Aromatyczna kapusta z grzybami. Zobacz prosty przepis

Kapusta z grzybami to jedna z tradycyjnych 12 wigilijnych potraw. Jest bardzo prosta w przygotowaniu, a jej smak przypadnie do gustu każdemu.
Urszula Wilczkowska / 03.12.2019 07:02
DRUKUJ PRZEPIS
Aromatyczna kapusta z grzybami. Zobacz prosty przepis fot. Adobe Stock
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 1,5 kg kiszonej kapusty,
  • 5 dag suszonych grzybów,
  • 2 cebule,
  • 3 łyżki oleju,
  • 10 dag śliwek kalifornijskich,
  • 2 listki laurowe,
  • po kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu,
  • kminek,
  • sól,
  • pieprz.
Przygotowanie:

Kapusta z grzybami to nieco zapomniane danie – miejsca ustąpiło głównie pierogom o takim farszu oraz grochowi z kapustą. Jednak nie można zapominać, że jest to jedna z 12 potraw wigilijnych. Do tego jest bardzo smaczna i prosta w przygotowaniu!

Klasyczny smak przełamują suszone kalifornijskie śliwki – te same, które wkłada się np. w bigos. Wystarczy namoczyć grzyby i śliwki, ugotować i... tyle. Jak zrobić kapustę z grzybami i dodatkiem śliwek?

  1. Grzyby dokładnie wypłucz, zalej wodą, namocz.
  2. Ugotuj w wodzie z namaczania.
  3. Cebulę obierz, pokrój w kostkę, lekko zrumień na oleju.
  4. Kapustę wypłucz, zalej wodą z grzybami, dodaj opłukane śliwki, zrumienioną cebulkę i przyprawy.
  5. Gotuj na małym ogniu, aż będzie miękka.
  6. W razie potrzeby uzupełniaj płyn wrzątkiem.
  7. Dopraw solą, pieprzem oraz kminkiem. Smacznego!

Sprawdź więcej inspiracji na wigilijne dania:
Tradycyjna zupa grzybowa
Sałatka śledziowa
Karp w galarecie

DRUKUJ PRZEPIS