Oto przepis na staropolską białą kiełbasę z receptury dziadka. Podaj ją na wielkanocnym stole i zaskocz wszystkich

Biała kiełbasa według przepisu dziadka po prostu nie może nie wyjść. Idealnie smakuje w żurku, a także jako samodzielna przekąska podczas wielkanocnego śniadania. Aby przygotować idealną białą kiełbasę, potrzebujesz odpowiednich proporcji między chudym i tłustym mięsem, a także dobrze dobranych przypraw.
/ 06.04.2023 11:44
DRUKUJ PRZEPIS
Oto przepis na staropolską białą kiełbasę z receptury dziadka. Podaj ją na wielkanocnym stole i zaskocz wszystkich fot. Adobe Stock, Sea Wave
Czas wykonania: 60 min
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 2,5 kg zimnego chudego mięsa,
  • 1,5 kg zimnego tłustego mięsa,
  • 500 ml zimnej wody,
  • 70 g soli,
  • główka czosnku,
  • pieprz,
  • majeranek,
  • jelita do nadziewania.
Przygotowanie:

Przepis dziadka na białą kiełbasę wbrew pozorom jest bardzo prosty i nie wymaga wielu czynności. Potrzebujesz jedynie dobrej jakości mięsa, przypraw oraz oczywiście maszynki do mielenia i nadziewarka. Idealną białą kiełbasę do wielkanocnego żurku możesz przygotować na wiele sposobów - możesz ją ugotować albo upiec.

Sposób przygotowania:

  1. Mięso pokrój na kawałki, a następnie tłuste części zmiel na małych oczkach, a chude na nieco większych.
  2. Podczas mielenia do każdego mięsa możesz dodać 3-4 ząbki czosnku (po połówce główki).
  3. Następnie oba rodzaje mięs połącz ze sobą, dodaj przyprawy (wedle uznania, jednak nie oszczędzaj na nich), a następnie wyrób masę.
  4. Pod koniec wyrabiania dodaj bardzo zimną wodę i wyrabiaj jeszcze chwilę. Gotowa masa musi się kleić.
  5. Jelita przepłucz pod bieżącą wodą, a następnie nadziej je mięsem. Przygotuj pęta średniej długości - ok. 10-12 cm.
  6. Gotową białą kiełbasę ugotuj albo upiecz.

Czytaj także:
Potrawy na wielkanocny stół
Jajka faszerowane
Pasztety mięsne

DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA