Przygotuj surówkę jak z chińskiej restauracji: idealna kapusta po chińsku

Na pewno kojarzysz surówkę, którą zawsze podaje się w chińskich restauracjach do niemal wszystkich potraw. To pyszna, słodko-kwaśna, aromatyczna propozycja. Chcesz wiedzieć, jak ją zrobić? Zobacz naszą propozycję na lekko zmodyfikowaną kapustę po chińsku z dodatkiem orzechów oraz fasolki szparagowej.
/ 16.09.2022 05:20
DRUKUJ PRZEPIS
Przygotuj surówkę jak z chińskiej restauracji: idealna kapusta po chińsku fot. Adobe Stock, ilolab
Czas wykonania: 30 min
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • pół główki białej kapusty,
  • połówka papryki czerwonej,
  • garść zielonej fasolki,
  • garść kiełków fasoli mung,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego,
  • łyżka oleju sezamowego,
  • łyżka sosu sojowego,
  • sól i pieprz,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • garść orzechów (pini albo nerkowców).
Przygotowanie:

Kapusta po chińsku idealnie sprawdza się do dań mięsnych, ale będzie też świetnym dodatkiem do warzywnych placków, sajgonek czy nawet farszem do wytrawnych naleśników.

Sposób przygotowania:

  1. Kapustę umyj i poszatkuj. Paprykę umyj i pokrój w cienkie paski.
  2. Fasolkę ugotuj al dente albo jedynie zblanszuj kilka minut.
  3. Warzywa podsmaż na oleju rzepakowym. Dodaj także fasolkę szparagową.
  4. Podsmażaj kilka minut na średnim ogniu. Pod koniec smażenia dodaj sos sojowy oraz przyprawy.
  5. Zdejmij z ognia, przełóż do miski. Dodaj sok z cytryny, kiełki fasoli Mung, a także olej sezamowy.
  6. Na koniec dodaj orzechy - posiekane albo w całości.
  7. Gotowa kapusta po chińsku świetnie będzie smakować także z gęstym sosem teriyaki lub sosem słodko-kwaśnym.

Czytaj także:
Surówka z papryki i pomidorów
Słodko-kwaśna sałatka z kapusty
Surówki z młodej kapusty

DRUKUJ PRZEPIS