudzenia. Możesz przykryć rondelek folią spożywczą, aby nie powstał kożuch.
- Masło lub margarynę przełóż do miski i utrzyj mikserem, aż zrobi się puszyste. Następnie stopniowo dodawaj wystudzony budyń, cały czas miksując.
- Kiedy powstanie gładka masa, rozłóż ją na pierwszej części ciasta i przykryj drugą.
- Udekoruj cukrem pudrem.
fot. Ciasta na Wielkanoc siostry Anastazji: karpatka/Adobe Stock, FomaA
Ciasta wielkanocne siostry Anastazji: ciasto-puszek
Puszek to pyszne i delikatne ciasto, które smakuje nawet osobom, które nie przepadają za słodkościami. Idealnie kremowa i aksamitna masa doskonale komponuje się z puszystym spodem.
Składniki na biszkopt:
- 4 jajka,
- po 100 g mąki tortowej i ziemniaczanej,
- 120 g cukru,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Składniki na krem:
- 200 ml zimnego mleka,
- 250 ml śmietany 30%,
- łyżka żelatyny,
- 50 ml gorącej, ale nie wrzącej wody.
- Dodatkowo:
- kakao,
- cukier puder.
Sposób przygotowania:
- Przygotuj biszkopt. Białka oddziel od żółtek i ubij z odrobiną soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawaj cukier, cały czas miksując.
- Następnie powoli dodawaj po jednym żółtku, a na koniec wymieszane, przesiane mąki razem z proszkiem do pieczenia.
- Całość dokładnie wymieszaj szpatułką, uważając, aby krem nie opadł. Ciasto przełóż do formy i wstaw do piekarnika (170 stopni) na ok. 30 minut. Piecz do suchego patyczka.
- Gotowy biszkopt wystudź w formie.
- Przygotuj krem. Śmietankę ubij na sztywną masę razem z zimnym mlekiem.
- Wodę podgrzej w rondelku, a następnie dokładnie wymieszaj w niej żelatynę (woda nie może być zbyt gorąca).
- Lekko wystudzoną, gładką masę żelatynową dodaj do śmietanki i dokładnie zmiksuj, aby nie było żadnych grudek.
- Biszkopt podziel na dwie nierówne części. Na mniejszą (niższą) wyłóż krem i przykryj większą częścią. Całość przesmaruj jeszcze raz niewielką ilością kremu i posyp mieszanką kakao i cukru pudru.
- Wstaw do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
fot. Ciasta wielkanocne siostry Anastazji: ciasto-puszek/Adobe Stock, iuliia_n
Ciasta na Wielkanoc siostry Anastazji: ciasto 3Bit
Ciasto 3Bit jest doskonałą opcją dla osób, które uwielbiają słodkości na zimno. To ciasto nie wymaga pieczenia, dzięki czemu przygotujesz je raz-dwa.
Składniki:
- 500 g jasnych herbatników "z ząbkami",
- 250 g masy kajmakowej,
- 80 g budyniu waniliowego,
- 750 ml mleka,
- 20 g cukru,
- 200 g miękkiego masła,
- 500 ml śmietanki kremówki,
- 50 ml gorącej wody,
- 3 łyżki żelatyny,
- opakowanie cukru wanilinowego.
Sposób przygotowania:
- Odlej 200 ml mleka i rozpuść w nim proszki budyniowe. Resztę zagotuj z cukrem. Kiedy mleko zacznie wrzeć, dodaj roztwór budyniowy i dokładnie wymieszaj.
- Pogotuj chwilę, aż zgęstnieje, a następnie odstaw do wystudzenia. Co jakiś czas mieszaj, aby nie tworzył się kożuch.
- Kiedy budyń będzie już wystudzony, utrzyj go z masłem na gładki krem.
- Żelatynę rozpuść w gorącej wodzie.
- Śmietankę ubij z cukrem wanilinowym, a następnie stopniowo dodawaj masę budyniową. Dodaj żelatynę i wymieszaj całość, aby powstał gładki krem. Następnie podziel go na dwie części.
- Do jednej z nich dodaj kajmak i wymieszaj.
- Na dnie formy umieść warstwę lub dwie herbatników. Wyłóż jedną z mas budyniowych i przykryj kolejną warstwą herbatników.
- Następnie wyłóż drugą masę, ponownie przykryj herbatnikami i przesmaruj na wierzchu niewielką ilość dowolnej masy (lub połącz je razem).
- Całość udekoruj wedle uznania.
fot. Ciasta wielkanocne siostry Anastazji: ciasto 3Bit/Adobe Stock, prosiaczeq
Zobacz także inne przepisy siostry Anastazji i ciasta wielkanocne: