Wielkanocna babka siostry Anastazji na pewno skradnie twoje serce. Przygotujesz ją szybko i na kilka sposobów

babka siostry anastazji fot. Adobe Stock, ld1976
Pyszną babkę siostry Anastazji możesz zrobić na wiele sposobów: z majonezem, olejem, na cieście drożdżowym, a także w wersji orzechowej lub cytrynowej, a także z dodatkiem kisielu. W każdym przypadku będzie świetnym uzupełnieniem świątecznego stołu. Do dekoracji wykorzystaj klasyczny lukier, płynną czekoladę lub cukier puder.
/ 23.03.2024 05:15
babka siostry anastazji fot. Adobe Stock, ld1976

Siostra Anastazja ma wiele pomysłów na wielkanocną babkę. Z jej pomocą możesz przygotować wiele pysznych wersji lub sięgnąć po te najbardziej klasyczne przepisy na babkę wielkanocną. Najlepiej smakuje udekorowana domowym lukrem albo płynną czekoladą. Świetnie sprawdzą się także czekoladowe jajka oraz jadalne, dekoracyjne kwiaty, np. bratki.

Spis treści:

  1. Babka drożdżowa siostry Anastazji
  2. Babka cytrynowa siostry Anastazji
  3. Babka gotowana siostry Anastazji
  4. Babka z majonezem siostry Anastazji
  5. Babka z kisielem siostry Anastazji
  6. Babka na oleju siostry Anastazji

Babka drożdżowa siostry Anastazji

Klasyczny przepis na babkę wielkanocną w wielu domach opiera się na cieście drożdżowym. Gotowy wypiek jest miękki i puszysty, doskonale smakuje z lukrem lub domowym kremem waniliowym.

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej,
  • 120 ml oleju,
  • 50 g drożdży,
  • 3 żółtka,
  • 250 ml mleka,
  • 3 płaskie łyżki cukru,
  • łyżka bułki tartej,
  • szczypta soli,
  • garść rodzynek.

Sposób przygotowania:

  1. Rodzynki sparz, lekko wystudź i obtocz w bułce tartej.
  2. Do wysokiego naczynia wlej ok. 100 ml ciepłego, ale nie gorącego mleka, wymieszaj z łyżką cukru i wkrusz do środka drożdże.
  3. Wymieszaj, zasyp 2 łyżkami mąki i odstaw na ok. 15 minut w ciepłe miejsce.
  4. W międzyczasie do miski przesiej resztę mąki. Wyrośnięty rozczyn wlej do środka, dodaj wszystkie pozostałe składniki oprócz rodzynek i wyrób jednolite ciasto.
  5. Na koniec dodaj rodzynki i delikatnie wymieszaj szpatułką.
  6. Całość przelej do formy wysmarowanej tłuszczem formy. Wstaw do piekarnika (180 stopni) na ok. 40-45 minut. Piecz do suchego patyczka.

babka drożdżowa siostry anastazji

fot. Babka drożdżowa siostry Anastazji/Adobe Stock, weyo

Babka cytrynowa siostry Anastazji

Wiosenna babka cytrynowa doskonale smakuje i przyjemnie orzeźwia w wiosenne dni. Świetnie pasuje zarówno do wielkanocnego śniadania, jak i rodzinnych lub przyjacielskich spotkań przy kawie.

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej,
  • 80 g mąki ziemniaczanej,
  • 130 g cukru,
  • 4 jajka,
  • 220 ml oleju (najlepszy będzie słonecznikowy),
  • 4 jajka,
  • opakowanie cukru wanilinowego,
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
  • skórka i sok z dużej cytryny.

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie składniki na babkę muszą mieć temperaturę pokojową.
  2. Jajka ubij w misce na wysokich obrotach, a po kilku chwilach partiami dodawaj cukier zwykły i wanilinowy. Ucieraj kilka minut, aż całość połączy się w puszysty, jasny krem.
  3. Zmniejsz obroty miksera i cienkim strumieniem dodawaj olej, a następnie wlej sok z cytryny. Miksuj jeszcze chwilę.
  4. Do osobnej miski przesiej mąkę pszenną i ziemniaczaną, dodaj proszek do pieczenia i skórkę cytrynową.
  5. Partiami dodawaj suche składniki do jajecznej masy, mieszając delikatnie szpatułka.
  6. Masę przelej do formy i wstaw do piekarnika (180 stopni) na ok. 40-45 minut. Piecz do suchego patyczka.

babka cytrynowa siostry anastazji

fot. Babka cytrynowa siostry Anastazji/Adobe Stock, Marcus Z-pics

Przepis na babkę gotowaną siostry Anastazji

Ciasto gotowane świetnie sprawdza się do przygotowania miękkiej, puszystej i wilgotnej w środku baby wielkanocnej. Potrzebujesz jednak do niej specjalnej formy do ciasta gotowanego oraz odpowiednio wysoki garnek.

Składniki:

  • 150 g mąki pszennej,
  • 200 g mąki ziemniaczanej,
  • 250 g margaryny,
  • 6 jajek,
  • 160 g cukru,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • sok z połówki cytryny,
  • 2 łyżki wódki.

Sposób przygotowania:

  1. Miękką margarynę wrzuć do miski i utrzyj z cukrem na wysokich obrotach miksera. Kiedy powstanie puszysta masa, stopniowo dodawaj po jednym jajku. Zmiksuj jeszcze przez chwilę.
  2. W osobnej misce wymieszaj obie mąki i proszek do pieczenia, a następnie partiami dodawaj do jajecznej masy, cały czas miksując.
  3. Na koniec dodaj sok z cytryny oraz wódkę. Miksuj kilka minut, aż powstanie bardzo puszysta masa.
  4. Formę do babki gotowanej wysmaruj tłuszczem i wlej do środka gotową masę. Szczelnie zamknij formę i wstaw do garnka z gotującą się wodą.
  5. Ważne: woda musi sięgać do połowy formy. Gotuj na małym ogniu ok. 70-75 minut. W trakcie gotowania nie otwieraj formy.
  6. Gotową babkę wystudź w otwartej formie, a następnie wyłóż na talerz lub paterę. Udekoruj wedle uznania.

przepis na babkę gotowana siostry anastazj

fot. Przepis na babkę gotowaną siostry Anastazji/Adobe Stock, 5second

Babka z majonezem siostry Anastazji

Pysznym pomysłem na wielkanocny wypiek jest przygotowanie babki majonezowej. Samego majonezu w niej zupełnie nie czuć, ale daje on ciekawą konsystencję i strukturę. Dodatkowo sprawia, że ciasto dłużej pozostaje świeże.

Składniki:

  • 100 g mąki pszennej, 
  • 80 g mąki ziemniaczanej,
  • 4 jajka,
  • 4 łyżki majonezu,
  • 160 g cukru,
  • opakowanie cukru wanilinowego,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • szczypta soli.

Sposób przygotowania:

  1. Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną masę. Pod koniec dodaj cukier zwykły i wanilinowy, a następnie ubijaj jeszcze chwilę, aby powstała lśniąca piana.
  2. Następnie, cały czas miksując, stopniowo dodawaj po jednym żółtku, a następnie majonez.
  3. W osobnej misce wymieszaj ze sobą obie mąki, sól oraz proszek do pieczenia. Partiami dodawaj do masy jajecznej, mieszając szpatułką.
  4. Całość przelej do formy i wstaw do piekarnika (170 stopni) na ok. 45 minut. Piecz do suchego patyczka.

babka z majonezem siostry anastazji

fot. Babka majonezowa siostry Anastazji/Adobe Stock, weyo

Babka z kisielem siostry Anastazji

Babka z kisielem to ciekawa propozycja na świąteczny wypiek. Możesz wykorzystać kisiel o dowolnym smaku - najlepiej sprawdzi się cytrynowy, malinowy i wiśniowy.

Składniki:

  • 160 g mąki pszennej,
  • 250 g margaryny,
  • 120 g cukru,
  • 5 jajek,
  • 250 ml kisielu,
  • łyżeczka proszku do pieczenia.

Sposób przygotowania:

  1. Białka oddziel od żółtek.
  2. Miękką margarynę utrzyj z cukrem, a następnie stopniowo dodawaj po jednym żółtku, cały czas miksując. Powinna powstać jasna, puszysta masa.
  3. W osobnej misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia, a następnie partiami dodawaj do masy jajecznej, miksując na niskich obrotach.
  4. Do masy wlej kisiel, zmiksuj, a na koniec dodaj ubite na sztywno białka. Mieszaj bardzo delikatnie szpatułką.
  5. Masę przelej do formy i wstaw do piekarnika (180 stopni) na ok. 40-50 minut. Piecz do suchego patyczka.

babka z kisielem siostry anastazji

fot. Babka z kisielem siostry Anastazji/Adobe Stock, Inna

Babka na oleju siostry Anastazji

Najczęściej wybieranym przepisem na babkę wielkanocną jest właśnie ta na oleju. Jest szybka i łatwa w przygotowaniu. Najlepiej wykorzystać olej słonecznikowy, ponieważ rzepakowy może być wyczuwalny w smaku.

Składniki:

  • 200 g mąki pszennej,
  • 5 jajek,
  • 150 ml oleju słonecznikowego,
  • 160 g cukru,
  • łyżeczka proszku do pieczenia.

Sposób przygotowania:

  1. Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę, a pod koniec partiami dodawaj cukier. Powinna powstać lśniąca piana.
  2. Pod koniec powoli dodawaj po jednym żółtku, cały czas miksując.
  3. Dodaj olej i do masy przesiej mąkę. Na koniec dodaj proszek do pieczenia i całość lekko wymieszaj szpatułką.
  4. Przelej masę do formy i wstaw do piekarnika (180 stopni) na ok. 45 minut. Piecz do suchego patyczka.

babka na oleju siostry anastazji

fot. Babka na oleju siostry Anastazji/Adobe Stock, pbd Studio

Zobacz też inne pomysły na wielkanocną babkę:

Keto babka to niskowęglowodanowa alternatywa dla tradycyjnych wypieków. Przepisy na keto babkę wielkanocną i nie tylko
Keto babka to niskowęglowodanowa alternatywa dla tradycyjnych wypieków. Przepisy na keto babkę wielkanocną i nie tylko
Keto babka to proste niskowęglowodanowe ciasto, które dostarcza w porcji od 0,8 do 1,4 g cukrów. Można je przygotować w różnych wersjach smakowych – cytrynową, migdałową, waniliową, czekoladową. Keto babka wielkanocna raczej powinna być cytrynowa, wtedy będzie bardzo bliskim odpowiednikiem tej tradycyjnej. Jednak keto babki można piec na różne okazje, a wtedy warto poeksperymentować z innymi smakami.
Pomysły na ciasta świąteczne siostry Anastazji: przygotuj bożonarodzeniowy sernik, tradycyjną babkę oraz puszyste ciasto orzechowe
Pomysły na ciasta świąteczne siostry Anastazji: przygotuj bożonarodzeniowy sernik, tradycyjną babkę oraz puszyste ciasto orzechowe
Jakie świąteczne ciasta siostry Anastazji warto postawić na wigilijnym stole? Świetnie sprawdzi się aromatyczny sernik i korzenne ciasto z orzechami. Wybierz także tradycyjną babkę albo cynamonową szarlotkę z dodatkami. Świąteczne wypieki mogą być pyszne, a przy okazji proste do przygotowania. Zobacz, jak je zrobić.
Dietetyczna babka na Wielkanoc - 6 przepisów na pyszne FIT babki wielkanocne
Dietetyczna babka na Wielkanoc - 6 przepisów na pyszne FIT babki wielkanocne
Dietetyczna babka na Wielkanoc - czy to w ogóle możliwe? Oczywiście - wystarczy, że zamiast cukru wybierzesz stewię, z lukru zrezygnujesz, a do tego posatwisz na odtłuszczone mleko i jogurt naturalny. Przedstawiamy przepisy na fit babki wielkanocne: piaskową, cytrynową, jogurtową, czekoladową, drożdżową i keto babkę niskowęglowodanową.
Babka bananowa - pyszny przepis na wielkanocną babkę
Babka bananowa - pyszny przepis na wielkanocną babkę
Babka bananowa w smaku przypomina chlebek bananowy, jest jednak od niego bardziej puszysta i lekka. Możesz udekorować ją lukrem i karmelizowaną skórką pomarańczy.
Babka gotowana z migdałową nutą. Prosty przepis na pyszny deser
Babka gotowana z migdałową nutą. Prosty przepis na pyszny deser
Babka gotowana to bardzo prosty sposób na ciasto dla osób, które nie mają piekarnika, a chcą przyrządzić pyszny deser. Oprósz ją cukrem pudrem lub polej lukrem cytrynowym.
Babka marmurkowa z czekoladą i skórką z pomarańczy. Zobacz przepis
Babka marmurkowa z czekoladą i skórką z pomarańczy. Zobacz przepis
Babka marmurkowa wygląda pięknie, a wcale nie jest trudna w przygotowaniu. Polej ją czekoladą lub lukrem i ozdób kandyzowaną skórką pomarańczy.
Babka cytrynowa idealna na Wielkanoc. Przepis, który zawsze się udaje
Babka cytrynowa idealna na Wielkanoc. Przepis, który zawsze się udaje
Babka cytrynowa powinna być miękka, aromatyczna, wilgotna i idealnie równa. Tę z naszego przepisu będziesz chciała jeść przez cały rok.
Babka piaskowa - prosty i sprawdzony przepis nie tylko na Wielkanoc
Babka piaskowa - prosty i sprawdzony przepis nie tylko na Wielkanoc
Idealna babka piaskowa bazuje na odpowiednich proporcjach mąki ziemniaczanej i pszennej. Ważne, aby składniki były w temperaturze pokojowej, aby nie powstał zakalec.
Babka ucierana z kakao i polewą czekoladową. Prosty przepis
Babka ucierana z kakao i polewą czekoladową. Prosty przepis
Babka ucierana jest bardzo puszysta, a do tego wyjątkowo wilgotna. Nasze ciasto ma dodatek kakao, a do tego pyszną intensywnie czekoladową polewę.
Babka czekoladowa z polewą i orzechami. Prosty przepis na wielkanocne ciasto
Babka czekoladowa z polewą i orzechami. Prosty przepis na wielkanocne ciasto
Babka czekoladowa jest tak pyszna, że zasmakuje każdemu – szczególnie dzieciom! Ozdób ją ulubionymi orzechami i bakaliami, by jeszcze bardziej wzbogacić jej smak.
Waniliowa babka na oleju. Zobacz przepis nie tylko na Wielkanoc
Waniliowa babka na oleju. Zobacz przepis nie tylko na Wielkanoc
Babka na oleju jest puszysta i aromatyczna. Posyp ją cukrem pudrem lub polej domowym lukrem cytrynowym.
Babka majonezowa w dwóch kolorach. Przepis na pyszne i piękne ciasto
Babka majonezowa w dwóch kolorach. Przepis na pyszne i piękne ciasto
Babka majonezowa jest wyjątkowo wilgotna, puszysta i miękka. Robi się ją zaledwie z 7 składników, które z pewnością masz w swojej kuchni.
Jak zrobić najlepszą babkę na oleju? Zrób w wersji bez jajek lub z owocami!
Jak zrobić najlepszą babkę na oleju? Zrób w wersji bez jajek lub z owocami!
Jest prosta w przygotowaniu i wymaga niewielu składników. Zobacz, jak zrobić babkę na oleju w kilku prostych krokach!
Jak zrobić babkę sprawdzoną babkę majonezową? Proste przepisy z kakao, malinami lub makiem!
Jak zrobić babkę sprawdzoną babkę majonezową? Proste przepisy z kakao, malinami lub makiem!
Bez niej nie może się obyć Wielkanoc! Jeżeli to dla ciebie nowość, skuś się na babkę majonezową, która zawsze się udaje! Sprawdzony i prosty przepis w zasięgu ręki tylko na Polki.pl!
Babka wielkanocna – ulubione ciasto na święta!
Babka wielkanocna – ulubione ciasto na święta!
Święta wielkanocne bez babki? To niemożliwe! Zobacz, jak w kilka chwil wyczarować to proste i pyszne ciasto i ucieszyć wszystkich gości!

Redakcja poleca

REKLAMA