Czas wykonania: 30 min
Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- pół główki białej kapusty,
- połówka papryki czerwonej,
- garść zielonej fasolki,
- garść kiełków fasoli mung,
- 2 łyżki oleju rzepakowego,
- łyżka oleju sezamowego,
- łyżka sosu sojowego,
- sól i pieprz,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- garść orzechów (pini albo nerkowców).
Przygotowanie:
Kapusta po chińsku idealnie sprawdza się do dań mięsnych, ale będzie też świetnym dodatkiem do warzywnych placków, sajgonek czy nawet farszem do wytrawnych naleśników.
Sposób przygotowania:
- Kapustę umyj i poszatkuj. Paprykę umyj i pokrój w cienkie paski.
- Fasolkę ugotuj al dente albo jedynie zblanszuj kilka minut.
- Warzywa podsmaż na oleju rzepakowym. Dodaj także fasolkę szparagową.
- Podsmażaj kilka minut na średnim ogniu. Pod koniec smażenia dodaj sos sojowy oraz przyprawy.
- Zdejmij z ognia, przełóż do miski. Dodaj sok z cytryny, kiełki fasoli Mung, a także olej sezamowy.
- Na koniec dodaj orzechy - posiekane albo w całości.
- Gotowa kapusta po chińsku świetnie będzie smakować także z gęstym sosem teriyaki lub sosem słodko-kwaśnym.
Czytaj także:
Surówka z papryki i pomidorów
Słodko-kwaśna sałatka z kapusty
Surówki z młodej kapusty