Sałatka z młodych ziemniaków jest idealnym dodatkiem do świeżych, sezonowych dań obiadowych, ale sprawdza się także jako samodzielny posiłek. Możesz po nią sięgać w ramach podwieczorku albo kolacji, ale także pożywnego, słonego śniadania. Zobacz, co możesz zrobić z młodych ziemniaków.
Spis treści:
- Sałatka z młodych ziemniaków z jogurtem i rzodkiewką
- Sałatka z młodych ziemniaków ze szparagami i groszkiem
- Sałatka z młodych ziemniaków ze śledziem i rukolą
Sałatka z młodych ziemniaków z jogurtem i rzodkiewką
Ta bardzo prosta sałatka z młodych ziemniaków sprawdza się idealnie jako dodatek do mięsnego obiadu albo jako samodzielna potrawa. Świetnie pasuje także do grilla!
Składniki:
- 800 g młodych ziemniaków,
- średni ogórek gruntowy,
- kilka rzodkiewek,
- szczypiorek,
- średnia czerwona cebula,
- sól i pieprz,
- łyżka jogurtu naturalnego,
- łyżeczka soku z cytryny.
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki umyj, ugotuj i odstaw do całkowitego wystudzenia. Następnie pokrój w plasterki, a te następnie przekrój na cztery.
- Rzodkiewki umyj i pokrój w cienkie plasterki, szczypior posiekaj, a cebulę obierz i pokrój w piórka. Ogórka obierz i pokrój w kosteczkę.
- Przygotuj sos do sałatki z młodych ziemniaków: wymieszaj jogurt naturalny, sok z cytryny oraz przyprawy. Wszystkie składniki delikatnie wymieszaj.
fot. Sałatka z młodych ziemniaków z sosem jogurtowym/Adobe Stock, koss13
Sałatka z młodych ziemniaków ze szparagami i groszkiem
To idealna propozycja na lekki obiad, w sam raz na upalne dni. Szparagi to prawdziwy hit wiosny, a młode ziemniaki doskonale podkreślają ich smak.
Składniki:
- 1 kg młodych ziemniaków,
- pęczek szparagów,
- puszka groszku (lub ok. 300 g świeżego groszku),
- średnia biała cebula,
- pęczek rzodkiewek,
- świeży koperek,
- sól i pieprz,
- łyżeczka soku z cytryny lub octu jabłkowego,
- łyżka oliwy z oliwek.
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki umyj, ugotuj i odstaw do wystudzenia. Następnie pokrój na kawałki.
- Wszystkie warzywa umyj, cebulę obierz. Groszek z puszki odsącz z zalewy, a świeży umyj i zblanszuj 20-30 sekund we wrzącej wodzie.
- Rzodkiewki pokrój na plasterki, a szparagi pokrój w kawałeczki, wcześniej usuwając stwardniałe końcówki.
- Ugotuj szparagi w osolonej wodzie i wystudź. Połącz wszystkie składniki, dopraw do smaku, polej oliwą z oliwek oraz octem. Udekoruj koperkiem.
- Do sałatki z młodych ziemniaków możesz także dodać ugotowane na półmiękko jajko.
fot. Sałatka z młodych ziemniaków ze szparagami/Adobe Stock, Magdalena Bujak
Sałatka z młodych ziemniaków ze śledziem i rukolą
Młode ziemniaki i ryby to idealne połączenie. Przygotowana z nich sałatka będzie dobrym pomysłem na lekką kolację lub podwieczorek.
Składniki:
- ok. 800 g młodych ziemniaków,
- 3-4 filety śledziowe,
- średnia czerwona cebula,
- garść rukoli,
- średnie jabłko,
- sól,
- pieprz cytrynowy,
- łyżka oliwy z oliwek,
- nasiona gorczycy.
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki umyj, ugotuj i odstaw do wystudzenia. Filety śledziowe umyj i pokrój w mniejsze kawałki.
- Cebulę pokrój w piórka i umieść razem z filetami i pokrojonymi w kawałki ziemniakami.
- Jabłko obierz, pokrój w plasterki i dodaj do sałatki.
- Przygotuj sos, mieszając oliwę z oliwek z solą, pieprzem i gorczycą. Pozostaw na ok. 10 minut, aż smaki się przejdą, a następnie wymieszaj z sałatką z młodych ziemniaków i udekoruj wszystko rukolą.
fot. Sałatka z młodych ziemniaków z filetem śledziowym/Adobe Stock, timolina
Czytaj także:
Surówki z młodej kapusty
Grillowane szparagi
Fakty i mity o nowalijkach