Sałatka z ogórkiem i kiełkami - przepis

Dla zaostrzenia smaku dodaj kilka pokrojonych w plasterki rzodkiewek
/ 25.07.2013 10:43

Przygotowanie: 20 min 

Składniki na 6 porcji:

  • 3 młode soczyste marchewki karotki
  • 1 ogórek wężowy
  • 10 dag kiełków sojowych
  • 10 dag kiełków lucerny alfa-alfa (jako zamiennik możesz użyć kiełków rzodkiewki)
  • 1 papryczka chili
Na winegret:
  • 8–10 łyżek oliwy
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • 1 łyżeczka startego imbiru
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • sól, pieprz

Sposób wykonania:

  1. Obrane marchewki pokrój w cienkie wstążki. Ogórek umyj i pokrój na plasterki.
  2. Kiełki opłucz, osącz na sitku i dokładnie osusz. Papryczkę chili umyj i posiekaj.
  3. Przygotuj sos winegret: najpierw wymieszaj oliwę z olejem sezamowym. Dodaj ocet jabłkowy, sok cytrynowy i sos sojowy. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki, żeby stanowiły jednolitą konsystencję. Dopraw imbirem, solą i pieprzem.
  4. Wszystkie składniki sałatki przełóż do miski. Lekko przemieszaj. Przed podaniem polej sosem.

Smaczne przepisy na pyszne sałatki - forum >>