POLECAMY

Sałatka z fety i awokado

Sałatka będzie mniej kaloryczna, jeżeli użyjesz sera feta 30 %

Przygotowanie: 15 min

Składniki na 6 porcji:
- 20 dag sera feta
- 2 dojrzałe awokado
- 20 dag pomidorków koktajlowych
- 10 dag marynowanych czarnych oliwek bez pestek
- 10 dag marynowanych zielonych oliwek bez pestek
- 2–3 łyżki posiekanych listków bazylii

Na sos:
- 2 ząbki czosnku
- 6–8 łyżek oliwy
- 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
- sól, pieprz

Sposób wykonania:
1. Awokado umyj i obierz cienko ze skórki. Miąższ pokrój w kostkę.

2. Fetę wyjmij z opakowania i pokrój w kostkę. Pomidorki koktajlowe i zielone oliwki pokrój na połówki. Czarne oliwki odsącz z zalewy i pokrój na plasterki.

3. Pokrojoną w kostkę fetę, kawałki awokado, pokrojone pomidorki i oliwki włóż do dużej salaterki.
Posyp całość posiekaną bazylią i lekko wymieszaj.

4. Przygotuj sos: wymieszaj oliwę z sokiem cytrynowym. Dopraw przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Gotowym sosem polej sałatkę. Podawaj ze świeżym jasnym lub ciemnym pieczywem.

Smaczne przepisy na pyszne sałatki - forum >>

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)