Ziemniaczana sałatka z salami

Jeśli wolisz nieco ostrzejszy smak, dodaj do sosu łyżkę pikantnej musztardy
/ 08.11.2011 06:22

Przygotowanie ok. 10 min
Gotowanie ziemniaków ok. 15 min
Porcja ok. 290 kcal

Przepis na 4 porcje:
- 10 małych ziemniaków
- 10 dag plasterków salami o smaku paprykowym
- 3 średnie kiszone ogórki
- 1/2 czerwonej papryki
- 2 małe czerwone cebulki
- 1/2 pęczka natki
- 5 łyżek oleju słonecznikowego
- 2 łyżeczki soku z cytryny lub octu winnego
- 10 dag sera żółtego
- sól
- świeżo zmielony czarny pieprz

Sposób wykonania:
1. Ziemniaki ugotuj w mundurkach, ostudź, obierz, przekrój na krzyż. Cebule i ogórki pokrój w cienkie plasterki. Paprykę oczyść, pokrój w kosteczkę. Natkę posiekaj. Ser pokrój w kostkę. 

2. Składniki wymieszaj z salaterce. W soku z cytryny lub occie rozpuść szczyptę soli, wlej olej,  dopraw do smaku solą i pieprzem. Polej sałatkę, wymieszaj. Odstaw do lodówki na 30 minut.

Smaczne przepisy na pyszne sałatki - forum >>

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)