Sałatka Cezar fot. Adobe Stock

Sałatka Cezar z kurczakiem. Unikalny przepis

Sałatka Cezar z kurczakiem bazuje na grillowanej porcji mięsa, sałacie rzymskiej lub lodowej, grzankach, które są oblanych kremowym sosem Worcestershire. Klasyczny przepis idealny na każdą okazję.
Weronika Kwaśniak / 20.11.2019 15:10
Sałatka Cezar fot. Adobe Stock

Sałatka Cezar to jedna z najbardziej lubianych sałatek z kurczakiem. Według oryginalnej receptury włoskiego kucharza Caesara Cardini, przygotowuje się ją z sałaty rzymskiej, grzanek, parmezanu. Kluczem jest łącznik tych składników, czyli sos Worcestershire.

Co ciekawe, pierwotna wersja sałatki Cezar nie zawierała mięsa, jednak z czasem okazało się ono niezbędnym składnikiem i zamiennie stosuje się je z boczkiem lub jajkiem. Filet z piersi kurczaka powinien być przygotowany na patelni grillowej z dodatkiem oliwy z oliwek. 

Sałatka Cezar - składniki:

  • 1 pierś z kurczaka,
  • olej do smażenia,
  • 1/2 główki sałaty lodowej lub rzymskiej,
  • 1 główka czosnku,
  • 1 łyżka masła,
  • 100 g sera parmezan lub grana padano,
  • 15 cm bagietki lub ciabatty,
  • sól,
  • pieprz.

Sos do sałatki cezar - składniki:

  • 4 łyżki majonezu,
  • 1 łyżeczka musztardy,
  • 1 łyżeczka soku z cytryny (lub octu winnego),
  • 1 mały ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka sosu Worcestershire
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz.

Przygotowanie:

  1. Filet z piersi kurczaka umyj i osusz, pozbądź się błonek. Pokrój w paski. Grilluj na patelni max. 5 minut z każdej strony, skrapiając mięso oliwą z oliwek. Ostudź.
  2. Zabierz się do sosu: połowę główki czosnku przeciśnij przez praskę lub zetrzyj na tarce i dodaj do sosu. Włóż do miski, dodaj majonez, musztardę, sok z cytryny lub ocet winny i sos worcestershire. Wymieszaj całość i dopraw solą i pieprzem. 
  3. Umyj sałatę i porwij na kawałki. Osusz i przełóż do salaterki.
  4. Zetrzyj ser na tarce i dodaj do sałaty. Przełóż też sos do miski. 
  5. Do miski przełóż kawałki kurczaka. 
  6. Pieczywo pokrój w kostkę, wrzucić na suchą patelnię i delikatnie tostuj, mieszając. 
  7. Zmniejsz ogień do minimum, dodaj łyżkę masła wymieszaną z resztą startego czosnku i mieszaj, aż grzanki pokryją się masłem czosnkowym.
  8. Dodaj do sałatki, całość posyp resztą sera.

Więcej przepisów na sałatki: Przepis Magdy Gessler na sałatkę Cezar
Sałatka a la Cezar wg Ani Starmach Mistrzowska sałatka gyros - jak zrobić ją prawidłowo

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)