Sałatka śledziowa z burakami to jedna z tradycyjnych przekąsek na święta, którą przygotujemy już na 2-3 dni przed świętami. Możemy urozmaicić jajkiem, ziemniakami lub soczystymi jabłkami. Sprawdź swoją ulubioną wersję!
Sałatka śledziowa z buraczkami i jajkiem
Oto składniki na sałatkę z buraczkami i jajkiem:
- 250 g filetów śledziowych
- 3 średnie buraki
- 3 jajka
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki śmietany
- łyżka musztardy
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
Jak zrobić sałatkę z buraczkami i jajkiem?
Filety śledziowe dokładnie oczyszczamy i kroimy na mniejsze porcje. Następnie gotujemy buraki w gorącej i osolonej wodzie przez 20 minut. Kroimy w małą kostkę i studzimy. Jajka gotujemy na twardo przez 8 minut. Wszystko dokładnie mieszamy i dodajemy musztardę, majonez oraz śmietanę. Doprawiamy solą i pieprzem. Ponownie mieszamy. Tak przygotowaną sałatkę możemy wykonać na 2-3 dni przed świętami, aby lepiej się przegryzła.
Sałatka śledziowa z burakami i ziemniakami
Oto składniki na sałatkę śledziową z burakami i ziemniakami:
- 300 g filetów śledziowych
- 2 średnie buraki
- 2 średnie ziemniaki
- średnia cebula
- 2 łyżki śmietany
- 2 łyżki majonezu
- łyżka soku z cytryny
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
Jak zrobić sałatkę śledziową z burakami i ziemniakami?
Filety śledziowe dokładnie oczyszczamy i kroimy na mniejsze porcje. Następnie gotujemy buraki w gorącej i osolonej wodzie przez 20 minut. Kroimy w małą kostkę i studzimy. Ziemniaki gotujemy przez 15 minut. Cebulę siekamy i podsmażamy przez 2 minuty. Wszystko dokładnie mieszamy i dodajemy musztardę oraz majonez. Doprawiamy solą i pieprzem. Ponownie mieszamy. Tak przygotowaną sałatkę możemy wykonać na 2-3 dni przed świętami, aby lepiej się przegryzła.
Sałatka śledziowa z burakami i jabłkiem
Oto składniki na sałatkę śledziową z burakami i jabłkiem:
- 300 g filetów śledziowych
- 2 średnie buraki
- 2 średnie jabłka
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- łyżka soku z pomarańczy
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
Jak zrobić sałatkę śledziową z burakami i jabłkiem?
Filety śledziowe dokładnie oczyszczamy i kroimy na mniejsze porcje. Następnie gotujemy buraki w gorącej i osolonej wodzie przez 20 minut. Kroimy w małą kostkę i studzimy. Jabłka obieramy ze skórki i kroimy w drobną kostkę. Wszystko dokładnie mieszamy i dodajemy majonez oraz jogurt naturalny. Dolewamy sok z pomarańczy. Doprawiamy solą i pieprzem. Ponownie mieszamy. Tak przygotowaną sałatkę możemy wykonać na 2-3 dni przed świętami, aby lepiej się przegryzła.
Zobacz inne przepisy na sałatki