Składniki:
- 1/2 główki białej kapusty,
- 1/3 cebuli,
- 1 marchewka,
Sos do sałatki Colesław:
- 1/2 łyżeczki soli,
- 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu,
- 3 łyżki majonezu,
- 1/2 łyżki octu winnego,
- 1/2 łyżki soku z cytryny,
- 1 łyżeczka miodu lub 1/2 łyżeczki cukru pudru,
- pół pęczka natki do ozdoby.
Przygotowanie:
Sałatka Colesław składa się z 3 podstawowych składników: kapusty białej, marchewki i cebuli. Zawsze masz je w domu, dlatego ta surówka to mistrzostwo smaku, prostoty i praktycznego podejścia do gotowania.
Surówki do obiadu są orzeźwiające w smaku i świetnie komponują z mięsem i ziemniakami czy kaszą. Sałatkę Colesław można też urozmaicić, dodając żurawinę czy rodzynki. Jeśli nie masz kapusty białej, możesz wykorzystać... kalafiora (koniecznie w wersji na surowo).
- Kapustę obierz ze zbędnych liści, wykrój głąb i poszatkuj w cienkie paski lub zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Włóż do miski.
- Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce o średnich lub grubych oczkach. Przełóż do miski.
- Cebulę posiekaj w drobną kostkę. Dodaj do warzyw.
- Przygotuj sos do sałatki Colesław: wymieszaj ocet, majonez, sok z cytryny, cukier, sól i pieprz.
- Dodaj do warzyw i wymieszaj całą sałatkę Colesław.
- Opcjonalnie obsyp natką pietruszki.
Zobacz więcej przepisów na surówki: Pyszna i prosta surówka z selera i jabłkaSurówka do obiadu - 5 przepisówZdrowa surówka z białej kapusty