Składniki:
Składniki na spód:
- 200 g mąki bezglutenowej,
- 100 g mielonych orzechów laskowych,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 150 g masła,
- 50 g cukru pudru,
- 2 jajka,
- szczypta soli.
Składniki na masę:
- 500 g cukru,
- 100 ml tłustego mleka
- 200 ml śmietanki 30%,
- 1 laska wanilii,
- 100 g masła,
- bakalie do dekoracji.
Przygotowanie:
Mazurek bezglutenowy przygotowuje się niemal identycznie, jak jego klasyczną wersję. Zacznij od zagniecenia kruchego ciasta, a następnie przygotuj słodką i obłędnie pyszną masę kajmakową.
W sklepach dostępne są już gotowe mieszanki bezglutenowe do wypieków, ale możesz też przygotować je samodzielnie np. z mąki ryżowej, ziemniaczanej i owsianej czy jaglanej. W jakich proporcjach je wymieszać?
W naszym przepisie wykorzystałyśmy 200 g mąki z gotowej mieszanki - jeśli robisz ją samodzielnie, dodaj 100 g mąki ryżowej, 50 g mąki ziemniaczanej i 50 g mąki owsianej.
- Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do 180 stopni C.
- Do miski przesiej mąkę. Dodaj proszek do pieczenia i cukier puder. Wymieszaj i dodaj pokrojone w kostkę zimne masło oraz jajka. Wyrabiaj ciasto, aż będzie elastyczne.
- Ciastem wylep dno formy formując niewysokie brzegi. Ponakłuwaj widelcem i wstaw do lodówki na godzinę.
- Piecz przez 25-30 minut.
- W tym czasie do rondelka dodaj mleko, śmietankę, cukier i nasiona z laski wanilii.
- Gotuj co jakiś czas mieszając, aż masa nabierze karmelowego koloru. Dodaj masło, gotuj jeszcze przez chwilkę i zestaw z ognia.
- Gdy masa nieco ostygnie, wylej ją na wcześniej upieczony spód mazurka i udekoruj bakaliami.
- Mazurek bezglutenowy z masą kajmakową zachwyci wszystkich gości!
Więcej przepisów na wielkanocne mazurki:
Mazurek z mlekiem w proszku - prosty przepis
Mazurek pomarańczowy Magdy Gessler
Mazurek kajmakowy - 3 przepisy