Sałatka z wołowiną

Najesz się do syta
/ 19.11.2008 14:38
Składniki:
- 25 dag wołowiny (może być duszona lub pieczona)
- 4 ziemniaki
- 1 marchewka
- 1 cebula
- 2 pomidory świeże lub z puszki czy kartonika
- sok z cytryny
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- zielenina np. tymianek, rozmaryn
- sól

Ziemniaki i marchewkę obrać, ugotować, przestudzić, pokroić. Obrać ze skóry pomidory i cebulę, pokroić. Czosnek obrać, rozetrzeć z solą, dodać sok z cytryny, a kiedy sól się rozpuści, dodać oliwę, dokładnie wymieszać. Mięso pokroić w kostkę, włożyć do salaterki, połączyć z przygotowanymi jarzynami, polać sosem, wymieszać, posypać zieleniną, odstawić na pół godziny w chłodne miejsce.