Czas wykonania: 30 min
Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 3-4 buraki razem z botwiną,
- 2 średnie cebule (zwykłe lub dymki),
- 2 średnie marchewki,
- 2 małe jabłka (odmiany kwaśne),
- łyżka soku z cytryny lub octu jabłkowego,
- 2 łyżki oliwy lub oleju.
- sól i pieprz do smaku,
Przygotowanie:
- Buraki umyj, osusz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Najlepiej użyj do tego rękawiczek, ponieważ buraki bardzo mocno farbują.
- Botwinę odkrój od buraków i poszatkuj. Przełóż wszystko do miski.
- Dodaj pokrojoną w drobną kostkę cebulę oraz startą na grubych oczkach marchewkę.
- Jabłka umyj, obierz, usuń gniazda nasiennie i pokrój w kostkę lub zetrzyj na grubych oczkach. Możesz także pokroić je w większe kawałki, jeśli chcesz. Dodaj do miski i dokładnie wymieszaj całość.
- Przygotuj sos, mieszając oliwę lub olej z octem jabłkowym lub sokiem z cytryny. Polej gotową surówkę z botwiny, dodaj sól i pieprz do smaku.
- Wymieszaj całość. Możesz udekorować surówkę z botwiny świeżym koperkiem, pietruszką lub listkami mięty.
- Jeśli chcesz, do surówki z botwiny dodaj także owoce granatu, posiekane orzechy lub prażony sezam.
Czytaj także:
Zupa z rzodkiewki
Carpaccio z buraka