Sałatka z boczkiem, rukolą i szpinakiem - przepis

Do przygotowania sosu użyj dobrej jakości ostrej musztardy, sałatka będzie wtedy bardziej wyrazista
/ 14.05.2012 06:44

Przygotowanie 10 min
Porcja ok. 250 kcal

Przepis na 4 porcje:
- 10 dag roszponki
-10 dag rukoli
- 5 dag młodego szpinaku
- 5 dag sałaty strzępiastej
- 15 dag wędzonego boczku w cienkich plasterkach
- 10 dag sera pleśniowego

Sos:
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- łyżeczka octu balsamicznego
- łyżka soku z cytryny
- łyżeczka ostrej musztardy
- łyżeczka ziół prowansalskich
- ząbek czosnku
- 1/2 łyżeczki cukru
- szczypta soli i pieprzu

Sposób wykonania:
1. Przygotuj sos: obierz i rozgnieć czosnek, wymieszaj z pozostałymi składnikami, dodając na końcu oliwę. Dopraw cukrem, solą i pieprzem, dobrze wymieszaj – np. wlej sos do słoika, zakręć i kilka razy potrząśnij.

2. Umyj i osusz wszystkie sałaty i szpinak. Boczek podsmaż na suchej patelni, ostudź. Ser pokrój na małe kawałki. Sałaty i szpinak wymieszaj z boczkiem i serem. Tuż przed podaniem polej sosem.

Tagi: sałatka