Przygotowanie sałatki jarzynowej wymaga czasu i cierpliwości, ale nie zraża to tysięcy Polaków - większość z nas nie wyobraża sobie bez niej świąt wielkanocnych, ani świąt Bożego Narodzenia. Wiele osób przygotowuje ją również bez konkretnej okazji, ponieważ to jedna z najbardziej lubianych sałatek.
Dodatkowy atut tradycyjnej sałatki warzywnej to fakt, że koszt jej przygotowania nie jest wysoki. Wszystkie produkty, które są potrzebne do przyrządzenia tej przekąski, znajdują się w każdym domu, a ich ceny są naprawdę niskie. Zobacz przepis na sałatkę jarzynową... inaczej! Polecamy wersję zaserwowaną w cieście filo (można je zastąpić ciastem francuskim).
Przepis na sałatkę jarzynową inaczej
- Czas przygotowania - ok. 120 minut
- Ilość porcji - 12
Składniki:
- 5-6 ziemniaków,
- 2-3 marchewki,
- 2 pietruszki,
- 1/2 dużego selera,
- szklanka zielonego groszku - mrożonego lub konserwowego,
- 5-6 ugotowanych na twardo jajek,
- 2 jabłka,
- 3 ogórki kiszone,
- pęczek natki pietruszki,
- łyżka musztardy sarepskiej,
- majonez,
- 6 arkuszy ciasta filo,
- 10 dag stopionego masła,
- sól,
- czarny pieprz.
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki umyj, ugotuj w osolonej wodzie. Obierz, pokrój w kostkę.
- W osobnym garnku ugotuj obraną marchew, pietruszkę, seler i por.
- Warzywa wystudź, pokrój w kostkę. Groszek wsyp na osolony wrzątek, gotuj kilka minut. Jeśli używasz groszku konserwowego, nie gotuj go, tylko odsącz z zalewy. Odcedź, wystudź.
- Oskubane jajka, obrane jabłka i kiszone ogórki pokrój w kostkę. Natkę drobno posiekaj.
- Przygotowane składniki sałatki jarzynowej wymieszaj, połącz z łyżką musztardy i majonezem (ilość według uznania).
- Dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem.
- Sałatkę warzywną wstaw do lodówki na kilka godzin.
- Na blacie ułóż 2 stosiki, każdy składający się z 3 arkuszy ciasta filo. Wierzch każdego arkusza posmaruj stopionym masłem. Każdy stosik pokrój na 6 kwadratów.
- Płatki ciasta z każdego kwadratu poprzesuwaj, tak by widoczne były wszystkie rogi. Tak przygotowanymi porcjami ciasta, wyłóż małe foremki. Wierzch posmaruj masłem.
- Piecz przez mniej więcej 15 minut w 190 stopniach C. Wystudzone miseczki napełnij sałatką jarzynową, od razu podawaj.
Treść artykułu została pierwotnie opublikowana 11.04.2017 na zlecenie Edipresse
Zobacz więcej przepisów na sałatki:
Sałatka gyros
Sałatka z makaronu z wędliną
Sałatka z krewetkami