Spis treści:
Sałatka ziemniaczana z łososiem, ogórkami kiszonymi i kaparami
Sałatki z łososiem świetnie sprawdzają się na imprezach. To może nie jest najlepsza propozycja na upały, ale w chłodniejszy, jesienny dzień, będzie smakować wybornie.
Składniki:
- 500 g ziemniaków,
- 200 g łososia wędzonego,
- 4 jajka ugotowane na twardo,
- 3 ogórki kiszone,
- mała czerwona cebula,
- mały słoiczek kaparów,
- kilka gałązek koperku,
- kilka łyżek majonezu - ilość według upodobań,
- 1/2 łyżeczki przyprawy czosnkowej,
- odrobina soli.
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki wyszoruj, obierz, pokrój na kawałki i ugotuj do miękkości.
- Odcedź, potem przełóż do dużej miski.
- Dodaj łososia wędzonego, pokrojonego na kawałki.
- Jajka na twardo obierz, pokrój w kostkę, dodaj do jesiennej sałatki ziemniaczanej.
- Czerwoną cebulę obierz, posiekaj w piórka, dodaj do miski.
- Dodaj też kapary, posiekany koperek i pokrojone ogórki kiszone.
- W miseczce przygotuj sos z majonezu, granulowanego czosnku i soli. Dodaj do sałatki, wymieszaj.
fot. Jesienna sałatka na imprezę: ziemniaczana z łososiem/Adobe Stock, lilechka75
Jesienna sałatka brokułowa z boczkiem i fetą
Sezon na brokuły trwa w najlepsze, warto więc z niego skorzystać i przyrządzić sałatkę brokułową z boczkiem, serem feta i orzechami włoskimi. Dodatek balsamico idealnie wieńczy dzieło!
Składniki:
- główka brokuła,
- 150 g boczku parzonego,
- 100 g sera feta,
- 3 garści orzechów włoskich,
- balsamico,
- sól.
Sposób przygotowania:
- Brokuła umyj, podziel na różyczki i ugotuj al dente w osolonym wrzątku.
- Po odcedzeniu, wyłóż go na półmisek.
- Plastry boczku pokrój, przesmaż krótko na suchej patelni.
- Dodaj do brokuła. Pokrusz ser feta.
- Na suchej patelni krótko podpraż orzechy włoskie - uważaj jednak, aby nie przetrzymać ich za długo, bo będą gorzkie.
- Posyp sałatkę orzechami, polej balsamico.
- Nie ma potrzeby dodawania soli, jeśli użyłaś już odrobinę do gotowania brokuła - ser feta jest już sam w sobie słony.
fot. Jesienna sałatka na imprezę: brokułowa z boczkiem/Adobe Stock, milosr
Jesienna sałatka z dynią i szpinakiem
Nie wyobrażamy sobie jesiennej kuchni bez dyni - znamy dziesiątki pomysłów na to, co zrobić z dyni. To nie tylko dyniowe zupy i przetwory z dyni, ale również desery z dyni i apetyczne, jesienne sałatki na imprezę z dynią.
Składniki:
- ok. 200 g miąższu dyni hokkaido,
- kilka garści liści szpinaku,
- 200 g pomidorków koktajlowych,
- garść orzechów nerkowca,
- 3 łyżki oliwy + do skropienia dyni,
- łyżeczka musztardy,
- łyżeczka miodu,
- sól,
- pieprz.
Sposób przygotowania:
- Miąższ dyni pokrój w kostkę. Ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, skrop oliwą, wymieszaj. Piecz przez ok. 25 minut w 200 stopniach C, aż dynia zmięknie.
- Szpinak umyj i osusz.
- Orzechy podpraż na suchej patelni - dosłownie przez chwilkę, aby nie były gorzkie.
- Pomidorki umyj i poprzekrawaj na połówki.
- Przygotuj dressing - wymieszaj 3 łyżki oliwy z musztardą i miodem, dopraw solą i pieprzem.
- Na półmisek wyłóż szpinak, ostudzoną dynię, podprażone orzechy, pomidorki. Całość skrop gotowym dressingiem.
fot. Jesienne sałatki na imprezę: z dynią i szpinakiem/Adobe Stock, Sławomir Fajer
Zobacz więcej przepisów na jesienne sałatki na imprezę: