Sałatka Cezar fot. Materiały prasowe

Sałatka Cezar z serem Szafir - kolacja dla dwojga

Kurczaka pokroić w kostkę, wymieszać z marynatą i włożyć do lodówki na pół godziny, po tym czasie podsmażyć go na patelni na złoty kolor.
Redaktorki Polki.pl / 24.06.2021 09:45
Sałatka Cezar fot. Materiały prasowe

Składniki na sałatkę:

  • 1 pierś z kurczaka (duża połówka lub dwie małe),
  • 1 mini sałata rzymska,
  • 80 g sera Szafir (4-miesięczny lub starszy, np. 15-miesięczny Szafir Szefa),
  • 2 kromki dobrego pieczywa,
  • pomidorki koktajlowe – kilka sztuk,
  • zioła do dekoracji: tymianek lub bazylia.

Marynata do kurczaka:

  • 1 łyżeczka miodu,
  • 1 łyżka sosu sojowego,
  • 1 łyżeczka soku z cytryny,
  • 1 łyżka oliwy.

Sos do sałatki:

  • 3 czubate łyżki majonezu,
  • 1 starty ząbek czosnku,
  • 1 łyżka musztardy ziarnistej,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • 1 łyżka sosu Worcestershire,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Kurczaka pokroić w kostkę, wymieszać z marynatą i włożyć do lodówki na pół godziny, po tym czasie podsmażyć go na patelni na złoty kolor.
  2. Składniki sosu dokładnie wymieszać.
  3. Sałatę pokroić, ser zetrzeć, pozostawiając kilka mniejszych kawałków do dekoracji, pomidorki pokroić na połówki, pieczywo zapiec w opiekaczu lub zgrillować.
  4. Kurczaka wymieszać z sałatą, sosem i serem, całość udekorować pozostałym serem Szafir, pomidorkami i świeżo mielonym pieprzem oraz ziołami, podawać z chrupiącym pieczywem i dobrym winem.

Bursztynowa czyli Leśmian i sery w sercu Warszawy

Bursztynowa to niezwykłe kulinarne miejsce na mapie Warszawy, które jest także jedynym i niepowtarzalnym centrum edukacyjnym, rozwijającym kulturę… sera!

Nowy Świat 37 – ten adres zapewne znają doskonale fani twórczości Bolesława Leśmiana. To właśnie w tej warszawskiej kamienicy mieszkał i tworzył autor „W malinowym chruśniaku”.

Od niedawna swoje miejsce znalazła tu również restauracja Bursztynowa a wspomniany Leśmian odcisnął swoje piętno na menu Bursztynowej, ale o tym za chwilę…

Restauracja dedykowana jest Skarbom Serowara – marce serów długodojrzewających, takich jak: Bursztyn, Rubin i Szafir. Czas dojrzewania tych serów sięga nawet trzech lat, nie dziwi więc fakt, że wszystkie potrawy Bursztynowej są wyjątkowe. Bursztyn, Rubin i Szafir zajęły główne miejsce w menu a każdy przepis inspirowany jest właśnie tymi niezwykłymi serami.

Flagowe specjały Bursztynowej to m.in.: zupa serowa, przygotowana na bazie serów długodojrzewających, makaron Serowara z czarną truflą, czy specjalne tiramisu z serem Rubin!

O tym, że koncepcja i dania restauracji są wyjątkowe świadczy fakt, że Bursztynowa w ubiegłym roku otrzymała nagrodę „Złotego Widelca”, jako Najlepsze Bistro w Polsce!

Zgarnęła także nagrodę specjalną, zostając „Odkryciem kulinarnym roku 2020”!

Ale serowa uczta to nie wszystko! Tu pojawia się wspomniany autor „W malinowym chruśniaku”, który kiedyś mieszkał i tworzył pod adresem Nowy Świat 37. Goście odwiedzający Bursztynową mogą skosztować drinków ze specjalnej karty koktajlowej inspirowanej twórczością Bolesława Leśmiana.


fot. Restauracja Bursztynowa/materiały prasowe

W karcie znalazły się m.in.: Nieba Przyćmiane (specjalny drink z nalewki z kaliny, herbaty klitorii, truskawek, rabarbaru oraz truskawkowych żelków w białej czekoladzie z serem Szafir), Toast Świętokradzki (Chopin Vintage, Martini Rubino oraz nalewka jarzębinowa, podane ze specjalnymi chipsami z sera Bursztyn) lub niespotykany specjał – Ty przychodzisz jak noc majowa (Chopin Organic, Etiuda Jagoda Kamczacka, herbata jaśminowa, jabłka, kordiał cytrusowy i wyjątkowy puder z sera Szafir).

Na koniec tej wyjątkowej podróży w świecie inspirowanym tradycją oraz pasją, goście mogą kupić (na wynos) sery ze specjalnych limitowanych edycji! Do wyboru czeka wiele rodzajów, w różnych okresach dojrzewania, które można smakować w tradycyjny sposób, czyli jako dodatek do dań na ciepło, ale także łączyć je z miodami, konfiturami a nawet czekoladą!

Na miejscu czekają również prawdziwi fachowcy w dziedzinie serowarstwa: z przyjemnością doradzą każdemu, kto zechce zgłębić tajemnice świata serów i poznać bogactwo smaków, które drzemie w tych niezwykłych produktach!