Sałatka gyros warstwowa świetnie sprawdzi się podczas rodzinnych spotkań, świąt czy imprez. Tradycyjny przepis to ten warstwowy - sukces tkwi nie tylko w składnikach, ale także poprawnym ułożeniu 8 warstw w gyrosie. Możesz ją podać na wiele sposobów.
Tradycyjną sałatkę gyros przygotujesz w około 30 minut i powinno jej wystarczyć na około 10 porcji. Weź pod uwagę, że filety z kurczaka powinny być pokrojone w kostkę, obtoczone w przyprawie oraz dokładnie usmażone i ostudzone.
Spis treści:
- Tradycyjny przepis na sałatkę gyros
- Wege sałatka gyros
- Sałatka gyros: propozycja podania
- Co dać do gyrosa zamiast kapusty pekińskiej?
Sałatka gyros: przepis tradycyjny
Tradycyjny przepis na sałatkę gyros zawiera kurczaka, kapustę pekińską, kukurydzę, paprykę oraz sos na bazie majonezu. Smakuje doskonale zarówno jako dodatek do obiadu, jak i samodzielna przekąska. Sprawdza się szczególnie jako sałatka na imprezę.
Składniki:
- 700 g piersi z kurczaka,
- 1 mała cebula,
- 7 ogórków konserwowych,
- 1/2 kapusty pekińska,
- 1 puszka kukurydzy,
- 3 łyżki majonezu,
- 3 łyżki ketchupu,
- olej roślinny do smażenia,
- 2 łyżeczki przyprawy gyros.
Sposób przygotowania: jak po kolei układać sałatkę gyros?
- Pierwsza warstwa: pierś z kurczaka umyj, pokrój w kostkę i obsyp przyprawą gyros. Odstaw na godzinę do lodówki, a następnie podsmaż na oleju. Poczekaj, aż wystygnie i przełóż do szklanej salaterki.
- Druga warstwa: mięso polej keczupem: postaraj się, by był on widoczny przez ścianki salaterki.
- Trzecia warstwa: na pierś z kurczaka i keczup połóż kolejną warstwę sałatki - pokrojone w kosteczkę ogórki konserwowe. Nie musisz ich obierać. Opcjonalnie mogą to być ogórki kiszone, ale dodaj ich wtedy mniej.
- Czwarta warstwa: pokrojoną w drobną kostkę cebulę wysyp na ogórki.
- Piąta warstwa: kukurydzę odsącz z zalewy i posyp nią ogórki.
- Szósta warstwa: umiejętnie wyłóż majonez na kukurydzę tak, by ją przykrył. Zadbaj o to, by był on widoczny, ale nie pobrudź nim ścianek salaterki.
- Siódma warstwa: Na majonezie połóż warstwę keczupu.
- Ósma warstwa: kapustę pekińską posiekaj w paseczki i ułóż na kukurydzy - to już ostatnia warstwa sałatki gyros!
fot. Sałatka gyros: przepis tradycyjny/Adobe Stock, gkrphoto
Sałatka gyros: propozycja podania
Tradycyjna sałatka gyros smakuje solo, z dodatkiem pieczywa lub domowych nachosów. Przed podaniem trzymaj ją w lodówce. Możesz ją podać w dużej przezroczystej misce (aby było widać warstwowość) albo każdemu z gości podać gotową porcję w wysokiej szklance albo salaterce.
Powyższy przepis tradycyjną sałatkę gyros możesz modyfikować: białą cebulę zamień na czerwoną, majonez zastąp jogurtowym sosem, dołóż warstwę z posiekanego pora. Każdy przepis na sałatkę gyros może być dobry. Możesz także przygotować alternatywnie sałatki bez majonezu.
Zwróć też uwagę na skład przyprawy gyros - jeśli wybierzesz taką z solą, nie dosalaj już dodatkowo sałatki.
Wegetariańska sałatka gyros
Aby zrobić wege wersją tradycyjnego gyrosa, musisz znaleźć zamiennik kurczaka. W tej roli sprawdzi się kotlet sojowy lub tofu. Przypraw je tak, jak mięso: mieszanką przypraw do gyrosa lub własną.
Majonez jest wegetariański, ale by przygotować wegańską wersję, zastąp go sosem na bazie jogurtu sojowego z dodatkiem czosnku. Możesz także przygotować domowy sos tzatziki na bazie gęstego jogurtu naturalnego, krowiego lub sojowego. Jogurt kokosowy sprawdzi się nieco gorzej, bo może mocno zmienić smak sałatki gyros.
fot. Sałatka gyros: propozycja podania/Adobe Stock, nastyakamysheva
Co dać do gyrosa zamiast kapusty pekińskiej?
Często używana kapusta pekińska do przygotowania sałatki gyros może być zastąpiona sałatą rzymską, karbowaną lub lodową, która również nada całości teksturze, podobnie jak oryginał.
Jeżeli szukasz odmiany, wybierz na wiosnę kiełki rzodkiewki, brokułu lub słonecznika. Doskonale komponują się z kurczakiem oraz pomidorami. Możesz je wyhodować sama, używając kiełkownicy - w przeciągu tygodnia, na 3 lub 4 piętrach uzyskasz różnorodne odmiany.
Treść artykułu została pierwotnie opublikowana 19.04.2021.
Zobacz więcej przepisów na sałatki: