Sałatka z tofu fot. Adobe Stock

Sałatka z tofu - 4 przepisy na pożywne sałatki

Sałatka z tofu to pyszny i sycący pomysł na lunch. Możesz podać ją np. z awokado, rukolą i makaronem ryżowym lub sojowym.
Małgorzata Machnicka / 01.03.2021 10:50
Sałatka z tofu fot. Adobe Stock

Sałatka z tofu może być przygotowywana na kilkanaście różnych sposobów. Świetnie smakuje zarówno z mieszanką sałat i dressingiem na bazie oliwy z oliwek, jak i wersji azjatyckiej - z makaronem ryżowym i sosem sojowym czy olejem sezamowym.

Do przygotowania sałatek sprawdzi się tofu klasyczne, jak i to wędzone czy z przyprawami. Możesz podawać je na surowo albo zrumienić na złoto na oleju.

Spis treści:

  1. Sałatka z tofu wędzonym
  2. Sałatka z tofu i awokado
  3. Sałatka z tofu i makaronem
  4. Sałatka z tofu i rukolą

Przepis na sałatkę z tofu wędzonym

Składniki:

  • 100 g wędzonego tofu,
  • 100 g makaronu ryżowego,
  • 1/2 czerwonej papryki, 
  • 1 marchewka,
  • kilka liści sałaty rzymskiej,
  • 1/2 ogórka,
  • 5 łyżek oleju sezamowego,
  • 50 ml sosu sojowego,
  • garść orzechów nerkowca,
  • 1/4 czerwonej kapusty,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Tofu pokrój w grube plastry i odsącz nadmiar wody w ręcznik papierowy. Następnie pokrój w kostkę, przełóż do miski i dodaj 40 ml sosu sojowego.
  2. Gdy tofu wchłonie większość sosu, podsmaż je na patelni na rozgrzanym oleju sezamowym (3 łyżki) - powinno być zrumienione z każdej strony. Gdy zdejmiesz je z patelni, przełóż na ręcznik papierowy, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
  3. W miseczce przygotuj sos: sos sojowy wymieszaj z olejem sezamowym i sokiem z cytryny.
  4. Makaron sojowy ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Przelej zimną wodą i ułóż na talerzu.
  5. Dodaj pokrojonego w półksiężyce ogórka, liście sałaty, posiekaną drobno kapustę oraz paprykę i marchewkę pokrojone w cienkie paski. 
  6. Dodaj tofu i całość polej wcześniej przygotowanym sosem i dodaj pokruszone orzechy nerkowca.

przepis na sałatkę z tofu wędzonym
fot. Adobe Stock

Przepis na sałatkę z tofu i awokado

Składniki:

  • 100 g tofu,
  • 100 g kaszy bulgur,
  • 1 awokado,
  • 1/2 ogórka,
  • 1 mała marchewka,
  • kilka pomidorków koktajlowych,
  • 5 łyżek oliwy z oliwek,
  • sok z 1/2 cytryny,
  • 2 łyżki oleju sezamowego,
  • 3 łyżki sosu sojowego,
  • olej roślinny do smażenia,
  • kiełki,
  • ziarna sezamu do podania,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Kaszę ugotuj według instrukcji na opakowaniu.
  2. Tofu odsącz z nadmiaru wody i podsmaż na rozgrzanym oleju.
  3. W miseczce wymieszaj oliwę, sos sojowy, sok z cytryny i olej sezamowy. 
  4. Marchewkę za pomocą obieraczki pokrój na cienkie plasterki, pomidorki przekrój na pół, ogórka w plasterki.
  5. Awokado pokrój na mniejsze kawałki i skrop sokiem z cytryny, by nie ściemniało.
  6. Wszystkie warzywa, kaszę i tofu ułóż w misce tak, jak na zdjęciu poniżej. 
  7. Całość polej sosem i posyp sezamem.

przepis na sałatkę z tofu i awokado
fot. Adobe Stock

Przepis na sałatkę z tofu i makaronem

Składniki:

  • 100 g tofu
  • 100 g makaronu soba,
  • 1/2 brokuła,
  • kilka suszonych pomidorów,
  • 1 marchewka,
  • 1 papryczka chili,
  • 1 łyżka sosu ostrygowego,
  • 1 łyżka oleju sezamowego,
  • 2 łyżki sosu sojowego,
  • ziarna sezamu do podania,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. W miseczce wymieszaj składniki na sos: sos ostrygowy z olejem sezamowym i sosem sojowym.
  2. Brokuła podziel na różyczki i wrzuć na 2 minuty na osolony wrzątek. Zahartuj zimną wodą.
  3. Makaron soba ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  4. Marchewkę pokrój w cieniutkie słupki, tofu i suszone pomidory w kostkę, a chili w skośne plasterki.
  5. Do miski przełóż ugotowany makaron, dodaj brokuła, marchewkę, tofu i chili. Całość polej wcześniej przygotowanym sosem.
  6. Sałatkę z tofu i makaronem podawaj oprószoną ziarnami sezamu.

przepis na sałatkę z tofu i makaronemfot. Adobe Stock

Przepis na sałatkę z tofu i rukolą

Składniki:

  • 150 g tofu,
  • garść rukoli,
  • mieszanka sałat,
  • garść pomidorków koktajlowych,
  • 1 czerwona papryka,
  • 1 marchewka, 
  • 1 czerwona cebula,
  • 5 łyżek oliwy z oliwek,
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej,
  • 1 łyżeczka 
  • sok z 1/2 cytryny,
  • olej do smażenia,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Tofu odsącz z nadmiaru wody, pokrój w kostkę i podsmaż na rozgrzanym oleju roślinnym na patelni. Ser powinien być zrumieniony z każdej strony.
  2. W miseczce wymieszaj oliwę z oliwek z sokiem z cytryny. Dodaj sól, pieprz i paprykę suszoną.
  3. Do miski przełóż umyte sałaty - tę z mieszanki i rukolę.
  4. Dodaj pokrojoną w cienkie paski marchewkę i paprykę, pomidorki koktajlowe przekrojone na pół i czerwoną cebulę pokrojoną w piórka. Dodaj podsmażony ser tofu.
  5. Sałatkę polej wcześniej przygotowanym sosem.

przepis na sałatkę z tofu i rukolą
fot. Adobe Stock

Więcej przepisów na tofu:

Zupa miso - prosty przepis na tradycyjne japońskie danie
Zupa miso - prosty przepis na tradycyjne japońskie danie
Zupa miso, a właściwie miso shiru, to jedna z najbardziej znanych zup kuchni japońskiej. Robi się ją z bulionu dashi oraz ze specjalnej pasty ze sfermentowanej soi.
Przepisy na tofu - 10 najlepszych dań z wykorzystaniem tofu
Przepisy na tofu - 10 najlepszych dań z wykorzystaniem tofu
Przepisy na tofu są proste, chociaż niektóre wymagają skomplikowanych składników. Możesz z niego przygotować nie tylko azjatyckie dania, ale również burgery albo farsz do pierogów.
TOFU: sałatka z tofu i inne
TOFU: sałatka z tofu i inne
Tofu to delikatny, wegański wyrób z mleka sojowego, który idealnie komponuje się zarówno w daniach na słodko, jak i na słono! Sprawdź nasze pomysły!
Tofu z dynią - przepis składniki i przygotowanie
Tofu z dynią - przepis składniki i przygotowanie
Dla wielbicieli nowych smaków!
Przekąska z tofu - wegetariański przysmak
Przekąska z tofu - wegetariański przysmak
Dania japońskie to potrawy ostatnio coraz chętniej zamawiane przez Internet. By nie wychodzić z domu i nie czekać na dostawę - warto samodzielnie przygotować wegetariańską przekąskę z tofu.