Sałatka Colesław - ten przepis pasuje do każdego obiadu

Colesław to popularna sałatka/surówka obiadowa z marchwi i białej kapusty. Sekret tkwi w sosie, który scala składniki. Robi się ją w 25 minut, lubią ją także dzieci.
Edyta Liebert / 27.11.2019 15:42
DRUKUJ PRZEPIS
Sałatka Colesław - ten przepis pasuje do każdego obiadu fot. Adobe Stock
Liczba porcji: 8
Czas wykonania: 25 min
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 1/2 białej kapusty,
  • 1/3 cebuli,
  • 1 marchewka,

Sos:

  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu,
  • 3 łyżki majonezu,
  • 1/2 łyżki octu winnego,
  • 1/2 łyżki soku z cytryny,
  • 1 łyżeczka miodu lub 1/2 łyżeczki cukru pudru,
  • pół pęczka natki do ozdoby.
Przygotowanie:

Sałatka Colesław składa się z 3 składników: kapusty białej, marchewki i cebuli. Zawsze masz je w domu, dlatego ta surówka to mistrzostwo smaku, prostoty i praktycznego podejścia do gotowania.

Surówki do obiadu są orzeźwiające w smaku i świetnie komponują z mięsem i ziemniakami czy kaszą. Sałatkę Colesław można też urozmaicić dodając żurawinę czy rodzynki. Jeśli nie masz kapusty białej, możesz wykorzystać kalafiora (na surowo). 

  1. Kapustę obierz ze zbędnych liści, wykrój głąb i poszatkuj w cienkie paski lub zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Włożyć do miski. 
  2. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o średnich lub grubych oczkach. Przełożyć do miski.
  3. Cebulę posiekać w drobną kostkę. Dodać do warzyw.
  4. Przygotuj sos: wymieszaj ocet, majonez, sok z cytryny, cukier, sól i pieprz. Dodaj do warzyw i wymieszaj. Opcjonalnie dodaj natkę pietruszki.

Zobacz też: Pyszna i prosta surówka z selera i jabłkaSurówka do obiadu - 5 przepisówZdrowa surówka z białej kapusty

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)