Mazurek bezglutenowy z kajmakiem - prosty przepis na wielkanocnego mazurka

Mazurek bezglutenowy z kajmakiem bez trudu przygotujesz w domu. Możesz kupić gotową mieszankę bezglutenową albo przygotować ją samodzielnie w domu.
Małgorzata Machnicka / 29.03.2021 12:25
DRUKUJ PRZEPIS
Mazurek bezglutenowy z kajmakiem - prosty przepis na wielkanocnego mazurka fot. Adobe Stock
Poziom trudności: łatwy
Składniki:

Składniki na spód:

  • 200 g mąki bezglutenowej,
  • 100 g mielonych orzechów laskowych,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 150 g masła,
  • 50 g cukru pudru,
  • 2 jajka,
  • szczypta soli.

Składniki na masę:

  • 500 g cukru,
  • 100 ml tłustego mleka
  • 200 ml śmietanki 30%,
  • 1 laska wanilii,
  • 100 g masła,
  • bakalie do dekoracji.
Przygotowanie:

Mazurek bezglutenowy przygotowuje się niemal identycznie, jak jego klasyczną wersję. Zacznij od zagniecenia kruchego ciasta, a następnie przygotuj słodką i obłędnie pyszną masę kajmakową.

W sklepach dostępne są już gotowe mieszanki bezglutenowe do wypieków, ale możesz też przygotować je samodzielnie np. z mąki ryżowej, ziemniaczanej i owsianej czy jaglanej. W jakich proporcjach je wymieszać?

W naszym przepisie wykorzystałyśmy 200 g mąki z gotowej mieszanki - jeśli robisz ją samodzielnie, dodaj 100 g mąki ryżowej, 50 g mąki ziemniaczanej i 50 g mąki owsianej.

  1. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do 180 stopni C.
  2. Do miski przesiej mąkę. Dodaj proszek do pieczenia i cukier puder. Wymieszaj i dodaj pokrojone w kostkę zimne masło oraz jajka. Wyrabiaj ciasto, aż będzie elastyczne. 
  3. Ciastem wylep dno formy formując niewysokie brzegi. Ponakłuwaj widelcem i wstaw do lodówki na godzinę.  
  4. Piecz przez 25-30 minut. 
  5. W tym czasie do rondelka dodaj mleko, śmietankę, cukier i nasiona z laski wanilii. 
  6. Gotuj co jakiś czas mieszając, aż masa nabierze karmelowego koloru. Dodaj masło, gotuj jeszcze przez chwilkę i zestaw z ognia.
  7. Gdy masa nieco ostygnie, wylej ją na wcześniej upieczony spód mazurka i udekoruj bakaliami.
  8. Mazurek bezglutenowy z masą kajmakową zachwyci wszystkich gości!

Więcej przepisów na wielkanocne mazurki:
Mazurek z mlekiem w proszku - prosty przepis
Mazurek pomarańczowy Magdy Gessler
Mazurek kajmakowy - 3 przepisy

DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA