Pyszna surówka z papryki i pomidorów: lekka i sycąca

Surówka z papryki musi być nie tylko doskonała w smaku, ale także powinna przemycać mnóstwo witamin i minerałów. Papryka to zwykle warzywo lubiane przez wszystkich domowników, dlatego sięgaj po nie tak często, jak to tylko możliwe. Przygotuj aromatyczną surówkę i dodaj ją do obiadu albo udekoruj nią warzywne placuszki.
/ 01.08.2022 10:45
DRUKUJ PRZEPIS
Pyszna surówka z papryki i pomidorów: lekka i sycąca fot. Adobe Stock, ronedya
Czas wykonania: 20 min
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • po 2 papryki czerwone i żółte,
  • średnia cebula,
  • 3 duże pomidory lub spora garść "koktajlówek",
  • ząbek czosnku lub łyżeczka mielonego czosnku,
  • sól i pieprz,
  • łyżka oliwy z oliwek,
  • ulubione przyprawy.
Przygotowanie:

Jeśli dodatek do obiadu to dla ciebie głównie surówka z marchewki albo buraczki, zaskocz swoich bliskich, przygotowując coś innego. Ta surówka z papryki i pomidorów to prawdziwa gratka dla miłośników warzyw i lekkich, delikatnych smaków.

Sposób przygotowania:

  1. Papryki umyj, usuń gniazda nasienne, a następnie pokrój w cienkie paski.
  2. Cebulę obierz i pokrój na drobno albo w piórka.
  3. Pomidorki koktajlowe przekrój na 4 części, a duże pokrój w kostkę. Jeśli chcesz, możesz wcześniej zdjąć skórkę z pomidorów, jeśli używasz dużych.
  4. Paprykę, cebulę oraz pomidory wymieszaj w misce i dopraw do smaku solą, pieprzem oraz ulubionymi przyprawami.
  5. Następnie polej całość oliwą i dokładnie wymieszaj. Możesz także dodać odrobinę soku z cytryny.

Czytaj także:
Surówki z młodej kapusty
Surówka z botwiny
Co zrobić z kalarepy

 

DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA