Kapusta na słodko: przepis na oryginalną przekąskę

Kapusta na słodko fot. Adobe Stock, Ildi
Kapusta na słodko wydaje się być abstrakcyjnym pomysłem, ale to pyszna przekąska, którą możesz jeść samodzielnie, z ciepłą grzanką albo dodawać do dań głównych. Jej łagodny smak możesz dowolnie modyfikować ulubionymi przyprawami, ale najlepiej smakuje w wersji klasycznej. Zobacz, jak ją przygotować.
/ 05.09.2022 06:16
Kapusta na słodko fot. Adobe Stock, Ildi

Kapusta na słodko sprawdza się nie tylko do obiadów, ale do wszystkich ciepłych potraw. Możesz podawać ją razem z warzywnymi plackami, albo jeść na chlebie jak pastę kanapkową. Idealnie podkreśli też smak grillowanego mięsa. Zobacz, jak przygotować perfekcyjną kapustę na słodko.

Spis treści:

  1. Kapusta na słodko: dlaczego warto ją jeść?
  2. Kapusta na słodko: przepis

Kapusta na słodko: dlaczego warto ją jeść?

Biała kapusta to prawdziwe bogactwo witamin i minerałów. Zawiera spore ilości witaminy C oraz witamin z grupy B. Jest też źródłem kwasu foliowego. Jest co prawda warzywem wzdymającym, niemniej jednak jej właściwości sprawiają, że poprawia odporność i pomaga poprawiać pamięć. Mówi się także, że biała kapusta pomaga zwalczyć kaca, dlatego w wersji na ciepło i z dodatkiem cukru będzie prawdziwym remedium na poranne poimprezowe dolegliwości.

Kapusta na słodko przepis
fot. Kapusta na słodko/Adobe Stock, Ildi

Kapusta na słodko: przepis

Do przygotowania tej pysznej przekąski potrzebujesz tylko kilku składników. Pamiętaj, że im starszą kapustę wybierzesz, tym więcej będzie potrzebowała czasu, aby zmięknąć.

Składniki:

  • główka białej kapusty,
  • średnia cebula,
  • 100 g margaryny,
  • 2 łyżki cukru,
  • sól i pieprz,
  • majeranek.

Sposób przygotowania:

  1. Kapustę umyj, poszatkuj i przełóż do garnka. Zalej wodą i zagotuj.
  2. Gotuj ok. 30 minut, aż kapusta będzie miękka. Odcedź i odłóż na sito.
  3. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę.
  4. Na patelni rozpuść margarynę (możesz też użyć masła), a następnie podsmaż cebulkę.
  5. Kiedy się zeszkli, dodaj cukier. Smaż jeszcze przez chwilę, a potem dodaj kapustę i od razu wymieszaj, aby nic się nie przypaliło.
  6. Dopraw solą, pieprzem i majerankiem. Gotowa kapusta na słodko może być podawana na ciepło i zimno.

Czytaj także:
Słodko-kwaśna sałatka z kapusty
Placki z młodej kapusty
Kapusta z fasolą i grzybami

Redakcja poleca

REKLAMA