Surówka do obiadu jest równie ważna co mięso czy ryba, dlatego powinna być tak samo smaczna! Oto garść najlepszych przepisów na surówki i sałatki, które zajmują mało czasu i smakują naprawdę wybornie.
Surówka z marchewki, pora czy selera to najczęstsze wybory. Jaka jednak sałatka pasuje do mięsa, a jaka do ryby? Chociaż nie ma to większego znaczenia, warto pamiętać o kilku trikach, dzięki którym surówka jeszcze lepiej podkreśli smak potrawy.
Spis treści:
Surówka do obiadu z mięsem
Do pieczonych, intensywnych w smaku mięs proponujemy odświeżające surówki i sałatki. Seler naciowy, por i dodatek sosu vinaigrette z pewnością sprawdzi się w towarzystwie dań z polędwiczkami wieprzowymi, żeberkami lub karkówką.
Nie zapominaj o kiszonkach. Sałatka szwedzka, z kiszonej kapusty czy ogórków sprawdzi się na każdym talerzu. Ciekawym pomysłem jest wzbogacenie jej o pokrojonego ananasa z puszki, który złagodzi kwaśności i doda nieco słodyczy.
Do tradycyjnych mięs w sosie polecamy zaś tradycyjne surówki. Marchewka i jabłko czy seler i jabłko doskonale dopełnią smak pulpetów z indyka czy gulaszu wieprzowego.
Ciekawe surówki obiadowe: surówka z kiszonej kapusty
Kiszona kapusta to genialny dodatek do obiadu, zarówno mięsnego, jak i rybnego czy wegetariańskiego. W połączeniu z warzywami i subtelnym dodatkiem owoców stanowi szybką i pożywną przekąskę.
Składniki:
- 300 g kiszonej kapusty,
- średniej wielkości jabłko,
- duża cebula,
- marchewka,
- sól i pieprz,
- łyżka oleju.
Sposób przygotowania:
- Kapustę kiszoną posiekaj i jeśli chcesz - delikatnie opłucz pod bieżącą wodą.
- Jabłko obierz i pokrój w drobną kostkę lub zetrzyj na grubych oczkach.
- Marchew zetrzyj na grubych oczkach, a cebulę pokrój w drobną kostkę.
- Wszystkie składniki połącz ze sobą, wlej olej, dodaj przyprawy i wymieszaj.
- Odstaw na 15 minut, a następnie podaj do obiadu.
fot. Ciekawe surówki obiadowe: surówka z kiszonej kapusty/Adobe Stock, robert6666
Surówka obiadowa w wersji azjatyckiej
Do dań mięsnych z dodatkiem gęstego, kremowego sosu pieczeniowego idealnie sprawdzi się szybka surówka z krojonych w słupki warzyw. Połącz je z sokiem z cytryny oraz kiełkami.
Składniki:
- 2 marchewki,
- kawałek pora (ok. 4 cm),
- czerwona cebula,
- szczypiorek,
- 2 łyżki selera konserwowego,
- sól i pieprz,
- łyżeczka oleju,
- łyżka wody,
- łyżka soku z cytryny.
Sposób przygotowania:
- Cebulę pokrój w piórka, marchew zetrzyj na grubych oczkach, a szczypiorek posiekaj.
- Pora pokrój w cienkie "wiórki", a szczypiorek posiekaj.
- Wszystkie warzywa wrzuć do miski i wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem.
- Z wody, oleju i soku z cytryny zrób lekki sos i polej nim całą surówkę. Odstaw na 15 minut.
- Przed podaniem udekoruj wybranymi kiełkami.
fot. Surówka obiadowa po azjatycku/Adobe Stock, robert6666
Ciekawe surówki obiadowe do ryby
Do dań rybnych sprawdzą się kwaśne i odświeżające sałatki oraz surówki. Tutaj także możesz postawić na kiszonki. Surówka z kiszonej kapusty będzie smakować pysznie np. z pieczonym łososiem czy pstrągiem.
Do surówek i sałatek, które mają towarzyszyć rybie, dodaj śmietanę lub majonez, ale nie bój się też użyć octu winnego czy soku z cytryny. Świeża sałatka z dużą ilością warzyw z pewnością również będzie smakować doskonale.
Ciekawe surówki do obiadu z majonezem
Ta propozycja przypomina klasyczny colesław i doskonale smakuje z pieczonymi i smażonymi rybami. Możesz połączyć tę surówkę z majonezem lub gęstym jogurtem naturalnym, greckim lub skyrem.
Składniki:
- 1/4 główki kapusty pekińskiej,
- cebula,
- 2 marchewki,
- mała papryka,
- sól i pieprz,
- 3 kopiate łyżki majonezu lub jogurtu,
- łyżka soku z cytryny lub octu.
Sposób przygotowania:
- Kapustę posiekaj, cebulę pokrój w kostkę, a paprykę i marchew zetrzyj na grubych oczkach.
- Przełóż do miski i dopraw do smaku.
- Dodaj majonez lub jogurt wymieszany z sokiem z cytryny (albo octem). Całość wymieszaj i odstaw do lodówki na ok. 30 minut.
- Podawaj z posiekaną pietruszką lub szczypiorkiem, a także pestkami słonecznika.
fot. Ciekawe surówki na obiad: surówka a'la colesław/Adobe Stock, irina2511
Ciekawa surówka obiadowa z fetą i awokado
Ryby uwielbiają towarzystwo słonych serów, świeżych warzyw, a także orzeźwiającym sokiem z cytryny. W takim wydaniu składniki te sprawdzą się jako dodatek do smażonej i pieczonej ryby podawanej bez sosu, za to z kaszą, ziemniakami lub ryżem.
Składniki:
- spora garść ulubionej zieleniny (np. rukoli lub miksu sałat),
- garść pomidorków koktajlowych,
- 100 g sera feta,
- czerwona cebula,
- połówka awokado,
- sól i pieprz,
- łyżka soku z cytryny.
Sposób przygotowania:
- Warzywa umyj. Cebulę pokrój w piórka, pomidorki przekrój na pół, a awokado obierz i pokrój w kostkę.
- Warzywa przełóż do miski, dodaj pokruszony lub pokrojony w kostkę ser feta.
- Dopraw sola i pieprzem, a tuż przed podaniem skrop sokiem z cytryny.
fot. Ciekawe surówki obiadowe/Adobe Stock, Vasiliy
Treść artykułu została pierwotnie opublikowana 10.01.2020.
Zobacz także inne pomysły na surówki obiadowe: