Kapusta na słodko sprawdza się nie tylko do obiadów, ale do wszystkich ciepłych potraw. Możesz podawać ją razem z warzywnymi plackami, albo jeść na chlebie jak pastę kanapkową. Idealnie podkreśli też smak grillowanego mięsa. Zobacz, jak przygotować perfekcyjną kapustę na słodko.
Spis treści:
Kapusta na słodko: dlaczego warto ją jeść?
Biała kapusta to prawdziwe bogactwo witamin i minerałów. Zawiera spore ilości witaminy C oraz witamin z grupy B. Jest też źródłem kwasu foliowego. Jest co prawda warzywem wzdymającym, niemniej jednak jej właściwości sprawiają, że poprawia odporność i pomaga poprawiać pamięć. Mówi się także, że biała kapusta pomaga zwalczyć kaca, dlatego w wersji na ciepło i z dodatkiem cukru będzie prawdziwym remedium na poranne poimprezowe dolegliwości.
fot. Kapusta na słodko/Adobe Stock, Ildi
Kapusta na słodko: przepis
Do przygotowania tej pysznej przekąski potrzebujesz tylko kilku składników. Pamiętaj, że im starszą kapustę wybierzesz, tym więcej będzie potrzebowała czasu, aby zmięknąć.
Składniki:
- główka białej kapusty,
- średnia cebula,
- 100 g margaryny,
- 2 łyżki cukru,
- sól i pieprz,
- majeranek.
Sposób przygotowania:
- Kapustę umyj, poszatkuj i przełóż do garnka. Zalej wodą i zagotuj.
- Gotuj ok. 30 minut, aż kapusta będzie miękka. Odcedź i odłóż na sito.
- Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę.
- Na patelni rozpuść margarynę (możesz też użyć masła), a następnie podsmaż cebulkę.
- Kiedy się zeszkli, dodaj cukier. Smaż jeszcze przez chwilę, a potem dodaj kapustę i od razu wymieszaj, aby nic się nie przypaliło.
- Dopraw solą, pieprzem i majerankiem. Gotowa kapusta na słodko może być podawana na ciepło i zimno.
Czytaj także:
Słodko-kwaśna sałatka z kapusty
Placki z młodej kapusty
Kapusta z fasolą i grzybami