Czas wykonania: 60 min
Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 2,5 kg zimnego chudego mięsa,
- 1,5 kg zimnego tłustego mięsa,
- 500 ml zimnej wody,
- 70 g soli,
- główka czosnku,
- pieprz,
- majeranek,
- jelita do nadziewania.
Przygotowanie:
Przepis dziadka na białą kiełbasę wbrew pozorom jest bardzo prosty i nie wymaga wielu czynności. Potrzebujesz jedynie dobrej jakości mięsa, przypraw oraz oczywiście maszynki do mielenia i nadziewarka. Idealną białą kiełbasę do wielkanocnego żurku możesz przygotować na wiele sposobów - możesz ją ugotować albo upiec.
Sposób przygotowania:
- Mięso pokrój na kawałki, a następnie tłuste części zmiel na małych oczkach, a chude na nieco większych.
- Podczas mielenia do każdego mięsa możesz dodać 3-4 ząbki czosnku (po połówce główki).
- Następnie oba rodzaje mięs połącz ze sobą, dodaj przyprawy (wedle uznania, jednak nie oszczędzaj na nich), a następnie wyrób masę.
- Pod koniec wyrabiania dodaj bardzo zimną wodę i wyrabiaj jeszcze chwilę. Gotowa masa musi się kleić.
- Jelita przepłucz pod bieżącą wodą, a następnie nadziej je mięsem. Przygotuj pęta średniej długości - ok. 10-12 cm.
- Gotową białą kiełbasę ugotuj albo upiecz.
Czytaj także:
Potrawy na wielkanocny stół
Jajka faszerowane
Pasztety mięsne