Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
Składniki na ciasto:
- 200 g mąki pszennej,
- 100 g masła,
- 2 żółtka,
- 30 g cukru pudru,
- 1 łyżka śmietany 18%,
- 1 opakowanie cukru waniliowego,
- szczypta proszku do pieczenia,
- szczypta soli.
Składniki na masę:
- 100 g mleka w proszku,
- 100 g cukru pudru,
- 100 g masła,
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
- 50 ml mleka,
- bakalie do dekoracji,
- czekoladowe groszki do dekoracji.
Przygotowanie:
Mazurek z mlekiem w proszku zachwyca pysznym, delikatnie waniliowym kremem. Jego przygotowanie nie zajmie ci wiele czasu - wystarczy zagnieść kruche ciasto z mąki, masła i jajek i przygotować mleczną masę.
Sposób przygotowania:
- Mąkę przesiej do dużej miski. Dodaj proszek do pieczenia i cukier puder.
- Dodaj pokrojone w kostkę zimne masło, szczyptę soli, żółtka i szybko zagnieć ciasto. Uformuj je w kulkę i owiń folią spożywczą. Włóż na godzinę do lodówki.
- Ciasto rozwałkuj na kształt nieco większy niż foremka. Wyłóż ją papierem do pieczenia i przełóż ciasto. Wstaw do lodówki na 30 minut.
- Ciasto ponakłuwaj widelcem. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni C i piecz przez około 15 minut (do zarumienienia).
- W rondelku podgrzej mleko. Dodaj masło, cukier i ekstrakt waniliowy i wymieszaj, aż składniki się rozpuszczą i połączą ze sobą. Odstaw do przestudzenia.
- Dodaj mleko w proszku energicznie mieszając, aby nie powstały grudki. Zostaw do całkowitego wystudzenia. Wstaw do lodówki na 30 minut (masa powinna nieco zgęstnieć).
- Wyłóż masę na kruche ciasto.
- Mazurka z mlekiem w proszku udekoruj ulubionymi bakaliami i czekoladowymi groszkami.
Więcej przepisów na wielkanocne mazurki:
3 przepisy na mazurki kajmakowe
Dietetyczny mazurek na Wielkanoc
Mazurek pomarańczowy według przepisu Magdy Gessler