Czas wykonania: 20 min
Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- po 2 papryki czerwone i żółte,
- średnia cebula,
- 3 duże pomidory lub spora garść "koktajlówek",
- ząbek czosnku lub łyżeczka mielonego czosnku,
- sól i pieprz,
- łyżka oliwy z oliwek,
- ulubione przyprawy.
Przygotowanie:
Jeśli dodatek do obiadu to dla ciebie głównie surówka z marchewki albo buraczki, zaskocz swoich bliskich, przygotowując coś innego. Ta surówka z papryki i pomidorów to prawdziwa gratka dla miłośników warzyw i lekkich, delikatnych smaków.
Sposób przygotowania:
- Papryki umyj, usuń gniazda nasienne, a następnie pokrój w cienkie paski.
- Cebulę obierz i pokrój na drobno albo w piórka.
- Pomidorki koktajlowe przekrój na 4 części, a duże pokrój w kostkę. Jeśli chcesz, możesz wcześniej zdjąć skórkę z pomidorów, jeśli używasz dużych.
- Paprykę, cebulę oraz pomidory wymieszaj w misce i dopraw do smaku solą, pieprzem oraz ulubionymi przyprawami.
- Następnie polej całość oliwą i dokładnie wymieszaj. Możesz także dodać odrobinę soku z cytryny.
Czytaj także:
Surówki z młodej kapusty
Surówka z botwiny
Co zrobić z kalarepy