Składniki na sałatkę:
- 1 pierś z kurczaka (duża połówka lub dwie małe),
- 1 mini sałata rzymska,
- 80 g sera Szafir (4-miesięczny lub starszy, np. 15-miesięczny Szafir Szefa),
- 2 kromki dobrego pieczywa,
- pomidorki koktajlowe – kilka sztuk,
- zioła do dekoracji: tymianek lub bazylia.
Marynata do kurczaka:
- 1 łyżeczka miodu,
- 1 łyżka sosu sojowego,
- 1 łyżeczka soku z cytryny,
- 1 łyżka oliwy.
Sos do sałatki:
- 3 czubate łyżki majonezu,
- 1 starty ząbek czosnku,
- 1 łyżka musztardy ziarnistej,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- 1 łyżka sosu Worcestershire,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Kurczaka pokroić w kostkę, wymieszać z marynatą i włożyć do lodówki na pół godziny, po tym czasie podsmażyć go na patelni na złoty kolor.
- Składniki sosu dokładnie wymieszać.
- Sałatę pokroić, ser zetrzeć, pozostawiając kilka mniejszych kawałków do dekoracji, pomidorki pokroić na połówki, pieczywo zapiec w opiekaczu lub zgrillować.
- Kurczaka wymieszać z sałatą, sosem i serem, całość udekorować pozostałym serem Szafir, pomidorkami i świeżo mielonym pieprzem oraz ziołami, podawać z chrupiącym pieczywem i dobrym winem.
Bursztynowa czyli Leśmian i sery w sercu Warszawy
Bursztynowa to niezwykłe kulinarne miejsce na mapie Warszawy, które jest także jedynym i niepowtarzalnym centrum edukacyjnym, rozwijającym kulturę… sera!
Nowy Świat 37 – ten adres zapewne znają doskonale fani twórczości Bolesława Leśmiana. To właśnie w tej warszawskiej kamienicy mieszkał i tworzył autor „W malinowym chruśniaku”.
Od niedawna swoje miejsce znalazła tu również restauracja Bursztynowa a wspomniany Leśmian odcisnął swoje piętno na menu Bursztynowej, ale o tym za chwilę…
Restauracja dedykowana jest Skarbom Serowara – marce serów długodojrzewających, takich jak: Bursztyn, Rubin i Szafir. Czas dojrzewania tych serów sięga nawet trzech lat, nie dziwi więc fakt, że wszystkie potrawy Bursztynowej są wyjątkowe. Bursztyn, Rubin i Szafir zajęły główne miejsce w menu a każdy przepis inspirowany jest właśnie tymi niezwykłymi serami.
Flagowe specjały Bursztynowej to m.in.: zupa serowa, przygotowana na bazie serów długodojrzewających, makaron Serowara z czarną truflą, czy specjalne tiramisu z serem Rubin!
O tym, że koncepcja i dania restauracji są wyjątkowe świadczy fakt, że Bursztynowa w ubiegłym roku otrzymała nagrodę „Złotego Widelca”, jako Najlepsze Bistro w Polsce!
Zgarnęła także nagrodę specjalną, zostając „Odkryciem kulinarnym roku 2020”!
Ale serowa uczta to nie wszystko! Tu pojawia się wspomniany autor „W malinowym chruśniaku”, który kiedyś mieszkał i tworzył pod adresem Nowy Świat 37. Goście odwiedzający Bursztynową mogą skosztować drinków ze specjalnej karty koktajlowej inspirowanej twórczością Bolesława Leśmiana.
fot. Restauracja Bursztynowa/materiały prasowe
W karcie znalazły się m.in.: Nieba Przyćmiane (specjalny drink z nalewki z kaliny, herbaty klitorii, truskawek, rabarbaru oraz truskawkowych żelków w białej czekoladzie z serem Szafir), Toast Świętokradzki (Chopin Vintage, Martini Rubino oraz nalewka jarzębinowa, podane ze specjalnymi chipsami z sera Bursztyn) lub niespotykany specjał – Ty przychodzisz jak noc majowa (Chopin Organic, Etiuda Jagoda Kamczacka, herbata jaśminowa, jabłka, kordiał cytrusowy i wyjątkowy puder z sera Szafir).
Na koniec tej wyjątkowej podróży w świecie inspirowanym tradycją oraz pasją, goście mogą kupić (na wynos) sery ze specjalnych limitowanych edycji! Do wyboru czeka wiele rodzajów, w różnych okresach dojrzewania, które można smakować w tradycyjny sposób, czyli jako dodatek do dań na ciepło, ale także łączyć je z miodami, konfiturami a nawet czekoladą!
Na miejscu czekają również prawdziwi fachowcy w dziedzinie serowarstwa: z przyjemnością doradzą każdemu, kto zechce zgłębić tajemnice świata serów i poznać bogactwo smaków, które drzemie w tych niezwykłych produktach!