Surówki z młodej kapusty fot. Adobe Stock, Sea Wave

Przepisy na surówki z młodej kapusty - znasz je wszystkie?

Surówki z młodej kapusty to prawdziwy hit wiosny i lata. Świeże, chrupiące warzywa w połączeniu z oliwą i sokiem z cytryny tworzą perfekcyjny dodatek do dań obiadowych. Dobrze sprawdzają się także na imprezach rodzinnych i grillu. Czego potrzeba, aby surówka z młodej kapusty była idealnie orzeźwiająca i pasowała do wielu potraw?
/ 13.05.2022 06:19
Surówki z młodej kapusty fot. Adobe Stock, Sea Wave

Surówki z białej kapusty doskonale sprawdzają się jako orzeźwiający dodatek do dania głównego albo jako lekka przekąska między większymi posiłkami. Możesz zrobić je niemal ze wszystkiego. Młoda kapusta lubi towarzystwo nowalijek, ale będzie pasować także do majonezowych sosów. Zobacz, co możesz z niej przygotować i zdecyduj, jaka surówka z młodej kapusty zagości dziś na twoim stole.

Spis treści:

  1. Wiosenna surówka z młodej kapusty
  2. Surówki z młodej kapusty: colesław
  3. Surówka z młodej kapusty i ogórka
  4. Surówki z młodej kapusty z majonezem

Wiosenna surówka z młodej kapusty

Surówka z młodej białej kapusty to idealna podstawa dla nowalijek i świeżych warzyw. W ten sposób możesz stworzyć pyszny dodatek do obiadu, ale także idealną sałatkę na grilla czy imprezę ze znajomymi lub rodziną.

Wskazówka: przed przygotowaniem jakiejkolwiek surówki z młodej kapusty, musisz ją posiekać i zasypać solą. Dzięki temu twarde części kapusty zmiękną, a składniki będą lepiej mieszać się ze sobą. Przed użyciem kapustę możesz wypłukać z soli.

Składniki:

  • pół główki małej młodej kapusty,
  • kilka listków zielonej sałaty,
  • 4-5 rzodkiewek,
  • duży ogórek,
  • szczypiorek,
  • kawałek pora (ok. 3 cm),
  • sól i pieprz,
  • dowolny olej roślinny (3-4 łyżki),
  • łyżka soku z cytryny,
  • szczypiorek,
  • natka pietruszki,
  • świeży koperek.

Sposób przygotowania:

  1. Kapustę przygotuj według wskazówki powyżej, a następnie umieść w dużej misce. Dodaj poszarpane listki sałaty.
  2. Warzywa umyj. Rzodkiewkę pokrój w plasterki albo zetrzyj na tarce. Ogórka pokrój w kostkę. Pora posiekaj na drobno.
  3. Szczypiorek, pietruszkę oraz koperek posiekaj. Wymieszaj wszystko.
  4. Przygotuj sos, mieszając olej z przyprawami oraz sokiem z cytryny. Możesz dodać dowolne przyprawy do smaku. Polej surówkę i dokładnie wymieszaj.

wiosenne surówki z młodej kapusty
fot. Wiosenna surówka z młodej kapusty/Adobe Stock, timolina

Surówki z młodej kapusty: colesław

Colesław to niemal obowiązek na każdym przyjęciu. To także jedna z najpopularniejszych surówek z białej kapusty.

Składniki:

  • ok. 700 g (pół główki) młodej kapusty,
  • średnia cebula,
  • marchewka,
  • 4 łyżki majonezu,
  • pół łyżeczki soli,
  • pieprz,
  • łyżeczka soku z cytryny,
  • łyżeczka octu,
  • łyżeczka miodu,
  • koperek i natka pietruszki do dekoracji.

Sposób przygotowania:

  1. Kapustę przygotuj według wskazówki powyżej.
  2. Cebulę drobno pokrój i wszystko wrzuć do miski.
  3. Dodaj startą na grubych oczkach marchew i wszystko dobrze wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem.
  4. Przygotuj sos, mieszając ze sobą majonez, sok z cytryny, ocet i miód.
  5. Polej gotową sałatkę i udekoruj posiekanym koperkiem i pietruszką.

surówki z młodej kapusty colesław
fot. Surówka z młodej kapusty: colesław/Adobe Stock, Perediankina

Surówka z młodej kapusty i ogórka

Ogórek idealnie pasuje do surówki z białej kapusty, bo dodaje lekkości i sprawia, że sałatka jest orzeźwiająca i idealnie pasuje do ciężkich dań, typu mięso z grilla.

Składniki:

  • pół główki małej białej kapusty,
  • sok z całej limonki,
  • olej roślinny (np. lniany),
  • duży ogórek,
  • sól i pieprz,
  • natka pietruszki.

Sposób przygotowania:

  1. Kapustę przygotuj według wskazówki powyżej. Posiekaną wrzuć do miski.
  2. Ogórka obierz i pokrój w średniej wielkości kostkę. Dodaj do miski i dopraw solą oraz pieprzem.
  3. Całość zalej olejem i dodaj sok wyciśnięty z całej limonki.
  4. Dokładnie wymieszaj i udekoruj natką pietruszki.

surówka z młodej kapusty i ogórka
fot. Surówka z młodej kapusty i ogórka/Adobe Stock, gavran333

Surówki z młodej kapusty z majonezem

Surówka z młodej kapusty z majonezem sprawdza się przede wszystkim jako dodatek do grilla, a także jako samodzielna przekąska. Jest niezwykle prosta w przygotowaniu i na pewno zrobisz ją z tego, co masz w domu.

Składniki:

  • pół główki młodej kapusty,
  • 2 średnie marchewki,
  • kawałek pora (ok. 3-4 cm),
  • 3 łyżki majonezu,
  • łyżeczka soku z cytryny,
  • sól i pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Kapustę przygotuj według wskazówek powyżej. Warzywa umyj i osusz.
  2. Marchewki zetrzyj na grubych oczkach albo pokrój w paseczki. Pora posiekaj na drobno i całość dodaj do miski.
  3. Wymieszaj marchewkę i pora z kapustą. Dopraw solą i pieprzem.
  4. Przygotuj sos, mieszając majonez z sokiem z cytryny. Polej surówkę i dokładnie zamieszaj.

surówki z młodej kapusty z majonezem
fot. Surówka z młodej kapusty z majonezem/Adobe Stock, Ildi

Czytaj także:
Surówka z botwiny
Surówka z białej kapusty
Surówka do obiadu