Sałatka jarzynowa inaczej Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja

Sałatka jarzynowa inaczej - tradycyjna sałatka serwowana w cieście

Sałatka jarzynowa to świąteczny klasyk - w większości polskich domów pojawia się na wielkanocnym i bożonarodzeniowym stole. A może zaserwować sałatkę jarzynową inaczej? Polecamy wersję w cieście filo - można je zastąpić ciastem francuskim.
Weronika Kwaśniak / 03.03.2021 05:28
Sałatka jarzynowa inaczej Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja

Przygotowanie sałatki jarzynowej wymaga czasu i cierpliwości, ale nie zraża to tysięcy Polaków - większość z nas nie wyobraża sobie bez niej świąt wielkanocnych, ani świąt Bożego Narodzenia. Wiele osób przygotowuje ją również bez konkretnej okazji, ponieważ to jedna z najbardziej lubianych sałatek.

Dodatkowy atut tradycyjnej sałatki warzywnej to fakt, że koszt jej przygotowania nie jest wysoki. Wszystkie produkty, które są potrzebne do przyrządzenia tej przekąski, znajdują się w każdym domu, a ich ceny są naprawdę niskie. Zobacz przepis na sałatkę jarzynową... inaczej! Polecamy wersję zaserwowaną w cieście filo (można je zastąpić ciastem francuskim).

Przepis na sałatkę jarzynową inaczej

  • Czas przygotowania - ok. 120 minut
  • Ilość porcji - 12

Składniki:

  • 5-6 ziemniaków,
  • 2-3 marchewki,
  • 2 pietruszki,
  • 1/2 dużego selera,
  • szklanka zielonego groszku - mrożonego lub konserwowego,
  • 5-6 ugotowanych na twardo jajek,
  • 2 jabłka,
  • 3 ogórki kiszone,
  • pęczek natki pietruszki,
  • łyżka musztardy sarepskiej,
  • majonez,
  • 6 arkuszy ciasta filo,
  • 10 dag stopionego masła,
  • sól,
  • czarny pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki umyj, ugotuj w osolonej wodzie. Obierz, pokrój w kostkę.
  2. W osobnym garnku ugotuj obraną marchew, pietruszkę, seler i por.
  3. Warzywa wystudź, pokrój w kostkę. Groszek wsyp na osolony wrzątek, gotuj kilka minut. Jeśli używasz groszku konserwowego, nie gotuj go, tylko odsącz z zalewy. Odcedź, wystudź.
  4. Oskubane jajka, obrane jabłka i kiszone ogórki pokrój w kostkę. Natkę drobno posiekaj.
  5. Przygotowane składniki sałatki jarzynowej wymieszaj, połącz z łyżką musztardy i majonezem (ilość według uznania).
  6. Dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem.
  7. Sałatkę warzywną wstaw do lodówki na kilka godzin.
  8. Na blacie ułóż 2 stosiki, każdy składający się z 3 arkuszy ciasta filo. Wierzch każdego arkusza posmaruj stopionym masłem. Każdy stosik pokrój na 6 kwadratów.
  9. Płatki ciasta z każdego kwadratu poprzesuwaj, tak by widoczne były wszystkie rogi. Tak przygotowanymi porcjami ciasta, wyłóż małe foremki. Wierzch posmaruj masłem.
  10. Piecz przez mniej więcej 15 minut w 190 stopniach C. Wystudzone miseczki napełnij sałatką jarzynową, od razu podawaj.

Treść artykułu została pierwotnie opublikowana 11.04.2017 na zlecenie Edipresse

Zobacz więcej przepisów na sałatki:
Sałatka gyros
Sałatka z makaronu z wędliną
Sałatka z krewetkami